zondag 29 juni 2014

Leuke libellen in Gorinchem.

De laatste weken worden er op verschillende plekken in Nederland rivierrombouten gezien. Deze geweldige soort had ik nog nooit life mogen bewonderen, dus reden te meer om eens richting Gorinchem te rijden, waar Erik Verhagen de dag ervoor nog een aantal gezien had. 
Gister hebben Bastiaan, Jacob en ik ook verschillende plekken langs de rivier tussen Alblasserdam en Streefkerk doorzocht, maar toen niet het gewenste resultaat. 

Rond half 3 stapte ik bij me pa in de auto, waarna we ons verplaatste naar zo'n beetje de uiterste uithoek van onze geliefde Alblasserwaard. Na de auto ergens in een woonwijk geplaatst te hebben zijn we de dijk afgelopen naar de rivier. In dit stuk was ik nog nooit geweest, maar het is hier een prachtig stukie!
Op een van de pieren stonden verschillende leuke plantjes als zomerfijnstraal, ezelsoor en kattendoorn.

                                                      Ezelsoor
                                          Zomerfijnstraal
                                                             Kattendoorn

Aan libellen was het echter niks. Maar na een tijdje zoeken was het de eer aan me pa om er een te vinden, en dan ook nog wel een rivierrombout!!! Het beest was waarschijnlijk pas net goed en wel uitgeslopen. Me pa zag hem vanaf de waterkant opvliegen, dus het zal misschien wel zijn eerste vlucht zijn geweest. Ook was hij nog lang niet op kleur. Maar goed, soort nr. 50 op de Nederlandse lijst is binnen!



                                          Rivierrombout

Even later liepen we nog eens 2 andere exemplaren tegen het lijf, waarvan er een al wat verder was uitgekleurd. Wat zijn het toch prachtige beesten!!!



                                          Rivierrombout 

De doelsoort is binnen! Maar met wat zwartsprietdikkopjes en kolibrievlinder was het natuurlijk nog mooier!


                                          Zwartsprietdikkopjes
                                          Kolibrievlinder

Omdat we het gebied door waren, de doelsoort binnen hadden, en nog tijd over hadden, reden we richting een parkje hier dicht bij waar al verschillende keren vuurlibellen gezien waren. 

Op de bovengenoemde locatie aangekomen verbaasde ik me eigenlijk wel over hoe mooi parkje het was. Het stond vol met kruiden velden, mooie poelen en bosjes. Iets wat je niet zou verwachten bij zo'n nieuwe woonwijk. Het duurde niet lang voordat we de eerste vuurlibel zagen. Boven de plas vloog een prachtig knal rood mannetje, door het felle licht kwamen de kleuren nog mooier naar voren, wat een prachtige soort is het toch! Het is niet alleen een leuke waarneming, maar ook nog eens mijn 31e soort voor in de Alblasserwaard!

Na wat verder zoeken kwamen we nog 2 ander vuurlibellen tegen, waaronder 1 niet uitgekleurd mannetje, en een opvallend rood vrouwtje. 

                                          Opvallend rood vrouwtje vuurlibel


                                          Niet uitgekleurd mannetje vuurlibel

Het zijn niet alleen de vuurlibellen die het parkje leuk maken, ook zaten er veel bruine korenbouten, steen en bloedrode heidelibellen, ijsvogel en ook nog een bruin zandoogje. De laats genoemde is voor in de Alblasserwaard ook zeker geen slechte soort, en pas de 2e voor mij in de Waard. 


                                          Bruin zandoogje

Het was al weer rond 6 uur, dus onderhand wel eens tijd om richting huis te gaan, waar eten op ons wacht. 
Al met al weer een leuke middag, met een lifer in de vorm van rivierrombout, en een aantal leuke soorten voor in de Alblasserwaard!

zaterdag 21 juni 2014

Poelruiter, broedvogels en zware oogleden.

Daar sta je dan, lans de weg, in het Alblasserbos,  zij aan zij met je broertje, een slapeloze nacht achter de rug, en al wachtend op de Molenaartjes. Voor de gene die denken hoe Jefta en ik in deze toestand zijn gekomen, de afgelopen nacht hebben we meegeholpen als jeugd leiding bij de kampnacht van de jeugd natuurclub. Het was een leuke nacht, alleen totaal niet geslapen!
Maar goed, we stonden dus met een duffe kop langs de weg. Toen er een zilveren auto voor onze neus stopte, stapte daar met een stuk opgewekter en vrolijker gezicht meneer Molenaar uit. Na de scoop en al het andere benodigde materiaal in de kofferbak gezet te hebben, stapte we in, en werd de tomtom richting het Oud-Vossemeer ingesteld. Hier verbleef al een tijdje een poelruiter, een prachtige soort, die helaas nog steeds op de lijst ontbrak. En ondanks die vermoeidheid lieten Jefta en ik een soort als dit niet vallen.

