Na een gezellige jaarwisseling, kon er een frisse start aan de jaarlijst gemaakt worden! Zo zong er rond 01:45 een bosuilen luid boven het geknal en de kruiddampen uit! Na een ochtendje uitslapen ben ik met Jefta en me Pa naar de Brabantse Biesbosch geweest. Ook hier schoot de jaarlijst als een vuurpijl (om even in het thema te blijven) omhoog. Zo hadden we aan het einde van de dag 73 soorten, waaronder wat fraaie nonnetjes en een vrouwtje blauwe kiekendief.
Voordat we verder stieren in het jaar 2016, is het ook even leuk om nog kort achter je te kijken. Daarom hier een overzichtje van vogelend 2015.
Op het gebied van vogels was 2015 voor mij een heel ander jaar als 2014. Zelf was ik veel minder bezig met twitchen, en veel meer zelf aan het vogelen. Ook jaarlijsten kwam dit jaar niet echt aan de orde. Vergeleken met de 275 soorten vorig jaar, was de lijst van 258 in 2015 maar magertjes. In 2014 wist ik 33 nieuwe soorten op mij Nederlandse lijst te schrijven, dit jaar waren het er 15. Een stuk minder dus. Maar goed, de aantallen zijn lager, maar het genot van het vogelen was zeker even hoog!
Op het gebied van vogels was 2015 voor mij een heel ander jaar als 2014. Zelf was ik veel minder bezig met twitchen, en veel meer zelf aan het vogelen. Ook jaarlijsten kwam dit jaar niet echt aan de orde. Vergeleken met de 275 soorten vorig jaar, was de lijst van 258 in 2015 maar magertjes. In 2014 wist ik 33 nieuwe soorten op mij Nederlandse lijst te schrijven, dit jaar waren het er 15. Een stuk minder dus. Maar goed, de aantallen zijn lager, maar het genot van het vogelen was zeker even hoog!
Het rijtje met 'lifers' startte al op 3 januari, toen ik samen met Bram Roobol, Jacob Molenaar en Albert Molenaar een fraaie kleine topper bij Biddinghuizen zag. Met snijdende wind, veel regen, gevoelstemperatuur -10 en duizenden kuifeenden, was dit een soort die niet zomaar vanzelf kwam.#304
Kleine topper, Biddinghuizen
Deel van de groep waar hij tussen zat
Op 7 januari reden de Molenaartjes, Jefta, Arie-Willem vd wal en ik in alle vroegte richting Groningen. De wegen waren spekglad, en we passeerde ook verschillende auto's die in de vangrail waren gevlogen. Gelukkig kwamen we veilig aan, en kon ik de 2e lifer van het jaar noteren, een grijze junco! #305
Grijze junco, Groningen
Als je dan toch in het noorden van het land zit, kan je er meteen een hele dag van maken. Zo pikte we ook nog 2 fraaie roodhalsganzen, zwarte rotgans, 3 flamingo's, een fraaie roodhalsfuut en de amerikaanse oeverloper in Wevershoofd mee!! De laatst genoemde telde ook nog eens mee als 3e lifer van 2015! Ondanks het feit dat deze er al een paar weken zat, had ik helaas niet de mogelijkheid om te kijken. Een hele fijne inhaler dus! #306
Roodhalsfuut, Lauwersoog
Een andere soort die ik pas heel laat kon noteren was de roze pelikaan in Callantsoog. Net als de Amerikaanse oeverloper zat deze er al een aantal weken, maar had ik geen mogelijkheid om er langs te komen. Daarom was ik ook extra blij dat ik deze soort op 27 februari, met dank aan de Molenaartjes, alsnog kon intikken. Nou schijnt hij wild te zijn, alleen kwam dit niet zo op mij over... #307
Roze pelikaan, Callantsoog
In de zelfde wijk als waar de pelikaan zat, zat ook nog eens een fraaie siberische braamsluiper. Voor mij ook nog een nieuwe ondersoort.
