maandag 24 juni 2013

Planten bij de Zijdebrug.

Toen ik vanochten op waarneming keek, schrok ik eigenlijk best wel van het aantal mooie en zeldzame planten dat rond de Zijdebrug was ingevoerd. Omdat ik nu net ben begonnen met planten, en omdat ik eindelijk tijd heb om weer eens een rondje te maken, belde ik Joas op, en zijn we rond 12 uur op de fiets gestapt.
We wouden net de Zijdeweg opfietsen, toen we een bort zagen waarop stond 'fietspad is afgesloten'. Lekker dan...dat word omfietsen.
Dus zijn we over Oud-Alblas gegaan, wat nog een mooie steenuil opleverde! Bij plas de plasdras was het best druk met steltjes, waaronder 2 mooie kemphanen die nog in zomerkleed waren.
Toen we dan eindelijk bij de Zijdebrug aankwamen, zijn we maar eens begonnen met zoeken. Vanaf het pad hebben we veel leuke soorten kunnen vinden, zoals: moeraskartelblad, witte waterkers, kleine zonnedouw, waterdrieblad, hondsroos, waterviolier, wateraardbei, spaanse ruiter, brede orchis, rietorchis, veenpluis, sterzegge en grote ratelaar!!!

                                                                                   Wateraardbei
                                                                             Moeraskartelblad
                                                                                        Veenpluis
                                                                                       Hondsroos

Ook vonden we soorten die van de week niet waren waargenomen, zoals: krabbenscheer, veelbloemige veldkers n blauw glidkruid. Dit waren voor mij allemaal nieuwe soorten.

                                                                 Veelbloemige veldkers

Onder het zoeken naar de planten vloog er nog een mooi vrouwtje havik over, en zagen we nog een huidje van een uitgeslopen libel.

                                                                   Huidje uitgelopen libel

Na alles goed afgespeurt te hebben weer verder gegaan. Langs het fietspad bij polder Streefker stonden nog een aantal prachtige zwanenbloemen!
Op de Donk waren zoals altijd weer een aantal ringmussen te vinden. Bij plasdras Langebroek waren al veel tureluurs met jongen en een paar visdieven.

                                                                                            Visdief

Omdat het begon te spatten, zijn we weer terug naar huis gegaan. Gisteren waren er een aantal tongvarens in Bleskensgraaf gezien. Omdat dit op de weg naar me huis ligt, ben ik hier nog even langs geweest. Op de plek aangekomen, waren de tongvarens meteen gevonden. Dit is voor mij weer een nieuwe soort, en ook nog een leuke soort voor de Alblasserwaard.


                                                                                      Tongvarens

Na de plant goed beken te hebben, weer de weg naar huis vervolgd. Met een geslaagde dag, met veel nieuwe planten soorten achter de rug.


Oostvaardersplassen

Gisteren (23-06) ben ik met het gezin een middagje in de Oostvaardersplassen geweest. Omdat we de 2 dagen ervoor in Friesland waren, omdat me grootouders 45 jaar getrouwt waren, besloten we vandaag op de terugweg de Oostvaardersplassen te bezoeken.
Toen we bij het Bezoekerscentrum aan de Knardijk uit de auto stapte, regende het al aardig hart. Maar zoals het out Schotse gezechte luid 'er is geen sprake van slecht weer, maar alleen van de slechte kleding'. Deze wijze Schotse raat besloten we dan ook maar op te volgen. Dus na de regenjas aangetrokken te hebben, zijn we naar kijkhut de kluut gegaan. Hier was echt helemaal niks te zien, dus gingen we maar verder. Lang het pad naar de kluut stonden wel een aantal mooie rietorchissen.


                                                                                        Rietorchis

We besloten de wandeling naar kijkhut de Zeearend te gaan. Al snel liepen we 2 edelherten tegen het lijf. Helaas was het weer te nat om de camera erbij te pakken. Ondanks de regen, hadden de vogels er zin in, want zo hoorde we een blauwborst, tuinfluiter, bosrietzanger en een koekoek. Omdat het alleen maar harder begon te regenen, besloten we snel naar de kijkhut de Zeearend te lopen. Toen we nat in de hut aankwamen, was het tijd om alle natte jassen op de bank te gooien, en even op te drogen onder het prachtige uitzicht over het gebied, en de vele koninkpaarden, edelherten en heckrunderen die op het veld aan het grazen waren.
Na het gebied een noukeurig met de kijker afgespeurt te hebben, vonden we een groepje kemphanen die nog mooi in zomerkleed waren, minimaal 430 grutto's, wintertalingen, kluten, mijn eerste raven van het jaar en ook nog een vos die over het veld heen en weer liep!
Ondertussen was het weer droog, en scheen zelfs de zon! Dus onder het vrolijke gezang van de gekraagde roodstaart en een aantal grasmussen zette de tocht verder.
We besloten door het open veld te lopen, en zo weer richting het centrum te gaan.
Zo gezegd, zo gedaan. Op het veld zaten nog 3 lepelaars. En ook een grote zilverreiger is het noemen waard.

                                                                            Grote zilverreiger
                                                                            
Op een gegeven moment hoorde we achter ons veel onrust tussen de ganzen, dit zou dus een teken kunnen zijn, dat de zeearend in de buurt is. Na eventjes speuren, zagen we de vliegende deur. Ook vlogen hier wel 5 bruine kiekendieven!
Bij een aantal poelletjes vlogen veel zwaluwen, waaronder oeverzwaluwen. Hier hoorde we iedere keer als de bruine kiekendief over het water kwam, de dodaars roepen, die daar dus waarschijnlijk zijn jongen heeft.
Doordat de zon nu aardig doorkwam, begon het ook warmer te worden. Dat betenkend dus ook dat de libellen op gang komen, waaronder een mooi mannetje platbuik.

                                                                           Mannetje platbuik

Toen we bijna bij het gebouw waren, zagen we opeens vlak langs het pad een vrouwtje edelhert lopen. Het dier was totaal niet schuw, en kon dus mooi op de foto gezet worden!





                                                                   Vrouw edelhert (hinde)

Het dier was erg aan mensen gewent, wan op een gegeven moment stonden we met 7 man het beest te bewonderen.
Na ongeveer een kwartier van het dier genoten te hebben, ff een bakie bij het centrum halen, en weer richting huis.

maandag 17 juni 2013

Roodborn Limburg

Gisteren ben ik samen met het hele gizin rond 9 uur in de auto gestapt, om lekker een dagje te lopen in het natuurgebied Roodborn in Limburg. Na ongeveer 1 uur en 3 kwartier gereden te hebben, zetten we de auto in het dorpje Eys. Hier stonden me grootouders al op ons te wachten, want zij waren hier al een weekje op vakantie.
Na een goed bakkie gedronken te hebben, me uitrusting (camera, kijker, wandelschoenen) aangetrokken, en maar eens op pad gegaan.
We liepen eerst door granen akkers, waar we konder genieten van de altijd mooie zang van de vele geelgorzen. Toen we even verder op bij een beekje aan kwamen, zijn we maar eens begonnen met het zoeken van juffers en libellen.
Al snel zagen we een mooi vrouwtje bosbeekjuffer die zich boven op een stengel aan het opwarmen was!


                                                                                   Bosbeekjuffer

Een stukje verder op kwamen we nog veel meer van deze prachtige juffers! Ook zagen we hier het familie lid, de weidebeekjuffer.



                                                                                Bosbeekjuffers

                                                                            Weidebeekjuffers

Na deze prachtige juffers uitgebreid bewondert te hebben, zijn we onder het gezang van een bosrietzanger weer verder gelopen.
Na een stukje lopen, kwamen we onze eerst harige ratelaar tegen. Deze soort is in het algemeen vrij zeldzaam in Nederland, maar bloeid hier met duizende tegelijk.


Toen we verder liepen hoorde we opeens een appelvink, en na een blik omhoog, zagen we deze mooie vink recht over ons hoof vliegen!
Bij het bruggetje over het spoor aangekomen, zagen we gelijk al de stoomtrein aankomen, met een hoop herie, en een grote stoomwolk zoefde het voertuig ons voorbij.
Nadat de rust weer was weder gekeerd, liepen we langs een smal paatje op de helling lans het spoor. Hier kwamen we veel leuke planten soorten tegen, waaronder: Gewone en kuifvleugeltjesbloem, grote muggeorchis, blaascilene en wondklaver.

                                                                                     Wondklaver

Tot mijn verassing, kwam ik opeens een groot dikkopje tegen! Dit is de eerste keer dat ik dit (ondanks dat hij groot word genoemd) kleine dagvlindertje zie.