Eenmaal in Zeeland aangekomen stopte we op een parkeerplaats bij het meer. Na een stukie gelopen te hebben kwamen we aan bij een kijkscherm, waarachter een prachtige plas lag, met daar in een hoop steltlopers. Lang zoeken naar de poelruiter was echter niet nodig, want de daar aanwezige vogelaars hadden hem al in beeld. Na een korte maar krachtige uitleg had ook ik nr. 291 voor mijn Nederlandse lijst in beeld. Wat een prachtig ruitertje is het toch! Lijkt veel op de groenpootruiter, alleen dan veel sierlijker.
Veel aandacht aan bewijsplaatjes nam ik niet echt, en dat is te zien......... Soms is het kijken voor mij meer waard als een fotootje.

                                          Poelruiter (met wat fantasie is het nog te zien ;) )

Buiten de poelruiter was er nog veel meer moois te zien, zoals enorm veel zwarte ruiters, kemphanen, groenpootruiters, zwartsprietdikkopjes, hooi beestjes, bruin zandoogjes enz! Vooral de zwarte ruiters in zomerkleed waren echt prachtig! Foto's zijn met dank aan meneer Molenaar, die zijn goede camera met 400mm lens even aan mij ter leen gaf!



                                          Zwarte ruiter

Nadat we alles wat hier gezien was, ook gezien hadden, gingen we weer richting de auto. De volgende bestemming was de sneeuwgans. Onderweg werden me oogleden aardig zwaar, wat tot gevolg had dat ik me ogen zo nu en dan niet meer open kreeg. Ook was dit bij Jefta het geval, wat toch wel aparte taferelen opleverde :p

Maar goed, de oogleden werden lichter toen we op de plaats van de sneeuwgans waren, wat als gevolg had dat ik ze weer fatsoenlijk kon openen. Helaas leverde een zoekactie geen sneeuwgans op, maar met lepelaar, roodborsttapuit en kemphaan werd dit deels wel weer goed gemaakt.

Als laatst reden we richting Westkapelle voor strandplevier en dwergstern. Twee soorten die ik al meer dan een jaar niet meer had gezien in ons land, dus reden genoeg voor een bezoek.
Onderweg werd had ik weer last van het zware oogleden probleem, en vielen de ogen al weer dicht ;)

Bij Westkapelle uitgestapt zagen we al vrij snel 2 prachtige dwergsterns overvliegen. Eenmaal de scoops opgezet speurde we het prachtige slikgebiedje af. Hier zag je al snel een hele boel grote sterns, kluten en bontbekplevieren. Na wat langer kijken vonden we uiteindelijk ook 2 strandplevieren! Een van deze 2 was nog prachtig in zomerkleed. Dit was nog maar me 2e keer dat ik deze soort zag. Eerste keer was in de Brabantse Biesbosch, alleen toen wel een stuk minder mooi als nu!


                                          Strandplevieren

Onder de vogels was het hier een drukte van jawelste, de een na de andere alarmerende vogel schoot de lucht in, en ging achter de andere aan, tegelijkertijd vlogen de sterns op en aan met vissen in de snavel. Al deze activiteiten moesten natuurlijk wijzen op broedgevallen.
Als je goed keek zag je dat er her en der jonge kluten langs de waterkant of tussen het gras liepen. Een stukje verderop stond standaard een ouder, die het jong geen seconde uit het oog hield. Zo dra er een andere vogel naar het idee van moederlief te dicht bij haar kind kwam, werd deze met een hoop kabaal het veld uit gejaagd.

                                          Kluut

Boven een van de eilandjes hing telkens een dwergstern. Na wat beter kijken kwamen we er achter dat deze hier nog 2 jongen had zitten! Erg mooi om te zien!


                                          Dwergstern

Omdat het al weer aardig laat was, liepen we weer richting de auto. Toen de tomtom ons weer richting de Alblasserwaard terug wees, konden we vertrekken. Onderweg werden de oogleden weer zwaar, werd het wazig, en het eerste wat we daarna weer zagen was het Prachtige polderlandschap van Oud-Alblas. Thuis aangekomen snel wat gegeten, en me bed in gedoken, en de volgende dag pas rond half 10 weer opgestaan.

