zondag 24 mei 2015

Dagje Limburg

Omdat het de weersvoorspellingen voor vandaag nog goed waren, besloten we met het gezin een richting het zuiden te rijden, namelijk Limburg! Eigenlijk een stukje buitenland in eigen land. Voor natuurliefhebbers ook het walhalla als het gaat om bijzondere soorten. Een dagje in Zuid- Limburg moest haast wel wat bijzonder opleveren!
Helaas heb ik het erg druk, en heb ik weinig tijd om een heel bericht te schrijven. Mijn welgemeende excuses, maar het word helaas weer een korte samenvatting.

De dag stond vooral in het kader van planten. In het totaal dan ook 28 zeldzame planten weten te vinden. Daartussen ook opvallend veel orchideeën! In het totaal 9 orchissen, waartussen echte 'knallers' als vogelnestje, purperorchis, soldaatje enz. Hier een aantal foto's van deze dag. Excuses dat ze weer op hun kant staat, maar ik krijg het gewoon niet voor elkaar om ze op deze blog recht te zetten. Als iemand weet hoe dit moet, hoor ik het graag!

                                          Klavervreter
                                          Hondskruid
                                          Vogelnestje
                                          purperorchis
                                          Bleek bosvogeltje
                                          Soldaatje
                                                         Soldaatje
                                          Eenbes

Zeldzame bloemen, zijn ook weer zeldzame waardplanten voor insecten. Dit is dan ook een van de redenen dat je hier ook weer zeldzame insecten vind. Op de plek waar vorig jaar 1 kaasjeskruiddikkopje (nieuw voor dat gebied) ontdekte, zaten er dit keer zeker 4! Daarbuiten zagen we in het zelfde deel ook nog eens 6 bruin dikkopjes, een aantal valswitjes en een fraaie koningeinnenpage. Bij de beken vonden we nog wat van mijn altijd geliefde beekjuffers! Zowel weide, al bosbeek! Kortom, geen reden tot klagen en jammeren!

                                          Vals witje
                                          Koninginnenpage
                                          Koninginnenpage
                                          Bruin dikkopje
                                          Bruin dikkopje
                                          Kaasjeskruidkikkopkje
                                          Bruin dikkopje
                                          Kaasjeskruidikkopje
                                          Bosbeekjuffer man

Naast de vele planten en insecten, waren soorten als geelgors, levendbarende hagedis en vlagzalm ook zeker het melden waard.

                                          Vlagzalm
                                          Geelgors

Ook dit keer stelde Limburg ons niet teleur! Buiten de prachtige omgeving ook nog een waslijst aan leuke soorten gezien!

zaterdag 23 mei 2015

Lekker dagje in de Waard

Voor vanochtend stond een kinder excursie in het kader van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming gepland. Vorige week gaven me vader en ik hier ook al een excursie, wat toen nog 3 steltkluten (waarvan 1 op nest), lepelaar, zomertaling en een fraaie geoorde fuut opleverde! Vooral geoorde fuut is in de Alblasserwaard een klapper! Helaas vorige week geen tijd voor een verslag gehad, dus hier even de hoogtepunten.

                                          Geoorde fuut

Maar goed, verder met vandaag. Toen we aankwamen was onze groep al compleet, en konden we meteen beginnen. Met een fraai mannetje steltkluut was de stemming al snel in de groep! Helaas bracht de regen die het daaropvolgende uur naar beneden viel verandering in. De kinderen waren doorweekt en hadden het ijskoud. Daarom de excursie maar wat vroeger gestopt. Erg jammer voor de kinderen. Maar goed, ook al doen me pa en ik als gidsen nog zo ons best, het weer hebben we helaas niet altijd in de hand. Nog lulliger werd het toen het droog werd wanneer iedereen was vertrokken...

Maar goed, voor ons wel weer mooi dat het droog werd. Daarom maar eens een rondje gelopen door de uiterwaard aan de andere kant van de dijk. Hier vonden we nog een fraaie rietorchis en kruisbladwalstro. Zover ik weet is dit een van de weinige plekken waar je kruisbladwalstro kan vinden in de Alblasserwaard.

                                                       Kruisbladwalstro
                                                     Gewone rietorchis

Na een rondje lopen werd het weer alleen maar beter, dus zette we koers richting het Kanaal van Steenhoek in Gorinchem. Hier zit net als vorig jaar een grote karekiet te zingen. Aangekomen bij het kanaal duurde het niet lang of de grote kar begon te zingen. Man, wat een gaaf geluid! Na even zoeken konden we hem ook nog eens in de kijker vinden. De vogel zat boven in het riet aan de andere kant van het kanaal. Wat een geweldige soort om te zien en te horen! Het krassende geluid klonk ruimschoots boven alle auto's, treinen en ander lawaaimakers uit! Toen we terug naar de auto liepen om de scoop te halen, vlogen er 2 luid roepende appelvinken over ons heen. Blijft een leuke soort in de Alblasserwaard!
Bij de auto aangekomen, besloten we eerst even het bedrijventerrein uit te rijden, om even bij de eilandjes te kijken. Al snel zagen we hier een fraaie casarca zitten! Als de 3e zeldzame soort voor de Alblasserwaard binnen een kwartiertje! Ondanks een redelijke afstand was de vogel fraai te zien!



                                          Casarca

Buiten deze regionale zeldzame eend, zongen hier ook nog 2 bosrietzangers. Waarvan er een zich fraai liet bekijken. Bijzondere zang heeft zo'n beest eigenlijk, binnen een minuut hoor je een boomklever, rietgors, blauwborst, visdief en rietzanger, uit een vogeltje komen!


                                          Bosrietzanger

Omdat ik de grote karekiet ook nog even in de telescoop wou bekijken, reden we nog even terug. Dit keer werkte de vogel eens stuk minder goed mee. De vogel zong wel, maar zo laag in het riet dat je hem niet kon vinden. Maar goed wachten tot de vogel weet tevoorschijn kwam was niet erg. Bij het tevoorschijn komen van de zon begonnen opeens allemaal bruine korenbouten te vliegen. In het totaal vonden we ruim 18 exemplaren hier langs de dijk! Allemaal kersverse exemplaren, dus waarschijnlijk nog maar net uitgeslopen.

                                          Bruine korenbout

Na een tijd wachten liet de grote karekiet zich dan eindelijk weer eens mooi zien. Ook Arie Kolders was er ondertussen bij gekomen. Een foto door de telescoop maken viel niet mee, daarom niet meer dan 2 vage bewijsplaatsjes. Maar goed, de waarneming was super!


                                          Grote karekiet

Omdat het zonnetje nu echt lekker doorkwam, reden Arie, me pa en ik richting Arkel voor de plasrombout. Ze waren dit jaar nog niet gemeld hier, maar het zo onderhand wel kunnen. Helaas leverde een uitgebreide zoektocht geen plasrombout op. Maar met ruim 25 bruine korenbouten, koekoek, 3 bosrietzangers en een heleboel vroege glazenmakers hoor je ons ook niet klagen!

                                          Bruine korenbout
                                          Vroege glazenmaker

Al met al weer een lekker dagje met een hoop leuke soorten voor de Alblasserwaard. Alleen wel heel erg jammer voor de kinderen dat de excursie letterlijk in het water liep.

woensdag 20 mei 2015

Terekruiter in de Biesbosch!

Nadat ik 3 uur voor de klas had gestaan om een les over vogels te geven, pakte in de pauze even mijn mobiel erbij. Als snel was het me duidelijk dat er een terekruiter in de polders van Werkendam zat! Daar zit je dan in Gouda... Vervoer was ook niet mogelijk, want iedereen ging al voordat ik thuis kwam. Toen ik thuis aankwam met het idee dat die terek er voor mij niet in zou zitten, hoorde ik van mijn moeder dat ze samen met Jefta en mij naar Werkendam wou rijden. Er was dus nog hoop!

Toen we na het eten aan kwamen in de kale zandachtige polder zagen we al wat auto's staan. Het duurde dan ook niet lang of ik had de terekruiter in beeld! YES, weer een droomsoort binnen! Het ruitertje zat samen met een groep bontbek en kleine plevieren in een nog kale plas die is aangelegd binnen het kader 'ruimte voor de rivier'. Door de scoop was het ruitertje met zijn korte poten, omhoog gebogen snavel en zijn grijze rug met daarop donkere strepen, goed te zien! Heerlijk om zo'n soort even op een doordeweekse avond op de lijst te kunnen schrijven!


                                          Terekruiter

zondag 17 mei 2015

Libellen in het Kraaienbos

Vanmiddag bracht ik samen met John een bezoekje aan het kraaienbos om libellen te fotograferen. Zoals altijd zat het vol met libellen. Vooral de viervlekken spande met ruim 250 exemplaren de kroon! Daarnaast zaten er ook veel vuurjuffers, grote roodoogjuffers, vroege glazenmakers, glassnijders, viervlekken, platbuiken, 2 smaragdlibellen, 1 boomvalk, 2 appelvinken en een aantal dauwnetels. Hier een aantal plaatjes van deze dag.


                                          Vuurjuffer
                                          Vroege glazenmaker


                                          Platbuiken

vrijdag 15 mei 2015

Speerwaterjuffer en Kampina

Voor vandaag zag het weer er prima uit. Dit was dan ook de reden dat John Korteweg, Rik Vinke, Arie-Willem vd Wal, Bastiaan vd Wetering, Corné Stam, Richard Slagboom, Patrick Verhaar, Jefta en ik gezamenlijk een dag in het Brabantse gebied de Kampina.

Rond een uur of acht vertrokken we met 2 auto's vanaf de Boerenbond richting Brabant. Voordat we de Kampina in doken, keken we in een niet nader te noemen gebied voor de speerwaterjuffer. Na een aantal poelen, plassen, velden en bossen afgespeurd te hebben, riep Jefta dat hij een speerwater had gevonden. Als een speer vloog ik naar de speer. En ja hoor, daar zat er een! Helaas was hij erg vliegerig, en kon ik geen foto krijgen. Maar de groene onderogen, speervormige tekening op s2 en de typische vlucht toch mooi kunnen zien! En zo kon ik mijn 53e libel op de lijst noteren! Even later zagen we nog een ruim 15 speerwaterjuffers! Lekker begin van de dag dus! 



                                          Speerwaterjuffers

Buiten deze mooie lifer zijn soorten als azuurwaterjuffer, groentje, viervlekken, noordse witsnuitlibellen, boomvalken, citroenvlinders, smaragdlibellen en bonte vliegenvangers ook zeker wel de moeite van het melden waard!

                                          Viervlek

                                          Azuurwaterjuffers

Terwijl we terug liepen richting de auto's kwamen we in een vennetje nog 2 fraaie poelkikkers tegen.


                                          Poelkikkers

Na nog een fraai redelijk jong vrouwtje homo sapiens te paard op de daglijst en het geheugen gezet te hebben, verlieten we dit fraaie natuurgebiedje, en zette koers richting de Kampina. Onderweg kwamen we nog 2 fraaie vrouwelijke exemplaren van de homo sapiens ssp brabanthus en wat huis, tuin en keuken soorten tegen. Een korte stop op een oude bekende plek van de grauwe klauwier, leverde helaas niet de gewenste soort. Wel genoten we hier van de zingende geelgorzen, het eerste bont dikkopje van de dag en de vele aanwezige landkaartjes. Wat een prachtige vlindertjes zijn het trouwens!

                                          Landkaartje

Na een paar minuten rijden kwamen we aan op de parkeer plaats in het deel de Oetendonker dat bij de Kampina hoort. We waren de auto nog maar net uit of er kwam al een koninginnepage voorbij flappen!!! Geweldig wat een beest, en wat een ontlading in de groep! Direct daarna werden we getrakteerd op een paar fantastische weidebeekjuffers. Wat een ongekend mooie soort blijft het!


                                         Weidebeekjuffers

Dat de Kampina een fantastisch gebied voor vlinders en libellen is, werd al weer snel duidelijk. We waren nog maar een klein stukje het gebied in, en de bont dikkopjes, groot koolwitjes, hooibeestjes, kleine vuurvlinders, viervlekken, glassnijders, oranjetipjes en veel ander grut vlogen ons al om de oren!

