zaterdag 28 november 2015

Weer eens vogelen in de Delta!

Het begint langzaam aan winter te worden, wat ook weer de nodige wintergasten oplevert. Een van mijn favoriete plekken om in de winter te vogelen, is toch wel in de Delta. Een gebied waar ik op een of andere manier nooit kom in de zomer, maar in de winter wel met enige regelmaat.

Ook vandaag was dit het geval. Rond een uur reden me pa, Jefta, Rik Vinke en ik de parkeerplaats bij de Kwade Hoek op. In dit prachtige gebied mochten we vandaag een enthousiaste en leuke groep mensen, als vrijwilligers voor Vogelbescherming rond gidsen. Iets wat ik zelf graag doe. Vind het altijd super wat van mijn grootste passie over te brengen aan anderen, die daar op hun manier weer van kunnen genieten. Geweldig toch?!

Onder het wachten op de groep hoorde we een rare parkiet achtige roep uit de hoge populieren langs de weg. Plaatsen konden we het niet, want het was zeker geen halsbandparkiet. Dan toch maar even kijken. Wat blijkt, een fraaie groep van 16 luidruchtige monniksparkieten! Een exoot die ik zelf nog nooit eerder had gezien in Nederland. Na wat naslagwerk gedaan te hebben, las ik dat deze beesten een populatie in Ouddorp hebben. Toch grappig! Twee overvliegende slechtvalken en een havik mogen trouwens ook niet onbenoemd blijven!


                                          Monniksparkiet

Toen de groep compleet was, en we ons welkomspraatje achter de rug hadden, konden we met volle moet en hoge laarzen het gebied in! Het weer was prachtig, het gebied lag er mooi bij en de groep was enthousiast, een heerlijk begin dus! De regen en het hoge zeepijl maakte het gebied wel heel erg nat, waardoor de laarzen zeker geen overbodige luxe waren. De zee had zelfs zo hoog gestaan dat je in zoetwaterplassen en rietvelden zeevisjes kon vinden!


Tussen de duinen bloeide de zeewolfsmelk zoals altijd nog volop, en stonden her en der een aantal zandtulpjes.

                                          Zandtulpje

Al genietend van het prachtige landschap en de vele aanwezige vogels, liepen we richting de punt van de grote zandplaat. Ondertussen zagen we nog leuke soorten als: bruine kiekendief, 2 slechtvalk, havik, eiders, middelste zaagbek, drieteenstrandlopers, oeverpiepers en veldleeuwerik.
Zoals altijd zat ook vandaag de zandplaat weer bomvol met honderden steltlopers en eenden. Hiertussen zaten onder andere: zilverplevieren, wulpen, drieteenstrandlopers, bonte strandlopers, pijlstaarten, rotganzen en smienten. Leuk was ook nog een kluut die tussen de grote masse stond te dutten.

Terwijl Rik en ik de omgeving aan het scannen waren, zagen we dat er opeens een compleet gekkenhuis was losgebarsten! Wij weten ondertussen we dat dit letterlijk deuren kan openen, vliegende deuren om precies te zijn! En ja hoor, Rik ontdekte als eerst een fraaie 2e kj zeearend tussen de geflipte massa ganzen! Ondanks de afstand voor iedereen goed te zien, erg leuk! Maar de koek was nog niet op, want niet veel later verscheen er nog dichterbij een fraaie 1e kj zeearend! Toch wel een onverwachte verassing voor hier. Helemaal voor een van de deelnemers die eerder met ons op excursie mee was in de Brabantse Biesbosch voor de zeearend, maar we hem daar die dag niet vonden. Zo zie je maar weer, geen pijl op te trekken bij die beesten!

Met bij ieder deelnemer (en natuurlijk ook bij de gidsen) een grote grijns op het gezicht, liepen we langzaamaan weer terug richting de parkeerplaats. Leuk waren nog 2 sneeuwgorzen die vlak voor ons opvlogen, en samen met een groepje kneuen een aantal ererondes boven ons vlogen! Blijven toch wel heel erg fraaie beesten! Ook wel grappig was de vondst van een ei dat afkomstig was van de hondshaai.

                                          Ei hondshaai

Na wat napraten over deze prachtige wandeling, namen we bij de parkeerplaats afscheid van deze leuke groep, en besloten de dag maar vol te maken in de buurt.
Een korte stop in de Buitenhaven leverde op een brilduiker, middelste zaagbekken, tureluurs, zilverplevieren en drieteenstrandlopers na, niet veel bijzonders op. Omdat de dagen maar kort zijn, reden we dan ook al vrij snel verder richting de Brouwersdam. Dit is namelijk zo'n gebied waar je altijd wel wat leuks ziet!

Aangekomen bij het Haventje vonden we al vrij snel de beroemde zwarte zeekoet! Toch leuk dat deze vogel hier telkens weer terug keert. De vogel liet zich (voor zijn doende) aardig dichtbij zien. Wat een fraai beest is het toch! In Schotland heb ik ze veel in zomerkleed gezien, maar zo'n witte zwarte zeekoet in winterkleed vind ik zeker net zo mooi!



                                          Zwarte zeekoet

Ook fraai was een 2-tal geoorde futen dat zich op korte afstand prachtig liet zien! Zelf in 1 beeld met de zwarte zeekoet! Blijft een mooi gezicht die knalrode ogen op zo'n simpel gekleurde geoorde fuut in winterkleed!

                                          Geoorde futen met op achtergrond zwarte zeekoet
                                          Geoorde futen

Vanaf de Spuisluis waren zoals altijd ook weer veel vogels te zien, waaronder steenlopers, kuifduikers, roodkeelduikers, brilduikers, middelste zaagbekken en drieteenstrandlopers. Ook lieten de altijd aanwezige grijze zeehonden zich weer mooi zien. Het leukste waren echter wel 2 fraaie zeekoeten in winterkleed! Een soort die ik toch niet gek veel zie in Nederland!



                                          Steenloper
                                          Zeekoeten

Op de dam zat ook weer eens een behoorlijke groep meeuwen. Ondanks de beginnende regen en het afnemende licht, wilde Rik en ik deze groep toch nog maar even afscannen. Maar goed ook, want dit leverde nog een hele fraaie 2e kj pontische meeuw op! Een beetje klieren met de instellingen van de camera, leverde toch nog 2 leuke plaatjes op.


                                          2e kj Pontische meeuw

Langzaam terugrijdend langs de dam, vonden we in het haventje nog een pontische meeuw. Dit keer een 1e kj. Blijft toch wel een hele gave meeuwensoort vind ik!

                                          1e kj Pontische meeuw

Gezien de regen heviger werd, en het licht wel heel snel verminderde, besloten we maar weer richting huis te gaan. Al met al weer een prachtige dag wintervogelen, met ook weer een hoop fraaie soorten!  Toch iets waar je in de zomer zo nu en dan naar uitkijkt!

zaterdag 14 november 2015

Waterspreeuw ook eindelijk in NL

Afgelopen week werdt er nabij Zutphen een (zwartbuik)waterspreeuw gevonden. In Nederland toch wel een zeldzame soort, die nog hoog op mijn verlanglijstje stond. Een zangvogel die duikt en op de bodem van beekjes loopt, hoe gaaf is dat?! In Schotland heb ik deze soort vorig jaar mooi kunnen zien, maar in eigen land is het toch extra leuk om hem tegen te komen.

Nu had ik het geluk dat we vandaag na wat verplichtingen in Velp waren, dus niet heel gek ver van Zutphen... Na pa en ma even lief aangekeken te hebben, werd er besloten om toch eens voor een keertje te 'twitchen' met het gezin. Een zeldzaamheid opzich!

Na een klein half uurtje rijden, kwamen we net voor de schemer aan bij de beruchte beek. Binnen een minuut zagen we de vogel al zitten op een van de kleine 'kribben', +1 op de Nederlandse lijst! Wat een fantastische vogel! Terwijl de vogel op zijn typische manier foerageerde, trok hij zich helemaal niets aan van de fotografen die vlak voor hem lagen! Wel opvallend dat de regelmatig langskomende trein hem telkens weer liet schrikken. Dit had als resultaat de vogel onder de brug ging vloog. Ook hier trok hij zich niks aan van ons aan, ondanks het feit dat we bijna in zijn nek zaten te hijgen! Meer dan een nieuwsgierige blik naar boven kregen we niet, fantastisch! Ondanks het snel minder wordende licht toch nog een paar plaatjes kunnen schieten.


