vrijdag 27 februari 2015

Weer eens richting het noorden.

Vanochtend stapte ik samen met Jefta rond kwart over 8 vanaf de Boerenbond bij de Molenaartjes, Rick en Laurens in de auto. Voor vandaag stond er weer een mooie vogeldag op de planning, namelijk een bezoek aan roze pelikaan, siberische braamsluiper, zwarte ibis, roze spreeuw, oosterse tortel, dwerggors, ringsnaveleend en bosuil. Een mooi lijstje met doelsoorten dus.

We begonnen in het Utrechtse Bilthoven. Hier zit al enige tijd een bosuil op een vaste slaapplek, die zich ook nog eens leuk liet fotograferen. Wat blijkt, net nu wij er waren was de bosuil niet op zijn vaste plekkie te vinden. Jammer! Rond een uur of 12 zagen we alsnog een waarneming op de zelfde plek verschijnen, wat sneaky beest! Maar goed, 1 glanskop, 8 grote bonte spechten en een aantal boomklevers vormde alsnog een fraaie troostprijs.

                                          Boomklever bij nest

Omdat we nog een behoorlijke planning voor ons hadden, reden we maar weer snel door richting het Zwanenwater, waar al een paar weken een fraaie dwerggors bivakkeert. Voor Jefta, Rik en Laurens nog een nieuwe, dus reden te meer om een poging te wagen! Aangekomen op de bekende bosjes langs de Stolpweg werden we getikt van de tikkende gorzen. Verder dan geelgors en rietgors kwamen we echter niet. De geelgorzen vlogen af en aan van de akkers naar de bosjes, alleen het fel begeerde dwergje zat er niet tussen. Maar goed, het zonnetje scheen lekker, en ook geelgorzen zijn mooi om te zien. Dus het zoeken was dan ook zeker geen straf ofzo.


                                          Geelgors

Omdat we vandaag een volle en strakke planning hadden, moesten we het na een uurtje toch opgeven, en reden we verder naar Callantsoog. Midden in dit Gat dat niet veel groter als Bleskensgraaf is, zitten maar liefst 2 zeer zeldzaamheden in 1 straat. Het gaat hier om de siberische braamsluiper en een roze pelikaan. Aangekomen zagen we de roze pelikaan al direct zitten bij het vijvertje tussen de parkganzen, waar hij dagelijks een lekker visje krijgt van een buurtbewoner, waardoor de vogel nu nog steeds in leven is. Als ik me niet had laten vertellen dat de vogel eerst kern gezond was, en hier pas weken later verzwakt in het parkje terecht kwam, had ik hem zeker een vette 'escape' stempel gegeven!
Die pelikaan zou zonder twijfel wel blijven zitten, dus besloten we eerst een paar huizen verderop te zoeken naar de zeldzame Siberische ondersoort van onze braamsluiper. Nog voor dat we de auto hadden geparkeerd zag ik hem al boven in een struikje zien, maar toen we uitstapte was hij opeens achter het huis verdwenen. Nu de vogel uit beeld was, konden we eerst even bij de grote roze lobbes kijken, in het vertrouwen dat de braamsluiper wel weer terug zou keren naar zijn vaste stekkie.

De pelikaan lag (zoals bijna altijd) een beetje stom voor zich uit te staren, en het luie zweet droop er dan ook bijna vanaf. Maar toen er opeens 6 jonge vogelaars met camera's en kijkers voor zijn enorme snavel stonden, besloot hij om toch even in actie te komen. zo probeerde hij ons nog het idee te geven dat hij nog een beetje wild is. Lang hield hij het echter niet vol, wat na wat stappen gezet te hebben, wat te gapen en wat te fladderen, plofte hij al snel weer met zijn buik op de grond, en ging verder waarmee hij al hij 90% van zijn tijd mee bezig is, slapen!