                                          Groot koolwitje
                                         Bont dikkopje

Toen we bij de beek de Beerze aankwamen begon het feest pas echt! Man, wat een libellen! Terwijl we ogen en oren te kort kwamen zochten we de struiken en waterkanten of voor libellen. En dat ook nog eens onder begeleiding van een zingende wielewaal! Tussen de vele weidebeekjuffers, vonden John en ik ook nog een fraaie bosbeekjuffer! Wat mij betreft zijn dit de 2 soorten van de dag! Wat een pracht soorten die beekjuffers!

                                          Weidebeekjuffer
                                           Bosbeekjuffer

Naast de beekjuffers hebben we ons een tijd vermaakt met de vele beekrombouten, blauwe breedscheenjuffers en ander vrolijk gefladder!

                                          Blauwe breedscheenjuffer
                                          Beekrombout en glassnijder
                                          Beekrombout
                                          Vers exemplaar beekrombout

Ook een stukje verderop langs de beek flapte de weidebeekjuffers als vlinders over de beek heen. Met de zon erop glommen ze ook nog eens helemaal. Fantastisch!


                                          Weidebeekjuffer

Nadat we de beek achter de rug hadden liepen we verder richting de heide. Ondertussen werd er natuurlijk regelmatig gestopt. Was het niet om een leuke soort, dan was het wel weer om een van de vele droge grappen die ons vandaag om de oren vlogen :) Tussen het lachen door werden ook nog een aantal fraaie noordse witsnuitlibellen, bont dikkopjes, hooibeestje, bonte vliegenvanger en een aantal boomvalken die vlak voor onze snufferts de een na de ander libel lieten verdwijnen. Fraai gezicht!



                                          Noordse witsnuitlibellen

                                          Bont dikkopjes

De heide bleek goed te zijn voor een aantal boomvalken, koekoeken, roodborsttapuiten, wespendief en voor Arie-Willem zelfs nog een lifer in de vorm van een groentje. Niks te klagen dus! Hierna verdwenen we weer in het bos. Voor ons liep de Beerze, dus een kijkje langs het water kon niet uitblijven. Dit leverde zowaar een 3 tal prachtige bosbeekjuffers, weidebeekjuffers en een fluiter. Een bosuil waardeerde het helaas niet dat een van ons zijn boom onder piste, waardoor hij er snel vandoor  ging. Jammer hoor, geef je zijn boom wat water, krijg je stank voor dank. John en ik waren op een gegeven moment bijna de groep kwijt nadat we een weidebeekjuffer fotografeerde. Gelukkig was de schaterende lag van de altijd vrolijke Corné al op kilometers afstand te horen! Nog een voordeel van een gezellige groep, verdwalen doe je niet.



                                          Bosbeekjuffer

Een stuk verder langs de beek kwamen we nog een aantal beekrombouten tegen. En een soort als deze kan je niet voorbij lopen zonder eerst eens wat foto's gemaakt te hebben. Ook dit blijft een prachtige soort! Foto's kregen wel een apart effect doordat je een licht voorwerp tegen een donkere achtergrond fotografeerde. Helaas krijg ik het nier voor elkaar om de foto's hier recht de krijgen. Dus voor de gene die ze recht wil zien, draai je hoofd of je laptop/computer/mobiel een kwartslag ;)


                                          Beekrombout

De grond begon onderhand te trillen door onze rommelende magen. Op een dag als deze verbrand je natuurlijk best wat. Daarom werd er wat meer vaart gemaakt. Met het beeld van een lekker frietje een berg snacks en een koude cola waren we dan ook zo bij de auto. Na wat zoeken kwamen we terecht in een klein durpie, waar ze gelukkig een snackbar. De rust in de snackbar was al snel voorbij toen er een groep uitgehongerde barbaren binnen kwam stieren. Nadat er in het totaal een behoorlijke waslijst aan frituur was doorgegeven kon het stof van de frituurpan gehaald worden, waarna deze zou gaan bakken als nooit te voren. En wat was het stil toen de 'bende van ellende' dan eindelijk na een dag lopen in de Brabantse wildernis aan hun vette hap zaten. Man, friet was nog nooit zo lekker als vandaag :)

Nu het klagen van de magen over was, konden we weer koers zette richting onze o zo mooie Alblasserwaard. Thuis even bijkomen van deze reuze gezellige en mooie dag, waarna ik na me ogen gesloten te hebben alle beekjuffers nog eens voor me voorbij zag fladderen.