Siberische braamsluiper, Callantsoog
Op de terugweg vanuit Callantsoog konden we ook de roze spreeuw in Vlaardingen binnen tikken. Alweer de 5e lifer van het jaar! #308
Roze spreeuw, Vlaardingen
Op 10 april werd alweer de 6e lifer genoteerd, namelijk de blauwstaart! Onder leiding van Bert de Jong en met gebroeders Molenaar en Jefta, stond ik dus op een doordeweekse avond in de duinen van Noordwijk. Hier liet deze fraaie blauwstaart zich fantastisch bekijken! Super! #309
Blauwstaart, Noordwijk
Op 27 April zat ik weer bij Bert de Jong in de auto. Dit keer niet naar Noordwijk, maar naar het zuidelijkere Broekhuizen. Hier konden we met ruim 150 andere vogelaars een fraaie poelsnip bewonderen! De 7e lifer alweer! Bizar was helemaal dat deze vogel ook nog eens fanatiek aan het baltsen was! De hop en de poelruiter die we op de terugweg meepikte zijn ook zeker wel het noemen waard! #310
Hop, Gennep
Dichterbij huis was de terekruiter die op 20 mei in de polders van Werkendam zat. Samen met m'n moeder en Jefta deze soort na schooltijd kunnen bezoeken. #311
Terekruiter, Werkendam
Op 10 juni reden Bert de Jong, gebroeders Molenaar en ik weer opnieuw richting Noordwijk. Dit keer niet voor een blauwstaart, maar voor een fraai mannetje oostelijke blonde tapuit! Na het missen van deze soort in Westkapelle, was dit een mooie inhaalslag! #312 Op de terugweg leverde een korte stop in Katwijk nog een fraaie roodmus op!
Roodmus, Katwijk
Nou gebruik ik het woord liever niet, maar de kwartelkoning was voor mij nog een zogeheete 'schaamsoort'. Een misselijk woord vind ik het, maar voor de vogelaars betekend dit een soort die nog ontbreekt op je lijst, maar die je eigenlijk al lang zou moeten hebben.
Gelukkig wist ik na een waarneming in Schotland, op 11 juni dan ook in Nederland de soort op de lijst te zetten. Dit allemaal in de prachtige uiterwaarden van Randwijk. En uiteraard met dank aan de Molenaartjes!
Tijdens een weekje vakantie op het prachtige Dwingelderveld, wisten Jefta en ik in de ochtend van 18 juli onze volgende nieuwe soort op te schrijven. Er stak namelijk geheel onverwachts een prachtige slangenarend over het pad! Wat gaaf als je je eerste slangenarend op zo'n manier mag zien! Later deze week ook nog een donkere vorm slangenarend op het Fochteloërveen gezien! Met een aantal kraanvogels, roodhalsfuten, veel grauwe klauwieren, baltsende nachtzwaluwen en houtsnippen, gladde slangen, adders enz, vermaakte ik me deze trouwen uitstekend!
Slangenarend, Dwingelderveld
Grauwe klauwier, Dwingelderveld
De meest onverwachte lifer van het jaar kwam op 23 augustus voorbij. Tijdens een BBQ bij familie in Oene, kwam er opeens een citroenkwikstaart luidroepend overvliegen! Man, ik schrok zo, dat ik me bijna zou verslikken in een kippenpoot! Wat gaaf! Helaas geen bewijs, dus niet ingevoerd als zekere op waarneming. Maar goed, het was er wel een, dus #315!
De volgende soort wist mij al een aantal keren te ontlopen, maar op 19 september was het raak, oehoe in the pocket! (J)oehoe, eindelijk zag ik deze fraaie uilensoort tijdens een gezellig familieuitje op de Sint-Pietersberg! Wat een mega groot beest!
Oehoe, Sint-Pietersberg
Twitchen heb ik het afgelopen najaar niet veel gedaan, maar een mongoolse pieper op een klein half uurtje fietsen, kon ik uiteraard niet laten schieten! En zo stond ik dan op 1 november te kijken naar een fraaie mongool op de Crezéepolder in Ridderkerk! Toch wel heel leuk om deze zeldzame pieper op zo'n korte afstand te kunnen twitchen! Eigenlijk zouden de vogels dat vaker moeten doen ;)
Mongoolse pieper, Crezéepolder
De laatste nieuwe dit jaar kwam op 14 november. Na wat verplichtingen in Velp, zijn we naar Zutphen gereden voor de (zwartbuik)waterspreeuw. We waren de auto nog maar net uit, of de waterspreeuw liet zich prachtig zien langs de snelstromende beek! Wat een fantastische soort blijft het tocht! In Schotland vorig jaar al wel de roodbuikwaterspreeuw gezien.
Waterspreeuw, Zutphen
Met deze fraaie waterspreeuw kon ik op 31 december zeggen dat 2015 me toch 15 nieuwe soort heeft opgeleverd, en de levenslijst op 317 soorten stond!
Nou maken niet alleen nieuwe soorten een jaar mooi. Sterker nog, van een roodborst of pimpelmees in de tuin kan ik even goed heel erg genieten! Nu zal ik jullie al mijn tuinvogels besparen! Wel pik ik er nog even een aantal andere leuke soorten uit van het afgelopen jaar.
