dinsdag 16 juli 2013

Nieuwland

Afgelopen zondag middag (14-07) ben ik samen met Jefta weer eens naar Nieuwland geweest. Het was al weer een aardige tijd geleden dat ik hier ben geweest, en een aantal waarnemingen van de tengere grasjuffer waren een mooie reden om dit industrieterein weer eens met een bezoekje te vereren.
Eenmaal aangekomen, zijn we begonnen met het afspeuren van de plas, opzoek naar de grasjuffers.
Overal vlogen juffers, maar helaas konden we er geen tengere grasjuffer tussen ontdekken. Na een uurtje speuren, zijn we maar weer verder gegaan, naar een open stuk, met een stiekeme hoop op een zwervende heidelibel.
Maar naar heet het stuk afgestruind te hebben, kwamen we niet verder als een aantal bloedrode heidelibellen. Ook leuk waren de sint-jans en de sint-jacobs vlinders.

                                                                           Sint-jacobsvlinder

Als laatst waren we vanplan om het stukje waar ik een lange tijd terug met Bastiaan een frater had, door te speuren.
Toen ik nog maar net van me fiets afstapte, zag een een geel/oranje vlinder vliegen. Het vermoeden was meteen dat het om een oranje lurzernevlinder ging! Na te naderen, werd dit vermoeden bevestigd!
Het was een erg actieve vlinder, en wou maar niet gaan zitten voor een foto. Maar naar 10 minuten geduldig te wachten, kwam de vlinder toch nog even aan de grond!
Al kruipend probeerde we de prachtige vlinder te benaderen, en met suc6! Toen we net bezig waren met fotograferen, kwam er ineens een @#$*#%! figuur met zijn motor expres langs ons heen scheuren, met als gevolg dat de vlinder weer opvlooog >:(


                                                                   Oranje lurzernervlinder

Hierna hebben we de vlinder nog een tijdje gevolgd,  maar helaas....
Onder het zoeken zag Jefta opeens een mooie kever zitten, thuis even nageken, en het bleek om een penseelkever te gaan. Een mooi beetje!

                                                                                   Penseelkever

Aan de kant van de rivier kwam ik nog nieuwe plant voor mij tegen, en dan wel in de vorm van een moerasandoorn.

                                                                           Moerasandoorn

Omdat het ondertussen al aardig warm was, en we zonder brandstof zaten, besloten we maar weer richting huis aan te gaan.
Toen we weer langs de plas fietste, zagen we veel libellen vliegen. De verleiding om te stoppen, was iets te groot. Dus toch even afgestapt. Er vlogen nu veel grote keizerlibellen, waaronder ook een parend stelletje.


                                                                        Grote keizerlibelle

Tussen het riet zag ik opeens iets bruins sluipen, dit bleek om een jonge tureluur te gaan. De vogel was voor een tureluur doende niet echt schuw, en kon tussen het riet door nog aardig op de foto gezet worden.

                                                                                          Tureluur

Omdat Jefta onderhand bijna was uitgedroogd, zijn we onder het gezang van een zwarte roodstaart naar huis gegaan. Onderweg noch even gestopt op een goeie plek voor houtpantserjuffers. Bij aankomst vonden we meteen 5 exemplaren. Deze soort telt meteen weer voor de jaarlijst.


                                                                            Houtpantserjuffer

Thuis aangekomen meteen weer een aantal liter drinken naar binnen gegooit!

woensdag 10 juli 2013

Mooi ochtendje Merwelande

Afgelopen zondag (07-07) ben ik met me pa en jefta in de auto gestapt, om vervolgens een heerlijk ochtendje te genieten in de Merwerlanden.
Het aantal libbellen was vrij weinig, maar wel leuke soorten met 2 nieuwe soorten voor mijn levenslijst in de Biesbosch, dit waren de weidebeekjuffer en de smarachdlibel! Thuis kwam ik er achter dat de smarachdlibel op www.vwgbiesbosch.waarneming.nl op zeer zeldzaam staat, dit maakt een waarneming natuurlijk altijd leuker ;)
Ook zag ik hier mijn eerste bloedrode heidelibellen van het jaar.

                                                                                 Smarachdlibel
                                                                       Bloedrode heidelibel

De enigste libellensoort die deze morge wel in groot aantal aanwezig was, is de vroege glazenmaker, Waaronder ook een parend paartje.

                                                                       Vroegeglazenmakers

Met als bijzonderste soorten een appelvink, was het tamelijk rustig met de vogels. Als er niet echt veel zeldzaams te zien is, kijk je al snel meer naar de algemene vogels, en dan kom je er weer achter, dat deze vogels ook prachtig zijn!
Omdat ik ff op de Zonnepond moest wachten, ben ik maar even een wilde/park eend gaan fotograferen. Eigenlijk zijn het best leuke dieren om op de foto te zetten!



                                                                                       Wilde eend

Het hoogtepunt van de ochtend, vond ik wel een aantal jonge boerenzwaluwen. Deze prachtige beestjes waren niet zo schuw, en konden dus goed op de foto gezet worden!






                                                                       Jonge boerenzwaluw

Ontdankt het ontbreken van de wat bijzondere soorten, was het toch een prachtige ochtend! Met als nog de smarachdlibel en de weidebeek als nieuwe BB soort!
Maar ook weer een ochtend waar je er weer achter komt, hoe mooi de wat meer algeme dingen zijn!