woensdag 30 april 2014

Verjaardag in de Kampina.

Vandaag liep (zoals bij de vogelaars vaak gebeurd) de wekker weer vroeg af. Ik had namelijk met Bastiaan afgesproken om in Oud-Alblas een kilometerhok te tellen. Zelf heb ik dit jaar een gebied bij Streefkerk genomen om te tellen voor de vogelatlas van Sovon. Deze gebieden moeten volgens een bepaalde methode geteld worden. Deze methode snap ik nog niet helemaal, dus daarom ging ik deze ochtend met de ervaren atlasteller Bastiaan mee.

We begonnen  in het dorp, hier kreeg ik meteen een uitleg over wat je wel en niet moet opschrijven, hij je het moet opschrijven en welke broedcodes je moet gebruiken. Het hele kilometer hok moesten we in 55 minuten tellen, en dit lukte prima. Na 2 punttellingen gedaan te hebben waren we klaar. Gelukkig snap ik nu aardig hoe het tellen werkt.
Bastiaan, bij deze nog eens hartlelijk dank voor de hulp!!!

Na een bakkie koffie bij de Boerenbond snel naar huis gegaan, moest namelijk half 11 thuis zijn. Vandaag mocht me vader er gelukkig weer een jaartje erbij tellen!! Me pa is alleen niet echt van het verjaardag vieren, dus kwam hij van de week met het voorstel om samen met het gezin en zijn ouders een dagje naar de Kampina te gaan.

Rond de middag arriveerde we aan de rand van het natuurgebied. De deuren gingen open en meteen galmde de zang van de boompieper en de tuinfluiter door de auto heen. Een hartelijker welkom kan je natuurlijk niet hebben. 
Toen de spullen werden uitgepakt liep ik even een rondje om de parkeerplaats. Hier zag ik dat de brem al volop in bloei was, prachtig!


                                          Brem

Voor me voeten fladderde een nachtvlindertje uit de heide, dit bleek om een heidespanner te gaan.

                                          Heidespanner

Toen iedereen alle tassen, kijkers, camera's en alle andere benodigdheden voor ene wandeling bij  zich had, konden we eindelijk beginnen met lopen. 
Onder het gezang van vele tuinfluiters liepen het gebied in. Al snel werd de eerste libel van de dag gevonden, namelijk een mooie glassnijder. Doordat het nog bewolk en winderig was konden de libel van dichtbij bekijken. 


                                                       Glassnijder

Bij de eerste de beste poel die we tegen kwamen was het meteen raak. Hier vlogen een hele hoop libellen, waaronder: grote roodoogjuffer, lantaarntje, variabele waterjuffer, glassnijder, viervlek en noordse witsnuitlibel. Toen ik een rondje rond de poel liep zag ik opeens vlak naast me 2 smarachtlibellen zitten, de beesten waren nog maar net uitgeslopen! Erg gaaf om te zien!



                                          Smaragdlibel 

In het veld om de poel heen zat nog een oranje tipje en een bruine daguil. Een stukje verderop zat me eerste platbuik van het jaar, vuurjuffers en een landkaartje.

                                          Platbuik
                                          Landkaartje

Op een gegeven moment kwamen we aan bij de beek waar ik vorig jaar met de Boomvalk beekrombouten zag, dus de ogen werden op standje scherp gezet! Al speurend tussen de brandnetels zag ik opeens een beekrombout zitten. Een luide schreeuw van Jefta naar de rest van de familie was genoeg om duidelijk te maken dat we er een hadden. Na goed kijken zat er niet een, maar zaten er wel 4!! Wat een geweldig mooie libellen zijn het toch!
                                          Beekrombout

Toen ik een stukje verder liep, zag ik in me ogen een raar ding aan een rietstengel hangen. Ik moest even goed kijken voordat ik zag dat het een uitsluipende beekrombout was! Had nog nooit gezien dat een libel bezig was met uitsluipen.


                                          Uitsluipende beekrombout

Eigenlijk niet te geloven dat zo'n lelijk monster binnen een paar uur een prachtige libel is! Een meter verder zat nog een beekrombout die zich leuk liet fotograferen!

                                          Beekrombout

Nadat ik deze rombout met zo'n 25 foto's platgeschoten had, draaide ik me om om verder te gaan. Net op dat moment zag ik dat er nog geen 20cm naast me een prachtig mannetje weidebeekjuffer zat!
                                          Mannetje weidebeekjuffer

Hoe verder we de beek uitliepen, hoe meer beekrombouten we zagen! Aan het eind van de beek hadden we precies 111 van deze prachtige libellen gevonden!!!!! Echt een tegek aantal! Bijna allemaal waren ze nog maar net uitsgeslopen. 






                                          Beekrombout

Buiten de beekrombouten zaten er ook nog een aantal weide en bosbeekjuffers langs de beek.

                                                       Bosbeek met larvehuid
                                          Bosbeekjuffer

Bijna stuiterend van dit libellengeweld liepen we de wachtende familie tegemoet. Toen we de heide opliepen was het de eer aan me moeder om een bont dikkopje te ontdekken, niet dat ze weet wat het is, maar ze zag gewoon zoals ze dat zelf noemt een leuk geel vlindertje. Het dikkopje was vrij vliegerig, ondanks dat toch nog wat bewijsplaatjes kunnen maken. 



                                          Bont dikkopje

Voor de rest zaten er nog levendbarende hagedissen, wulpen, boomleeuwerikken, vuurjuffers en nog 2 bont dikkopjes. '
Langs de bosrand zag ik opeens een klein vlindertje landen op een paardenbloem, dit bleek weer een bont dikkopje te zijn. Dit exemplaar was gelukkig wat minder vliegerig. Wat een geweldig mooie vlindertjes zijn het toch!

                                              Bont dikopje

Wat verderop kwamen we op een punt waar een aantal beekjes elkaar kruisten. Hier stonden veel bloemen, er was weinig wint en veel zon. Een prima plekje voor libellen leek ons. Dit was niets te veel gezegd, want het zat hier vol met weidebeekjuffers, vuurjuffers, lantaarntjes, platbuiken, glassnijders, variabele waterjuffers en grote roodoogjuffers!


                                          Weidebeekjuffer

Ook zag ik hier mijn eerst azuurwaterjuffer van het jaar.

                                                         Azuurwaterjuffer

Toen we al weer bijna bij de auto waren hoorde we opeens een zangvogel tussen de bramen die geluid maakte voor 10, bosrietzanger! Na wat geduld zagen we de vogel kort, en was het vermoeden bevestigd. Bij de parkeerplaats sloten we af met me eerste watersnuffel en hooibeestje van het jaar.

                                          Hooibeestje
                                          Watersnuffel

Al met al weer een GEWELDIGE dag! Met als klapper wel het enorme aantal beekrombouten!

dinsdag 29 april 2014

Een leuke schoolopdracht en de steppeklap!

Ik zit nu in het eerste leerjaar van de MBO-opleiding Bos en natuurbeheer op het Wellant in Gouda. We krijgen hier regelmatig opdrachten die we in onze vrije tijd moeten doen. Een van deze opdrachten was een onderzoek naar grote grazers. We moesten zelf een gebied kiezen waar grazers zitten, dit gebied werd bij Rianne, Steven en ik de Tiengemeten. We moesten naar dit gebied om vragen te maken, en foto's te maken.

Maar ja, als je dan voor school naar de Tiengemeten moet, kan je dit natuurlijk mooi combineren met een datje vogelen ;) De vader van Steven, die net als ons ook vakantie had was zo vriendelijk om te rijden. Hij is zelf ook natuurliefhebber, en kon daarom ook zichzelf prima vermaken op het eiland.

Aangekomen op het eiland meteen richting de uitkijkheuvel gelopen, om vanaf daar wat vragen te maken. Onderweg hierheen heerste er een enorme stres onder de vogels, alles vloog op en begon hard te roepen. Voor een vogelaar is het natuurlijk meteen duidelijk wat de dit betekend, ZEEAREND!!
En ja hoor, er kwam inderdaad een enorme rover door de ophol geslagen groepen watervogels heen flappen! Rustig langsvliegen zat er voor de enorme roofvogel echter niet in, tientallen kievit, scholekster en grutto ouders belaagde als roepen en pikkend de vogel. De zeearend had door dat hij hier niet echt wat je noemt welkom was, en vloog na wat schijnaanvallen op een kievit maar weer snel verder. Wat gaaf blijft het altijd om deze vogel te zien!

Omdat het begon te regenen zijn we naar het bezoekerscentrum gelopen om te kijken of hier iemand was die de antwoorden op de vragen kon vertellen. En ja hoor, gelukkig was er een vriendelijke vrijwilliger van Natuurmonumenten die ons graag hielp, waarvoor natuurlijk grote dank.

                                          Schotse hooglander.

Rond de middag waren we zo goed als klaar met de opdracht, en moesten we alleen nog maar wat foto's maken. Dus dat werd vogel natuurlijk!
Tot ruim 4 uur hebben we over het eiland gelopen, dit leverde nog een hoop leuke dingen op als: paapje, tapuit, zomertalingen, kluten, middelste zaagbekken, tafeleenden, zwartkopmeeuw, sprinkhaanzanger, roerdomp, bruine kiekendieven en als hoogtepunt wel 3 mooie steltklutten!
De steltklutten lieten zich ondanks de redelijke afstand mooi zien. Leuk was dat een van de mannetjes zo nu en dan bezig was met baltsen. '

                                          Zomertaling man
                                          Steltklutten op grote afstand
                                          Mannetje tapuit in zomerkleed

Rond 10 voor half 5 stapte we weer in de auto richting huis. Ondertussen zag ik dat er op de Maasvlakte een heuse steppeklapekster was gezien! Dit is een soort die ik al heel lang graag op lijstje wilde hebben, en dit keer zat hij nog dichtbij ook! Dit was voor mij dus DE kans om deze mooie soort in de kijker te krijgen. Na wat gebel kon ik met Herman vd Brand mee. Helaas haalde ik dit niet optijd. Daarom was ik ook maar wat blij dat Jorrit Vlot me al een berichtje stuurde dat ik me hem mee kon.