Zo was een fraaie ruigpootbuizerd op 30-01 die ik onder de pauze tijdens het werken in de Lopikerwaard voorbij zag komen! Prachtig actieve vogel! Nou heb ik er al best veel gezien, maar gaat nooit vervelen!
Ruigpootbuizer, Montfoort
Nu we toch in de 'buteo' familie zitten, mag de arendbuizerd ook niet onbenoemd blijven! Uiteraard de bekende vogel van de Maasvlakte. In januari liet hij zich ook weer prachtig bekijken! Niet verwacht dat ik hem in oktober weer zou zien! Al weer de 3e winter dat hij hier komt! Maar waar zou hij in de zomer zitten? Zou hij helemaal terug vliegen naar zijn verre zuidelijke broedgebieden?
Ook leuk was mijn 2e bonte kraai voor Nederland, en dan ook nog eens in Ijsselmonde! Leuke bonus op de terugweg van de arendbuizerd!
Bonte kraai, Rotterdam
Ook de kleine trap die ik op 25-01 in Nijkerk zag, mag ook zeker niet ongenoemd blijven! Ondanks dat dit al mijn 2e kleine trap is, blijft het een fantastische en ook erg zeldzame soort!
Ondanks dat het een slecht jaar was voor de pestvogel, heb ik er gelukkig toch nog wat in beeld gehad. Naast de vaste plek bij de Tennellaplas in Oostvoorne, zat er dit keer ook 1 in Gouda, en ook nog eens een kwartiertje van school! De kans om deze prachtige soort op zo'n korte afstand van school te bekijken, kon ik natuurlijk niet laten! Wat een gaaf beest was dat, totaal niet schuw!
Pestvogel, Gouda
Soms heb je van die dagen dat het grauw en nat is. Geen weer om buiten te zijn dus! Ook 20 februari was zo'n dag. Ondanks de regen gaat het werk natuurlijk gewoon door. Zo voerde ik samen met wat collega's door een natte Biesbosch heen. Kledder nat waren we, en de motivatie zakte stiekem wel een beetje. Dan kan ik je zeggen dat een overvliegende groep van 16 kraanvogels je erg goed doet! Zo vlogen er dus uit het niet vlak over de boot 16 luid roepende kranen! De dag kon uiteraard niet meer stuk!
Kraanvogels, Brabantse Biesbosch
Op 27 april was er weer een ontmoeting met een oude bekende, namelijk de ringsnaveleend. Deze zeldzame dwaalgast uit Amerika liet zich net zoals vorige winter weer leuk zien in Vlaardingen.
Blijft toch een hele fraaie soort!
Nog zo'n Amerikaanse dwaalgast is de kleine geelpootruiter. Ondanks dat ik deze soort in 2014 prachtig had gezien, vond ik een 2e ontmoeting op 14 maart in het Utrechtse Tricht zeker niet vervelend! Ondanks dat de vogel veel verder zat als die in 2014, liet deze zich ook weer prachtig zien. Blijft een mooi sierlijk ruitertje!
Het jaar 2015 leverde ook nog eens 2 kleine burgemeesters op. De meest opvallende was wel de bijna adulte vogel in hartje Utrecht! Ten eerste is een zeevogel als de kleine burgemeester in het binnenland al erg bijzonder. Daarnaast zijn adulte vogels een heel stuk zeldzamer als de 1e en 2e kalenderjaar vogels die je meestal aantreft in ons land! Dubbel gave waarneming dus! En met zijn spierwitte vleugels ook een fantastisch mooie vogel! Helemaal leuk was dat deze vogel in het zelfde rondje als de kleine geelpootruiter zat!
Kleine burgemeester, Utrecht
Kleine burgemeester, Amsterdam
Ook de witoogeend is zo'n soort die ik voor 2015 nog maar 1x had gezien. Daarom vond ik het voor me zelf wel bijzonder dat ik hem in dit jaar gewoon 2x heb mogen zien. In de zomervakantie de bekende vogel van het Dwingelderveld, en in december de vogel van Schiedam. Beide ook mannetjes.
Witoogeend, Schiedam
In 1 jaar 3x een duinpieper is voor mij toch ook wel heel erg bijzonder. En dan vooral de 2 duinpiepers die ik samen met de Molenaartjes op 28 augustus in Zuidland zag! Prachtig ter plaatsen, en helemaal niet schuw! Voor mij ook meteen een mogelijkheid om de camera om m'n nieuwe mobiel te testen.