                                                                                Groot dikkopje

Helaas was het vlindertje al snel weer verdwenen, en ging de reis dus verder. Toen me de rest even aan het eten was, stuinde ik een beetje rond, opzoek naar insecten. Totdat ik opeens een (naar mijn idee) witje zag vliegen. Maar toen het beestje zat, zag ik dat dit niet om een witje ging, maar om de nacht vlinder het vals witje ging! Deze soort is in Nederland vrij zeldzaam, en voor mij is het dan ook de eerste keer dat ik deze dag actieve nachtvlinder te zien kreeg!

                                                                                         Vals witje

Na deze prachtige vlinder bekeken te hebben, ben ik vol enthousiastme naar de rest van de fam gegaan. Waarna we gezamelijk verder gingen naar een enorm bloemenveld. Hier zagen we meteen al een hondskruid staan!

                                                                                    Hondskruid

Een stuk verderop zagen we nog veel meer van deze vrij zeldzame bloemen. Regelmatig dacht ik weer een witje te zien, maar ook deze keren bleek het weer te gaan om valse witjes. Deze soort dient echt eer aan zijn naam, want als je er een ziet vliegen denk je echt aan een witje!



                                                                                        Vals witje

Het veld was gevuld met bloemen in alle kleuren en maten, een prachtig gezicht! Na een beetje goed speurwerk konden we nog een aantal bijenorchissen en een nachtorchis! Vooral de bijenorchis wou ik altijd al een keer zien!

                                                                                      Bijenorchis
 
                                                                                     Nacht orchis

Maar ja, veel bloemen, trekken veel insecten aan! Overal vlogen vlinders. Zo zagen we nog een kleine vuurvlinder, mijn eerste bruin zandoogje van het jaar en een groot aantal icarus en enkele bruin en boomblauwtje!

                                                                          Kleine vuurvlinder
                                                                              Bruin zandoogje
                                                                                Icarus blauwtje

Toen ik op mijn gemakkie rond liep, zach ik opeens een klein bruin vlindertje vliegen. Dit beetje zach er interesant uit, dus probeerde ik heet beestje te volgen. Toen hij eindlijk zat, was het meteen duidelijk dat dit om een bruin dikkopje ging!!! Dit zeldzame vlindertje liet zich mooi bekijken, maar was al wel aardig versleten. Later kwamen we nog minimaal 2 andere exemplaren tegen!!!







                                                                               bruin dikkopjes
 
Met deze kleine, maar leuke vlindertjes heb ik me weer een halfuur vermaakt, en met resultaat! Omdat de rest graag verder wou, ben ik er maar achterna gehobbelt. Na een stukje lopen, kwamen we bij een ander bloemenveld aan. Hier vonden me ouders en grootouder het tijd om te eten. Samen met Jefta zijn we langs het veld gelopen. Hier zaten veel blauwtjes en een aantal groot dikkopjes. In het gras zagen we een klein nachtvlindertje vladderen. Dit bleek een bruine daguil te zijn. Leuk, want ook dit was weer een nieuwe soort voor mij.
 
                                                                                   Bruine daguil
 
Toen we even lekker in het gras geploft waren, en genoten van het uitzicht, zag Jefta opeens een grote vlinder op ons afvliegen. Dit bleek een koninginnenpage te zijn!!! Deze vlinder staat al heel lang erg hoog op me verlanglijst, en vandaag was het dus eindlijk zo ver! De vlinder vloog een paar rondjes, waarna hij helaas weer verdween, waardoor foto's niet mogelijk waren. Me oma had nog het geluk om een glimp van deze prachtige vlinder te vangen. Omdat de rest het eten op had, zijn we weer afgedaald naar het bos. Op een oude boomstam zat nog een mooie levendbarende hagedis. Dit dier liet zich nog aardig fotograferen, en na even wachten kwam er ook nog een jong hagedisje tevoorschijn.
 
                                                                   Levendbarende hagedis

We liepen langs een mooie heldere beek, wat gebruid word voor drinkwater. Ondanks het natte weer vlogen hier toch nog een aantal juffers en libellen. Waaronder grote keizerlibel, vuurjuffer, bosbeekjuffer, en weidebeekjuffers! Vooral de weidebeken lieten zich prachtig fotograferen!




                                                                           Weidebeekjuffers

Deze prachtige juffers, gaan nooit vervelen. Omdat het nu al rond 5 uur was, zijn we weer richting de auto gegaan. Bij de auto nog even een bakkie gedroken, en na me opa en oma nog een fijna vakantie toegewenst te hebben, zijn we snel naar huis gegaan. In de hoop om de drukte van het Pinkpopfestival voor te zijn. Gelukkig was dit het geval, en konden we al nagenietend van deze geweldige dag richting huis gaan.