                                          Roze pelikaan

Ondanks het feit dat hij tussen de parkganzen midden in een woonwijk zit, blijf het toch een geweldig bakbeest om te zien! Terwijl hij rustig zat te dutten hielden 2 parkganzen als trouwe bodyguard de wacht. Wanneer iemand iets te dichtbij kwam, of een verdachte beweging maakte, kwamen ze meteen in actie! Wat een helden ;)

                                          Bodyguard van de pelikaan

Na een schoonheidsslaapje kwam de grote roze lobbes weer overeind, en begon met wat lichamelijke verzorging en wat rek en strek oefeningen. Dan is het toch wel weer een indrukwekkend beest om te zien!



                                          Roze pelikaan
                                                    ^Door Albert Molenaar

Terwijl we met volle teugen genoten van dit toch wel bijzonder dier, kreeg Jacob een belletje van zijn pa, met het bericht dat de braamsluiper er weer zat. Als ware marathonlopers stierde we als een kudde op hol geslagen buffels naar de andere kant van de wijk, waar we de braamsluiper als snel mooi in beeld hadden! De vogel kroop eerst rustig onder en tussen de haag. Even later vloog hij op en liet zich bovenop het vogelhuisje even prachtig vrij zien!

                                          Siberische braamsluiper

Na een kort maaltje dook de vogel tussen de struiken aan de andere kant van de weg. Hier was hij lastig te volgen en te zien, laat staan te fotograferen! Maar goed, de aanhouder wint! Na enige moeite kreeg ook ik de vogel dan toch even mooi in de lens, wat ook nog eens een aardig plaatje opleverde! Wat een fraai vogeltje is het toch!

                                          Siberische braamsluiper

Toch bizar, 2 zeer zeldzame lifers in een straat! Omdat we wisten dat de buurtbewoners nu niet echt gek zijn op het grote aantal vogelaars dat met ratelende kanonnen richting hun voortuin staan, besloten we de wijk te verlaten, en te lunchen bij de Stolpweg. Hier was de dwerggors een paar minuten terug nog gezien. Met volle moet stapte we uit en liepen we naar een clubje vogelaars. Hier kregen we te horen dat de vogel een kleine 10 minuten geleden weer teruggevlogen was naar de akker. En bij het zien van de zojuist gemaakte foto's werd het nog extra pijnlijk. Nu werd het zwaar lopen, want onze volle moet was zojuist in de schoenen gezakt. Met een boterham in de mond deden we er nog alles aan om deze dwerg in de kijker te krijgen, maar het mocht niet baten. Maar goed, met een fraaie man blauwe kiekendief, wat rietgorzen en een hele boel geelgorzen was toch nog niet helemaal in een grote dip uitgelopen.

                                          Riet en geelgors
                                          Gebroeders Molenaar speurend naar de dwerggors

Na een half uurtje moesten we het echt opgeven, en langzaam aan weer naar het zuiden zakken. Jammer van die dwerggors, maar we hadden nog veel meer moois op het programma! Al zakkend op de kaart namen we nog een kleine tussenstop bij de Koedijk. In dit fraaie gebiedje verblijven al enige tijd een 3-tal zwarte ibissen. Deze bijzondere soort doet het de afgelopen 2 jaar bijzonder goed in ons landje. Na even zoeken hadden zagen we tussen het riet door de 3 ibissen al zitten.

                                          Zwarte ibis
                                          ^Door R.Molenaar.

Na een paar minuten namen de ibissen opeens de vleugels, en verdwenen achter de huizen. Voor ons dus nog even tijd om de rest van het gebied af te speuren. Dit leverde nog 4 (ijslandse) grutto's, tafeleenden, slechtvalk, scholeksters en een hele hoop kieviten op. Volop genieten dus!