Duinpieper, Zuidland
Ook wel erg leuk was alweer mijn 4e amerikaanse wintertaling. En net zoals de 3 andere die ik heb gezien, zag ik deze op 8 november ook weer in polder Harden hoek in de Brabantse Biesbosch.
Met soorten als: bladkoning, ijsduiker, ijseend, velduilen, siberische tjiftjaf, draaihals, dwerggans enz, kan ik nog wel een heel poosje doorgaan! Daarom wil ik het landelijke deel hier eventjes bij laten, en toch nog even inzoomen op de Alblasserwaard!
Word vervolgd...
Nou gebruik ik het woord liever niet, maar de kwartelkoning was voor mij nog een zogeheete 'schaamsoort'. Een misselijk woord vind ik het, maar voor de vogelaars betekend dit een soort die nog ontbreekt op je lijst, maar die je eigenlijk al lang zou moeten hebben.
Gelukkig wist ik na een waarneming in Schotland, op 11 juni dan ook in Nederland de soort op de lijst te zetten. Dit allemaal in de prachtige uiterwaarden van Randwijk. En uiteraard met dank aan de Molenaartjes!
Tijdens een weekje vakantie op het prachtige Dwingelderveld, wisten Jefta en ik in de ochtend van 18 juli onze volgende nieuwe soort op te schrijven. Er stak namelijk geheel onverwachts een prachtige slangenarend over het pad! Wat gaaf als je je eerste slangenarend op zo'n manier mag zien! Later deze week ook nog een donkere vorm slangenarend op het Fochteloërveen gezien! Met een aantal kraanvogels, roodhalsfuten, veel grauwe klauwieren, baltsende nachtzwaluwen en houtsnippen, gladde slangen, adders enz, vermaakte ik me deze trouwen uitstekend!
Slangenarend, Dwingelderveld
Grauwe klauwier, Dwingelderveld
De meest onverwachte lifer van het jaar kwam op 23 augustus voorbij. Tijdens een BBQ bij familie in Oene, kwam er opeens een citroenkwikstaart luidroepend overvliegen! Man, ik schrok zo, dat ik me bijna zou verslikken in een kippenpoot! Wat gaaf! Helaas geen bewijs, dus niet ingevoerd als zekere op waarneming. Maar goed, het was er wel een, dus #315!
De volgende soort wist mij al een aantal keren te ontlopen, maar op 19 september was het raak, oehoe in the pocket! (J)oehoe, eindelijk zag ik deze fraaie uilensoort tijdens een gezellig familieuitje op de Sint-Pietersberg! Wat een mega groot beest!
Oehoe, Sint-Pietersberg
Twitchen heb ik het afgelopen najaar niet veel gedaan, maar een mongoolse pieper op een klein half uurtje fietsen, kon ik uiteraard niet laten schieten! En zo stond ik dan op 1 november te kijken naar een fraaie mongool op de Crezéepolder in Ridderkerk! Toch wel heel leuk om deze zeldzame pieper op zo'n korte afstand te kunnen twitchen! Eigenlijk zouden de vogels dat vaker moeten doen ;)
Mongoolse pieper, Crezéepolder
De laatste nieuwe dit jaar kwam op 14 november. Na wat verplichtingen in Velp, zijn we naar Zutphen gereden voor de (zwartbuik)waterspreeuw. We waren de auto nog maar net uit, of de waterspreeuw liet zich prachtig zien langs de snelstromende beek! Wat een fantastische soort blijft het tocht! In Schotland vorig jaar al wel de roodbuikwaterspreeuw gezien.
Waterspreeuw, Zutphen
Met deze fraaie waterspreeuw kon ik op 31 december zeggen dat 2015 me toch 15 nieuwe soort heeft opgeleverd, en de levenslijst op 317 soorten stond!
Nou maken niet alleen nieuwe soorten een jaar mooi. Sterker nog, van een roodborst of pimpelmees in de tuin kan ik even goed heel erg genieten! Nu zal ik jullie al mijn tuinvogels besparen! Wel pik ik er nog even een aantal andere leuke soorten uit van het afgelopen jaar.
Zo was een fraaie ruigpootbuizerd op 30-01 die ik onder de pauze tijdens het werken in de Lopikerwaard voorbij zag komen! Prachtig actieve vogel! Nou heb ik er al best veel gezien, maar gaat nooit vervelen!