En zo stond ik dan samen met Jefta na een snelle prak thuis om 10 over 6 bij de carpool bij Papendrecht. Na een paar minuten konden we bij Jorrit en Chris instappen.
Onderweg regende het aardig hard, maar aangekomen was het gelukkig zo goed als droog. De vogel was gemeld aan de Stuifdijk. Daar aangekomen zagen we meteen al een aantal vogelaar naar het bosje net voor hun gezicht turen. We geloofde eerst niet dat de vogel zo dichtbij zou zitten, maar het tegendeel leek echter waar te zijn! De vogel zat verstopt in de zelfde struik als waar ik vorig jaar de roodkopklauwier in zag. Ondanks dat de vogel zich verstopt hield, was hij wel erg mooi te zien.

                                          Steppe klapekster

Toen we onderhand dachten dat de vogel deze dag niet meer in beweging zou komen vloog hij opeens op. Na een rondje over de hoofden van de vogelaars dook hij in de struik ernaast. Hier pakte hij als snel een muis, die hij voor de ratelende camera's van de aanwezige vogelaars naar binnen werkte!! Echt een heel gaaf gezicht! Hierna was het tijd om uit te buiken. Na nog een kwartiertje kijken hoe de vogel zich klaar maakte voor de nacht, reden we met een lifer op zak weer naar de Alblasserwaard.

Al met al weer een mooie dag, met een toch wel leuke schoolopdracht en natuurlijk ook een prachtige nieuwe soort op zak!!

zaterdag 26 april 2014

Libellen in het Kraaienbos.

Rond half 8 vanochtend stond ik samen met Jefta, Bastiaan en Arie-Willem op de telpost. Het vloog vrij slecht, en het enige leuke was eigenlijk en visarend en wat gierzwaluwen. Maar goed, gezellig was het, dus dan is het niet zo erg :D

                                          Visarend

Doordat de trek alleen maar minder werd verlieten we rond 10 uur de telpost, en ik met Bastiaan en Jefta opzoek naar wat libellen plekken. Op waarneming verschenen de laatste tijd regelmatig leuke waarnemingen van libellen in het Kraaienbos. Ondanks dat het niet zo ver van me huis licht, moet ik tot me grootte schaamte zeggen dat ik er nog nooit eerder ben geweest. 

Toen we van onze fiets stapte waren we meteen omringd door vuurjuffers, viervlekken en glassnijders. Een lekker begin!! Een stuk verder in het bos wemelde het van de libellen. In de loop van de middag 45 vuurjuffers, 55 variabele waterjuffers, 6 lantaarntjes, 5 grote roodoogjuffer, 35 viervlek, 6 glassnijder en als hoogtepunt onder de libellen 8 smarachtlibellen!!! Kortom, een prachtig resultaat!!!


                                          Glassnijder
                                          Viervlek


                                          Smaragdlibel
                                          Grote roodoogjuffer
                                          Grote roodoogjuffer parend met vuurjuffer





                                          Vuurjuffers

Niet alleen stikte het van de libellen, de vlinders waren namelijk ook aardig actief. Het leukste waren wel een aantal landkaartjes, me eerste voor NL dit jaar.


                                          Landkaartje

                                                 Oranjetipje
                                          Klein geaderd witje
                                          Groot koolwitje

Rond een uur of 4 stonden we op het punt om verder te gaan. Bastiaan zag een groepje rovers vliegen, dus die werden even onderzocht. Wat blijkt nu, tussen 2 buizerds vloog een zwarte wouw!!!! De vogel vloog helaas vrij hoog door, maar wel erg mooi gezien! Dit is ook nog maar me 3e zwarte wouw ooit!

                                          Zwarte wouw

Al napratend over de vele libellen en de zwarte wouw fietste we richting de poelen achterin polder Bleskensgraaf Zuid. Hier aangekomen hoorde we meteen de nachtegaal de ik hier gister ontdekt had. Blijft een leuke soort voor in de Waard, en helemaal als deze nog geen kilometer van je huis vandaan zit!
Rond de poel zaten veel variabele waterjuffers, lantaarntjes en viervlekken. Van de viervlek ook een aantal huidjes gevonden. 






                                          Viervlek

                                          Variabele waterjuffer
                                          Lantaarntje

Omdat het al 5 uur was geweest, zijn we maar weer eens op huis aangegaan. Het was echt een prachtige dag met vooral veel libellen en leuke rovers!