                                          Zwarte ibissen

Nadat we het idee hadden dat we hier hadden gezien wat er te zien viel, zakte we verder richting Vlaardingen. Net voor Vlaardingen sloegen we even van de snelweg af om bij het vliegveld van Rotterdam te kijken voor de koereiger. We waren de auto nog maar net uitgestapt en we zagen het reigertje al met grote passen door het veld sluipen op een manier dat alleen een koereiger kan. Blijft een geweldige soort om te zien! Leuk om te zien dat hij op de kop al een gele gloed begint te krijgen, en dus richting zijn zomerkleed gaat.

                                          Koereiger. Door Jacob Molenaar.

Na deze mooie tussenstop vervolgde we onze reis weer richting Vlaardingen. Als eerste namen we een kijkje bij de hier al maanden aanwezige roze spreeuw. Voor mij nog steeds een lifer, dus extra spannend! Spannend werd het al helemaal toen we na een half uurtje de vogel nog steeds niet in beeld hadden. De bekende achtertuin zat vol met spreeuwen, ringmussen en halsbandparkieten, maar nog geen enkel spoor van de roze spreeuw.

                                          Halsbandparkiet

Terwijn ik bijna op me nagels beet speurde ik de tuin keer op keer af. Toen was daar opeens Rik, die ons kwam roepen dat de roze spreeuw vanuit de voortuin te zien was. De 2 sprint van de dag werd getrokken, en binnen een paar seconde had ook ik dan eindelijk de roze spreeuw binnen! De vogel was al aardig op weg naar zomerkleed, en deed zich te goed aan het voer dat de bewoners hadden opgehangen. Na een kleine minuut liet de vogel ons met een zeer hoog adrenaline pijl op de parkeerplaats achter. Wat een gaaf beest! Helaas stond mijn camera wel op een verkeerde instelling, maar goed, een bewijsplaatje is er!

                                          Roze spreeuw

Nadat de spreeuw er vandoor was, genoten we nog even van een halsbandparkiet die de een na de andere pinda uit een silo trok. Ook al heeft deze exoot best wel wat nadelige kanten, het blijft een prachtig beest om te zien!

Op de planning stond ook nog een bezoek naar de voor mij nog steeds nog nieuwe oosterse tortel. Maar helaas was de vogel heel de dag niet gezien, en melde Mark Plomp en Eric Menkveld dat ook hun recente zoektocht tot een dip had geleid. Daarom reden we meteen door naar de Broekpolder voor de ringsnaveleend. Ongeveer een jaar terig ben ik dit (zeer waarschijnlijk) zelfde mannetje ook tegen gekomen op de zelfde plas. Even later zelf nog 2 keer in de Ablasserwaard, namelijk in Papendrecht. Maar goed, blijft een fraai beest.
Al snel zagen we al een aantal vogelaars staan die het beest in beeld hadden. Maar goed, ik ben dan ook weer zo eigenwijs dat ik niet meteen aanschuif, maar eerst zelf de vogel probeer te vinden.     Okay, ik geef eerlijk toe dat als het nog een nieuwe zal zijn, ik dit zeer waarschijnlijk niet zou doen.
Maar ja, eigenwijs is ook wijs, en het duurde dan ook niet lang of ook ik had deze Amerikaanse eend in de scoop. Tevreden met het feit dat ik er nog wat moeite voor had gedaan schoof ik dan nu ook aan bij de rest, en genoten we gezamenlijk van dit eendje.

                                          Ringsnaveleend. Door Jefta Leeuwis.

Terwijl we de eend volgde kwam Simon Molenaar naar ons toe met het bericht dat hij een aparte eend in beeld had, waarvan hij vermoede dat het een topper zou zijn. Een blik door zijn scoop liet inderdaad een fraaie juveniel topper zien! Ondanks dat ik er zeker van was, toch nog ff in de gids alle kenmerken doorgenomen, want een topper in het binnenland is toch best wel zeldzaam! Maar met een grote witte kol, witte vlek achter het oor, iets ander postuur als kuifeend en grotere witte vleugelvlekken als bij de kuifeend, konden we er echt niks anders van maken als topper. Een leuke verassing dus! Ik moet zelfs bekennen dat ik hem misschien wel leuker vond als de 10x zo zeldzame ringsnaveleend. Want vergeleken met zijn bezoek in Papendrecht, zat hij nu ook mega ver!