Ondanks de slaperige reis toch erg leuke dingen gezien, met een mooie lifer in de vorm van een poelruiter, en een prachtig broedgebied van kluut, dwerg en grote stern, bontbekplevieren, met als bonus nog 2 strandplevieren. Familie Molenaar, weer hartelijk dank! En wat zouden zij het rustig hebben gehad onderweg ;)

woensdag 18 juni 2014

Weekendje Limburg

Afgelopen pinksterweekend ben ik samen met het gezin naar het zuiden van ons mooie Nederland geweest, dus in het prachtige Limbolad. Hier heerlijk genoten van de prachtige natuur en mooie soorten, en dit alles onder een verwoestende temperatuur van gemiddeld 32 graden per dag!!
Helaas kom ik er niet aan toe om over iedere dag een uitgebreid stuk te schrijven. Maar ik zou wel proberen om van iedere dag de hoogtepunten te tikken.

Vrijdag:

Vandaag zijn we in het prachtige natuurgebied de Doort geweest. De Limburgtrip begon hier erg lekker met gave soorten als: boomkikkers, me eerste blauwe breedscheenjuffers, weidebeekjuffers, bruine korenbouten, smaragdlibel, middelste bonte specht en een onverwachte woudaap die naast me in het rietveld voortdurend riep!!! Vooral de boomkikkers vond ik echt fantastisch om te zien!




                                          Boomkikkers

                                         Blauwe breedscheenjuffer
                                          Weidebeekjuffer
                                          De Doort

Zaterdag:

Vandaag de hele dag heerlijk gelopen door het prachtige Limburgse landschap. Veel afwisselende natuur van bos tot beek, en van beek tot bloemenvelden. Ook hebben we vandaag ongelofelijk veel gezien. Om te beginnen vlogen er vandaag in het totaal wel 3 zwarte ooievaars over, wat best bijzonder is aangezien ik hiervoor deze soort nog maar een keer had gezien!! Ook heel veel gave vlindersoorten gezien zoals: bruin dikkopje, kaasjeskruiddikkopje, groot dikkopje, geelsprietdikkopje, veldparelmoervlinder, bruine zandoogjes, koninginnenpage en een aantal vals witjes!!!
Kaasjeskruiddikkopje, geelsprietdikkopje en veldparelmoer waren trouwens ook allemaal nog nieuw voor mij, en dat allemaal in een gebied!!!




                                          Veldparelmoervlinder
                                          Valswitje
                                          Kaasjeskruiddikkopje

                                          Koninginnenpage

Buiten vlinders waren er ook veel mooie plantensoorten te vinden, en dan met namen orchideeën.

                                                       Bijenorchis
                                                       Bosorchis
                                                    Hondskruid
                                                       Grote muggenorchis
                                                       Klavervreter
                                          Wielriekende nachtorchis

Ook zagen we nog andere  leuke dingen als: weidebeekjuffers, beekforel, levendbarende hagedissen, alpenwatersalemanders enz!


                                          Alpenwatersalemander


                                          Levendbarende hagedis

Toen in de avonduren de duisternis viel lichte het vakantiepark op door allemaal vliegende lichtjes. Deze lichtjes waren afkomstig van glimwormen. Een klein soort kevertje die een geel lichtje in het donker geeft.

                                          Larve van glimworm
                                          Licht van glimworm
                                          Volwassen glimworm
                                          Klein vliegend hert

Zondag:

Vandaag zijn we op en rond de Sint-Pietersberg geweest. Ook hier was het natuurlijk weer prachtig lopen. En zoals overal wel in Limburg kwamen we hier ook de benodigde leuke soorten tegen, waaronder nieuwe soorten als: zuidelijke oeverlibel, zuidelijke keizerlibel, kanaaljuffers en klaverblauwtjes!!!! Voor de rest nog andere leuke dingen als: vuurlibel, wiedebeekjuffers, groot dikkopjes, veel plasrombouten, boomvalk, slechtvalk enz!


                                          Zuidelijke oeverlibel



                                                 Klaverblauwtje
                                          Blauwe breedscheenjuffer
                                          Watersnuffel
                                          Sint-Pietersberg
                                       
                                          Plasrombout
                                                      Echte salie
                                          Kalketrip

Maandag:

Vandaag langs verschillende beken gelopen. Het was echt een prachtige dag, allen niet gek veel bijzonders gezien. Maar met een prachtige omgeving als dit hoef je ook niet altijd maar bijzondere soorten te zien. Maar wel heel veel weide en bosbeekjuffers! Wat zijn dit toch ongelofelijk mooie beesten!!! Voor de rest nog havik, vals witje boomvalk, boompieper, bruine zandoogjes, zwarte roodstaarten, geelgorzen enz. gezien!!


                                          Bosbeekjuffers

Al met al echt een ongelofelijk gaaf weekend gehad! Veel prachtige en gave soorten gezien! Maar ook zeker even mooi was het prachtige landschap! Zonder het landschap zou de soorten natuurlijk ook niet hebben ;)