                                          (zwartbuik)Waterspreeuw

Nadat de trein weer uit zicht was, daalde de vogel weer terug naar de beek, waar hij ongestoord verder ging waarmee hij gestopt was! Wat een kick om deze prachtige vogel van zo dichtbij te mogen zien!



                                          (zwartbuik)Waterspreeuw

De schemer begon aardig in te vallen, voor ons het teken om weer richting Bleskenscity te gaan. Toch een hele mooie afsluiting van deze rustige zaterdag!

zondag 8 november 2015

Weekendje vogelen in Brabies

Het is weer najaar, en me pa en ik zitten weer volop in de excursies. Deze zaterdag in de Brabantse Biesbosch, door de locale natuurliefhebber ook wel de 'Brabies' genoemd. Na een korte introductie vertrokken we op deze mooie zaterdagmorgen vanaf de parkeerplaats bij het Biesboschmuseum. Al meteen was het duidelijk dat we met een leuke en enthousiaste groep te maken hadden! Wanneer je dit merkt, ga je zelf ook automatisch nog gemotiveerder het gebied in! We waren nog maar net de grienden van de Pannenkoek ingedoken, of echte Biesbosch-soorten als ijsvogel, matkop, waterral en cetti's zangers melden zich al van alle kanten. Wat verderop liet de hier al enkele dagen aanwezige siberische tjiftjaf zich ook nog eens horen. Leuk! Pas mijn 2e. Zien zat er helaas niet bij.

Terwijl de groep vol genot naar 2 dodaarsjes zat te kijken, viel mijn oog opeens op een licht vogel in de top van een boom aan de andere kant van het water, klapekster! Blijft een hele fraaie soort! Helemaal leuk dat je dit moment dan ook nog mag delen met een enthousiaste groep! Puur genieten!

                                          Klapekster

De rest van de excursie verliep ook prima, en was zeker niet saai! Ondanks dat we niet gek veel nieuwe dingen meer zagen, konden we ook genieten van al het algemene spul, iets dat je als fanatieke vogelaar wel eens vergeet!


                                          Grote zilverreiger

Na een mooie ochtend namen we afscheid van deze gezellige en fanatieke groep, waarna we koer zetten richting de thuisbasis.

De hier op volgende zondagmiddag was het prachtig weer. Voor ons een mooie reden om als gezin weer richting de Brabies te rijden. Hier was na even zoeken de klapekster op Lijnoorden prachtig te zien door de telescoop! Voor het eerst kon ik deze fraaie soort ook eens zien jagen. Prachtig om hem zo te zien bidden, en dat ook nog op de zondag! Voor Jefta helemaal leuk, gezien dit zijn 2e klapekster was, en de 1e op een afstand van ongeveer 800m zat! Vervolgens een blik over de Petrusplaat geworpen. Dit leverde niet meer dan wat dodaarsjes en veel futen op.

Omdat Jefta de siberische tjiftjaf ook nog wel zou willen zien, liepen we met z'n 2-tjes richting de Pannenkoek. Hier duurde het niet lang voordat de 'sibtjif' begon aan een luide roepsessie! Erg goed om zo het geluid op je harde schijf te krijgen. Even later liet de vogel zich ook nog erg fraai bekijken, waarbij de grijze kleur goed opviel! Voor een foto was de vogel alleen iets te snel. Voor een geluidsopname, zie deze link. Ook leuk was een gemengde groep van staartmezen, goudhanen, koolmezen, pimpelmezen en een fraaie vuurgoudhaan.

                                          Siberische tjiftjaf, 15-03-2014, Hardinxveld

Ondanks dat het al begon te schemeren, besloten we om toch nog even bij kijkpunt de Ooievaar te zoeken naar de bekende amerikaanse wintertaling. Bij aankomst zagen we op enige afstand al een gigantische groep wintertalingen dobberen. Onder enige tijdsdruk snel begonnen met zoeken. Ondanks het slechte licht en grote afstond kon ik de vogel toch nog vrij snel in de scoop krijgen. Best opvallend kenmerk dat witte verticale streepje! Al weer mijn 4e amerikaanse wintertaling, waarvan alle 4 ook vanaf dit punt! Ook leuk waren 5 kleine zwanen die luid roepend op de plas zaten.

Al met al toch weer een leuk weekendje Brabies gehad! Blijft natuurlijk ook een erg fraai en vogelrijk gebied!

zondag 1 november 2015

Mongoolse pieper!

Als ik zaterdag net voor de schermmmering van Arie-Willem een belletje krijg met de vraag of ik meer over 'die' mongoolse pieper wist, was hij me toch even wat uitleg verschuldigd! Mongoolse pieper? Waar? Wanneer? Wat blijkt, als je een zaterdag eens niet kan vogelen, en in de schoolboeken gedoken zit, word er op de Crezéepolder bij Ridderkerk gewoon even een mongoolse pieper ontdekt! Wat een knaller! Deze mega zeldzame pieper komt helemaal uit de richting van China en Mongolië gevlogen! Helaas was het voor mij al te laat om er nog voor het donker heen te gaan. Duimen dat hij blijft zitten!

Zondag morgen kwamen de eerste piepjes al snel binnen, hij zat er nog! Tja, dan moet je eerst nog een hoop leren voor de vakken bodemkunde, ecologie en landschappen, waar ik dinsdag een toets van heb. Ik kan je zeggen, leren met de wetenschap dat er op een half uurtje fietsen een mongoolse pieper zit, is nou niet bepaald een succes!

Rond kwart voor 12 hield ik het niet meer, en sprong op m'n veel te kleine reservefiets (eigen fiets weer eens kapot), en zette koers richting Ridderkerk. Ondanks het niet al te fijne vervoersmiddel kwam ik even later toch hijgend en puffend aan op de plaats waar het allemaal zou moeten gebeuren. In het veld stond al een hele horde vogelaars, waardoor de locatie in ieder geval snel gevonden was. Nu alleen het 'kbv'tje' tussen het hoge gras zien te vinden!

Aangeschoven kreeg ik te horen dat de vogel er nog zat, maar erg moeilijk te zien was. Zo nu en dan hoorde je iemand dingen roepen als; nu bij de hoge graspol, nu links van die distels, hipt achter het kleine grasstrookje enz. Goeie aanwijzingen hoor, maar erg lastig als je je bedenkt dat we op dat moment voor een veld bomvol met distels en gras stonden! Het duurde gelukkig niet al te lang voordat de vogel opeens opvloog, en iets verderop naar beneden dook. Niet de mooiste waarneming, maar wel weer een soort rijker! Nu de druk er af was, kon het rustige vogelen beginnen. Regelmatig werd de vogel opnieuw opgestoten, in de hoop dat hij eens op een van de overzichtelijke terreinen (voor zo ver je het overzichtelijk mag noemen) zou landen. Na een keer of 6 opstoten, lande de vogel tussen de distels i.p.v. het dichte grasveld. Niet dat je hem nu gelijk zag, maar er kwam wel wat meer hoop...

Vanaf de dijk werd de vogel gezien, maar vanaf beneden was hij nog steeds verstopt. Na veel aanwijzingen, her en der gestress, paniek, frustratie en overige bijwerkingen uit het publiek, liet de vogels zich ook aan de onderste rij zien, waar ik bij mocht horen. Nu prachtig en regelmatig vrij in beeld, fantastisch!!! Doe je ogen dicht, en je zou haast denken dat het oudjaarsdag was met al die ratelende camera's om je heen!


                                          Mongoolse pieper

Na het lange wachten en opstoten de vogel toch nog fantastisch kunnen zien, en zelf nog even horen! Maakt de waarneming toch wat completer als alleen maar zien opvliegen! Helaas tikte het klokje door, en moest ik me weer richting de Abbekesdoel spoeden, er stond nog een verjaardag op de planning.

Al met al toch een erg leuke twitch naar een erg gave soort! En dat ook nog zo lekker dichtbij huis!