Ruigpootbuizer, Montfoort
Nu we toch in de 'buteo' familie zitten, mag de arendbuizerd ook niet onbenoemd blijven! Uiteraard de bekende vogel van de Maasvlakte. In januari liet hij zich ook weer prachtig bekijken! Niet verwacht dat ik hem in oktober weer zou zien! Al weer de 3e winter dat hij hier komt! Maar waar zou hij in de zomer zitten? Zou hij helemaal terug vliegen naar zijn verre zuidelijke broedgebieden?
Ook leuk was mijn 2e bonte kraai voor Nederland, en dan ook nog eens in Ijsselmonde! Leuke bonus op de terugweg van de arendbuizerd!
Bonte kraai, Rotterdam
Ook de kleine trap die ik op 25-01 in Nijkerk zag, mag ook zeker niet ongenoemd blijven! Ondanks dat dit al mijn 2e kleine trap is, blijft het een fantastische en ook erg zeldzame soort!
Ondanks dat het een slecht jaar was voor de pestvogel, heb ik er gelukkig toch nog wat in beeld gehad. Naast de vaste plek bij de Tennellaplas in Oostvoorne, zat er dit keer ook 1 in Gouda, en ook nog eens een kwartiertje van school! De kans om deze prachtige soort op zo'n korte afstand van school te bekijken, kon ik natuurlijk niet laten! Wat een gaaf beest was dat, totaal niet schuw!
Pestvogel, Gouda
Soms heb je van die dagen dat het grauw en nat is. Geen weer om buiten te zijn dus! Ook 20 februari was zo'n dag. Ondanks de regen gaat het werk natuurlijk gewoon door. Zo voerde ik samen met wat collega's door een natte Biesbosch heen. Kledder nat waren we, en de motivatie zakte stiekem wel een beetje. Dan kan ik je zeggen dat een overvliegende groep van 16 kraanvogels je erg goed doet! Zo vlogen er dus uit het niet vlak over de boot 16 luid roepende kranen! De dag kon uiteraard niet meer stuk!
Kraanvogels, Brabantse Biesbosch
Op 27 april was er weer een ontmoeting met een oude bekende, namelijk de ringsnaveleend. Deze zeldzame dwaalgast uit Amerika liet zich net zoals vorige winter weer leuk zien in Vlaardingen.
Blijft toch een hele fraaie soort!
Nog zo'n Amerikaanse dwaalgast is de kleine geelpootruiter. Ondanks dat ik deze soort in 2014 prachtig had gezien, vond ik een 2e ontmoeting op 14 maart in het Utrechtse Tricht zeker niet vervelend! Ondanks dat de vogel veel verder zat als die in 2014, liet deze zich ook weer prachtig zien. Blijft een mooi sierlijk ruitertje!
Het jaar 2015 leverde ook nog eens 2 kleine burgemeesters op. De meest opvallende was wel de bijna adulte vogel in hartje Utrecht! Ten eerste is een zeevogel als de kleine burgemeester in het binnenland al erg bijzonder. Daarnaast zijn adulte vogels een heel stuk zeldzamer als de 1e en 2e kalenderjaar vogels die je meestal aantreft in ons land! Dubbel gave waarneming dus! En met zijn spierwitte vleugels ook een fantastisch mooie vogel! Helemaal leuk was dat deze vogel in het zelfde rondje als de kleine geelpootruiter zat!
Kleine burgemeester, Utrecht
Kleine burgemeester, Amsterdam
Ook de witoogeend is zo'n soort die ik voor 2015 nog maar 1x had gezien. Daarom vond ik het voor me zelf wel bijzonder dat ik hem in dit jaar gewoon 2x heb mogen zien. In de zomervakantie de bekende vogel van het Dwingelderveld, en in december de vogel van Schiedam. Beide ook mannetjes.
Witoogeend, Schiedam
In 1 jaar 3x een duinpieper is voor mij toch ook wel heel erg bijzonder. En dan vooral de 2 duinpiepers die ik samen met de Molenaartjes op 28 augustus in Zuidland zag! Prachtig ter plaatsen, en helemaal niet schuw! Voor mij ook meteen een mogelijkheid om de camera om m'n nieuwe mobiel te testen.
Duinpieper, Zuidland
Ook wel erg leuk was alweer mijn 4e amerikaanse wintertaling. En net zoals de 3 andere die ik heb gezien, zag ik deze op 8 november ook weer in polder Harden hoek in de Brabantse Biesbosch.
Met soorten als: bladkoning, ijsduiker, ijseend, velduilen, siberische tjiftjaf, draaihals, dwerggans enz, kan ik nog wel een heel poosje doorgaan! Daarom wil ik het landelijke deel hier eventjes bij laten, en toch nog even inzoomen op de Alblasserwaard!
Word vervolgd...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten