zaterdag 19 april 2014

Korhoenders en toch nog de bruine klauwier.

Vanochtend liep de wekker rond half 6 af, dit met de reden dat we nu dan eindelijk eens naar de Sallandse heuvelrug gingen voor de korhoenders. Deze soort stond bij Jefta en mij hoog op het verlanglijstje, en vandaag zou zomaar de dag kunnen worden dat deze dan eindelijk van dit lijstje afgeschraapt kon worden, en op DE lijst worden toegevoegd.
Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik niet veel had geslapen die nacht, en dat op het moment van de wekker ik heel even de gedachten 'ik ben ook wel gestoord dat ik voor een paar wilde kippen zo vroeg uit me nest ga' had. Maar goed, nadat me ogen 2 minuten open waren, en de raderen in de bovenkamer weer langzaam aan begonnen te draaien was deze gedachte meteen ingeruild voor een hoop zin!

Na wat brood smeren enz. fietste Jefta en ik bepakt met kijker, camera's, statief, scoop en tas richting de Boerenbond. Rond de klok van 6 kwamen de Molenaartjes en Bastiaan aangereden, en na de boel achterin gedouwd te hebben, een vriendelijke ochtend groet en gordels om, konden we koers zetten richting de Sallandse heuvelrug. Doordat het nog vrij vroeg was, en de gemiddelde Nederlander op de zaterdag wel tot 9 uur in bed blijft liggen, was het nog lekker rustig op de weg. Dus na de gaspedalen zo nu en dan ff lekker ingetrapt te hebben stonden we rond half 8 midden in de bossen van de Sallandse heuvelrug.

Nou daar sta je dan, maar wat nu, welke kant op? Achter in de auto stond nog een vouwfiets, deze werd ingezet in de verkenningsmissie, die werd uitgevoerd door Jacob. Als 2e man ging Albert er met de step vandoor, om zo Jacob te versterken. Toen de gebroeders M zochten naar de locatie kwamen wij nog een stel andere vogelaars tegen, die ons meteen konden wijzen op de plek van de korhoenders. En na 5 minuten lopen schoven we aan bij een kleine kudde vogelaars. Hier kregen we te horen dat de vogels met enige regelmaat in beeld waren, dus tijd om de scoop op te zetten.
En het duurde nog geen halve minuut voordat ik opeens een prachtig mannetje korhoen in beeld had!!! Yes!!!! Snel heel de menigte om de beurt door de scoop laten turen. Toen ieder geweest was, was de vogel ook gevlogen. Het duurde echter niet lang voordat het 2e exemplaar zich liet tonen, ditmaal een vrouwtje. Even later kwam er een 2e hen en een 2e haan aangevlogen! En een beetje wiskundig genie als ik kon met enige moeite concluderen dat 2+2 4 is ;), erg gaaf!!!! Mooi was dat een van de mannetjes vanuit de top van een den druk bezig was met baltsen, waarbij we ondanks de aardige afstand het geluid nog duidelijk konden horen!



                                          Korhoen (man)

Rond een uur of 8 werd de activiteit onder de hanen steeds minder, en rond 10 over 8 geen korhoen meer te bekennen, we waren dus mooi optijd! Nu de korhoenders niet meer in beeld waren, hadden we wat meer de tijd om de omgeving is even af te speuren. Dit bleek goed te zijn voor: 2 beflijsters, grote lijsters, koekoek, boomleeuwerik, raaf, gele kwikstaart, appelvink, boomklever, kuifmees, glanskop, groene specht een een reebok.

Het was ondertussen al weer half 9, en er kwam een aardige frisse wind opzetten Deze zorgde ervoor dat je het verre van warm kreeg. Daarom zijn we maar weer richting de warme auto gegaan. Met prachtige soort/ervaring rijker, en beflijster, koekoek als nieuwe jaarsoort reden we vol enthousiaste verder richting Winterswijk voor de middelste bonte specht en kortsnavelboomkruiper.
Het was wel uurtje rijden, en met de brandstof die in de tank zat kwamen we zeker niet verder als 50 km. Dus dat werd tanken. Terwijl meneer Molenaar de wagen voorzag van brandstof, voorzagen wij ons ook met de nodige brandstof in de vorm van een lekker warm bakkie koffie.

Aangekomen in Winterswijk scheen de zon volop, en was de temperatuur meteen een heel stuk aangenamer. Na een uurtje in de auto gezeten te hebben was wat beweging wel aangenaam, dus werd er een wandeling uitgestippeld. Soorten als: boomklever, zwartkop, winterkoning en roodborst zongen luidkeels boven de rest van de vogels uit. Maar de wat betere luisteraars kunnen ook de soorten als goudhaan, boomkruiper, heggenmus en een verre groene specht onder het zanggeweld van de al eerder genoemde soorten horen.
Na een poosje lopen hoorde ik opeens het bekende geluid van de middelste bonte specht! Leuk, weer een mooie jaarsoort erbij! Helaas niet kunnen vinden, maar een eekhoorn die als een malle door de bomen heen vloog/kroop/sprong/rende was natuurlijk ook leuk! Na een lange tijd zoeken helaas geen kortsnavelboomkruiper, maar een zwarte spechten paartje bij nest, boomklevers, appelvinken, citroentvlinders, oranjetipjes enz. maakte het ontbreken van die kortsnavelboomknuffelaar natuurlijk weer helemaal goed!