                                          Ringsnaveleend 29-03-2014, Papendrecht.

Met deze 2 leuke eenden soorten sloten we deze twitchronde met stijl af! Met 2 roze lifers en een Siberische braamsluiper als nieuwe ondersoort! Niets te klagen dus!

Nadat we bij de Boerenbond gedropt waren, snel thuis gegeten, en weer terug naar de Boerenbond. Voor deze avond stond namelijk nog een uilen telling voor de vogelatlas op het programma. Met 7 man doorkruiste we in 2 groepen 2 atlasblokken in het oostelijke deel van onze o zo mooie Alblasserwaard. Al rijdend over Tiendwegen, door dorpen en de polders probeerde we zo veel mogelijk uilen te vinden en te noteren. Zo nu en dan stapte ik even de auto uit, om de longen bijna uit me lijf te gillen, en de hoop dat er een steenuil zou reageren. Mijn talent als steenuilen fluisteraar lied me niet in de steek, en we konden dan ook 3 steenuilen in 1 blok noteren. Wel gaf het wat vreemde blikken op achter de ramen van de omwonende. Maar ja gek is dat niet als er opeens een lange lummel uit een auto stapt, wat loopt te gillen, en daarna weer weg rijd ;)
Ook konden we met wat technische hulp 3 bosuilen lokken. Met 3 bosuilen en 3 steenuilen in 1 blok, was het dus toch nog een nuttig rondje, en een leuke afsluiting van deze mooi vogeldag!

zondag 22 februari 2015

Pestvogel in Gouda en kraanvogels

Het was een vrij normalen week, maar toch heb ik deze week 2 zeldzaamheden in de vorm van een pestvogel en kraanvogels kunnen bewonderen.

Vorig weekend zaterdag verscheen er op waarneming een melding van een solitaire pestvogel op een sierappel in Gouda. Voor mij klonk dit erg interessant, omdat ik maandag weer naar Gouda af moest reizen voor school. Toen de vogel zondag ook weer gezien werd, werden de plannen voor maandag gemaakt. Ik moest 11;45 beginnen, dus tijd zat om te zoeken naar de pestvogel die op maar een klein kwartiertje lopen van het Wellant zat. 

Die ochtend stapte ik rond 10;30 3 haltes eerder uit de bus, en kwam naar een kleine 10 minuten lopen aan bij de beruchte sierappel. De verwachting was dat het een kwestie van intikken zou zijn. Dit viel helaas vies tegen. Een half uur lang struinde ik hopeloos door de wijk, opzoek naar bessenstruiken of appels, en natuurlijk in een totaal pakket met daarbij pestvogel inbegrepen. Het had als resultaat, helemaal niks! Weer terug bij de oude plek, nog steeds niet de gewenste soort. Ik begon het bijna een echte PESTvogel te vinden :)
Toen ik op het punt stond om maar richting school te gaan, zag ik opeens een lichtbruine vogel met het formaat en de vleugelslag van een spreeuw vliegen. Dat is hem! De vogel vloog naar de andere kant van het spoor. Ik had het vermoeden dat hij in een gele sierappel zou zitten, waar hij eerder ook zat. Toen ik voorzichtig uit het tunneltje sloop, zag ik direct aan me rechterhand deze prachtige vogel zitten. Wat een beauty!

                                          Pestvogel

Helaas vloog hij al snel op toen er een trein met volle vaart langs kwam denderen. Na wat roepen vloog hij weer over het spoor naar de rode sierappel. Hier liet hij zich ruim een half uur lang ongekend mooi zien. Ondanks het feit dat ik net onder hem liep, bleef hij gewoon door eten. Wat een beest!!! Na een waarneming als deze kwam ik de slaapverwekkende uren op school met een brede grijns van oor tot oor gemakkelijk door!






De volgende verassing diende zich aan op een natte vrijdag toen ik stage liep bij SBB in de Brabantse Biesbosch. Vlak over de boot cirkelde vanuit het niets opeens 16 luid roepende kraanvogels!!! De vogels vlogen zo laag dat ik zelfs met een simpele compact camera nog 2 foto's kon maken! Ongekend gaaf om te zien!!!


                                          Kraanvogels

Als je aan het werk bent midden in de Biesbosch, kom je natuurlijk nog veel meer mooie dingen tegen. Bijv. zeearenden op nest, vos, reeën, ijsvogels, havikken, slechtvalken, grote zaagbekken, nonnetjes, brilduikers enz!

Kortom, een mooi weekje!

zondag 8 februari 2015

Weekje fotograferen

Afgelopen week was het oogstweek op school. Dit houdt kort gezegd in dat je maar weinig school hebt. Gezien het mooie weer de afgelopen week veel eropuit getrokken met de camera. Hier een aantal foto's die ik de afgelopen week heb geschoten.

Vorige week zondag waren we even in de Zouwe Boezem geweest. Hier niet veel opvallends gezien. Maar een grauwe gans in tegenlicht fotograferen gaf wel een leuk effect.


                                          Grauwe gans
                                          Krakeend

Maandag was ik in Oene bij me opa  en oma. Op de terugweg daar nog even langs het kanaal daar gereden. Dit leverde nog een mooi paartje brilduikers, een ijsvogel die met veel geweld een vis dood mepte en 3 dodaars op.

                                          Ijsvogel
                                          Brilduiker

Op dinsdag moest ik naar school voor wat toetsen. Rond 1 uur was ik uit en dook meteen de polder in. De camera had deze ochtend al in de tas gedaan, dus kon meteen vanaf de pond bij Streefkerk beginnen. In Groot-Ammers zaten veel blauwe reigers, die zich aardig leuk lieten fotograferen.



                                         Blauwe reiger

Andere huis, tuin en keukenvogels als kuifeend en waterhoen lieten zich hier ook leuk fotograferen.

                                          Kuifeend
                                          Waterhoen

Rond de Zijdebrug liet een konijn zich na wat sluip en kruipwerk nog leuk fotograferen terwijl hij genoot van het (voor de tijd van het jaar) warme zonnetje.


                                          Konijn

In polder Kortebroek zat nog eend muskuseend met en oerlelijke wrattenkop. Blijft een apart gezicht in de polder.

                                          Muskuseend

In het laatste daglicht probeerde ik een geringd roodborstje te fotograferen. Had ook een beetje geprobeerd  met het fotografen in tegenlicht. Gaf nog best een grappig effect!



                                          Roodborst

Woensdag middag zijn me moeder, Jefta en ik naar Rhoon gereden in de hoop een van de bevers te zien. Na een tijd wachten zwom er opeens een achter ons langs, en stak niet veel later het pad over. Man wat een ervaring! De adrenaline giert door je lijf op zo'n moment!




                                          Bever

Na deze onvergetelijke ervaring reden we nog even naar de Gaatkensplas voor de buffelkopeend Ook dit keer was de van afstand bijna witte eend al snel gevonden. Ook leuk waren 3 brilduikers en wat meerkoeten die ik in het tegenlicht van de ondergaande zon kon platen.

                                          Buffelkopeend

                                          Meerkoet
                                          Kuifeend voor het huis

Op de donderdag kwam ik tijdens stage nog een enorme beverrat tegen. Voor mij weer een nieuwe soort! Hier 2 simpele plaatjes door de kijker.


                                          Beverrat

Al met al een lekker weekje gehad, waarbij ik veel tijd nam om de meest voorkomende soorten eens rustig te bewonderen, okey bever en buffelkopeend niet mee gerekend ;) Ook leuk om zo nu en dan eens te doen! Hoogtepunt was natuurlijk wel de bever!