                                          Boomklever

Vooral het paartje zwarte spechten waren heel erg gaaf! Het vrouwtje vloog telkens heen en weer naar het nest, terwijl het mannetje luid roepend en roffelend zijn gebied verdedigde. Zelf heb ik nog nooit zo mooi een zwarte specht gezien.




                                          Zwarte specht

Na een prachtige wandeling langs de beek liepen we weer richting de auto om naar de volgende bestemming te gaan, namelijk de plaats van de oehoe.

                                          Foto: R.Molenaar

Zelf was ik nog nooit op de plaats van de oehoe geweest, maar ik vond het verbazingwekkend dat je vanuit de polder zomaar ineens met je snuffert voor een prachtige groeve staat. Maar hoe mooi de groeve ook is, we kwamen voor de oehoe. Een fanatieke opsporingsactie leverde helaas geen oehoe op. Blijkbaar hadden we niet goedgenoeg gezocht, want later op de dag is de oehoe hier wel gemeld. Tss, wat een valsspeler.
Maar goed, door zo'n dippie laat je je dag natuurlijk niet verpesten ;). Rond de groeve zagen we wel gekraagde roodstaarten, geelgors, peterselievlier, citroenvlinders en me eerste vuurjuffer van het jaar.

                                          Citroenvlinder
                                          Vuurjuffer
                                          Peterselievlier

Het was nog maar net kwart over 2, en we hadden nog tijd zat. Daarom werd Netterden ingetikt op de navigatie. Hier zit zoals de vogelaars allemaal wel weten al een paar maanden de bruine klauwier. Hoe ik het ook probeerde, had ik niet eerder de mogelijkheid gehad om deze nieuwe soort voor Nederland live te zien. Gelukkig is deze vogel de kwaatste niet, en wachtte gewoon netjes tot ik hem ook eens een bezoekje kwam brengen.
Na ongeveer 3 kwartier hijgen en puffen in de warme auto kwamen we dan aan op de locatie. Daar waar de dag na de ontdekking nog een kudden van honderden dolle vogelaars door het weiland banjerden, was er nu nog geen eens een hond te bekennen.
Het scheen dat de vogel best lastig te vinden was, dus bereiden we ons vast voor op een lastige zoekactie. Maar wat blijkt nou, ik richt de scoop richting het bosje waar de vogel zou moeten zitten, en meteen RAAK!!! De vogel zat op een redelijke afstand te genieten van het zonnetje in de luwte van het struikgewas. Ondanks de afstand was deze prachtige klauwier heel mooi te zien, en het leukste was dat hij zich ook veel jagend liet zien! Echt een prachtige vogel, en meteen soort nr 285 voor op de levenslijst!

                                          Bruine klauwier, foto door Jacob Molenaar

Na de vogel vriendelijk bedankt te hebben voor het wachten reden we verder naar Bemmel. Hier zou als het goed is een dwerggans moeten zitten. Doordat we een stukje door Duitsland reden schoot de rit lekker op. Hier mochten we (legaal) met een snelheid van rond de 180 kilometer per uur als ware coureurs over de weg scheuren, waardoor de Nederlandse grens weer zo bereikt was. Net voorbij de grens stonden wat politie agenten die het spaarvarken van de overheid wat wilde vullen, door te kijken of je net voorbij de grens niet een paar km te hard reed terwijl je afremde van de snelheid die je in Duitsland wel mag rijden, stelletje ratten! Maar goed, wij waren gelukkig niet de sjaak.

In Bemmel aangekomen al vrij snel het dwergje gevonden. De vogel zat redelijk ver weg, maar ondanks dat wel alle kenmerken duidelijk kunnen zien. Leuke soort, nog maar me 2e!

                                          Dwerggans
                                          Foto door R.Molenaar

Omdat het al weer rond 5 uur was sprongen we weer de auto in om richting de vertrouwde en prachtige Alblasserwaard te gaan. Toen we langs Gorichem reden konden we het niet weerstaan om toch nog heel eventjes te kijken of we de daar aanwezige patrijzen nog konden vinden.
Na enig zoekwerk was het onze (bijna)altijd scherpe Bastiaan die met zijn haviksoog 2 patrijzen koppen boven het lange gras zag uitsteken, erg goed ontdekt door Bassie!! Met wat sluip en kruip technieken de vogels aardig kunnen benaderen, en ook nog aardig duidelijk op de plaat kunnen zetten. Voor mij was het al weer 2 jaar terug dat ik de patrijs in de Alblasserwaard had gezien. Deze waren op het Ortolaantje. Deze vogels hier waren opeens spoorloos verdwenen, maar een paar weken geleden is het raadsel opgelost. Er was namelijk een gestoorde kerel uit Nieuw-Lekkerland die de vogels had gevangen voor in zijn tuin. Tja, je hebt blijkbaar een hoop gekken rondlopen.


Al met al weer een zeer gave dag! Met als resultaat 2 soorten in de vorm van korhoen en bruine klauwier op de levenslijst, mibo, zwarte specht, beflijster enz op de jaarlijst en als slot nog 2 prachtige patrijzen in de Alblasserwaard.

Familie Molenaar, bij deze weer hartelijk dank voor deze prachtige dag!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten