vrijdag 23 november 2018

Weer eens ouderwets 'Twitchen'

Het is al weer een flinke poos terug dat ik mijn laatste blog heb geschreven. Omdat ik mijn schrijfskills toch een beetje wil onderhouden, probeer ik het zo nu en dan weer eens op te pakken. 

Maar goed, Twitichen (achter zeldzame vogels aan gaan)! Ik doe het eigenlijk bijna nooit meer, maar vandaag ben ik toch wel even van mijn geloof afgestapt! Zo zaten Jefta en ik vanochtend optijds in de auto richting Wageningen, waar de zeer zeldzame Notenkraker gemeld was.

De notenkraker is een vogel die voorkomt in de hoge Noord-Europese landen en Siberië. Hij leeft in zulke afgelegen gebieden dat hij het begrip 'mensheid' niet kent. Het resultaat? De vogel heeft volkomen schijt aan de hele horde toegestroomde vogelaars die om hem stond, en was gewoon druk bezig met zijn dagelijkse bezigheden. Dit bestond vooral uit het verzamelen van noten, als het kan zoveel dat er echt niks meer in zijn keel bij kon, en deze daarna te begraven. Vervolgens dekt hij zijn begraven nootje af met wat mos, en bedekt hem daarna nog even voor het mooie met wat eikenbladeren. Een erg vermakelijk gezicht! Moest hij hiervoor soms tussen de mensen door, of over de mensen heen, geen probleem! Het was dan ook geen uitzondering als deze vriend een over je tenen liep of door je haren heen vloog! Echt wat een held! En wat was het ook een fantastische ervaring, en wat een prachtig beest! Ik heb toch wel genoten!




                                             Notenkraker
                                           Voor het beeld, een foto met de telefoon gemaakt. 

Na ons een tijd lang prima vermaakt te hebben bij de notenkraker, zijn we, nu met Jelle Naalden erbij, richting het Brabantse Lith gegaan. Hier zit namelijk al een aantal dagen een zeer zeldzame steppevorkstaartplevier. Deze soort hoort rond deze tijd van het jaar heerlijk in Noord-Afrika te overwinteren, maar zit nu ineens op een akkertje in het koude Nederland. Toch een gevalletje 'verkeerde afslag genomen'! Maar goed, voor ons wel een mooi buitenkansje om deze soorten eens goed te bekijken!
Bij aankomst was de vogel meteen mooi in beeld, en liet zich ondanks de redelijke afstand, toch leuk bekijken door de telescoop. Na een half uurtje vond de vogel het wel weer tijd om zijn dagelijkse calorieën te verbranden, en ging op de wieken. Dit met als resultaat dat de vogel boven onze hoofden een mooie vliegshow weg gaf. Tijdens de show bedacht hij zich dat het wel een goed idee zou zijn om eens dichtbij de weg te gaan zitten, en besloot dus op een paar meters afstand te landen. Ik moet zeggen, dat namen wij hem best wel in dank af! Fantastisch om deze bijzondere soort beeldvullend in de telescoop te mogen bekijken! 



                                            Steppevorkstaartplevier

Met alweer de 2e nieuwe soort van de dag in de pocket, reden we maar weer eens terug richting onze geliefde Alblasserwaard, in de hoop de vanochtend gevonden kokardezaagbek. Helaas was er ondanks veel zoekwerk geen terugmelding meer, dus namen wij eerst maar eens de tijd om wat ganzen te checken. 
Zo zagen we in polder Hardinxveld-Giessendam een aantal fraaie groepen kolganzen, met daartussen ook alweer de nodige brandganzen. Hiertussen vonden we 6 verschillende kolganzen die waren voorzien van een halsband. Op de halsbanden staat een code die je kan aflezen, en vervolgens kan invoeren op www.geese.org. Dit alles met als doel het onderzoek naar de verspreiding van de ganzen. Na de codes ingevoerd te hebben krijg je meteen een overzicht met waar de ganzen allemaal nog meer zijn gemeld. Zo zagen wij vandaag gans 'G58', die helemaal vanuit zijn broedgebied in Rusland is komen vliegen! 

                                           Terugmeldingen kolgans 'G58'

Vervolgens zagen we in polder Sliedrecht een mooie groep van dik 400 toendrarietganzen. Voor de Alblasserwaard toch zeker wel een noemenswaardig aantal! Het leuke was dat hiertussen ook nog 2 kleine rietganzen zaten. Voor de leek is er geen verschil, maar als een beetje ervaren vogelaar pik je ze er wel tussenuit. Deze soort heeft namelijk een kleiner snaveltje met roze band, roze poten, grijzere rug, brede witte staartband en een rossig kleurtje op de borst. Klinkt misschien in gewikkeld, maar in de praktijk prima te doen!

                                            Toendra rietganzen
                                            Kleine rietgans (3e links achter)

Na een aantal minuten gingen de hele groep, zoals wel vaker bij ganzen gebeurd, ineens heel random met z'n allen op de wieken. Gekke zenuwpezen! Maar goed, voor ons een reden om een richting huis ten gaan en het o zo geliefde frituur pannetje eens even goed te laten pruttelen! En oja, onderweg zagen we nog 2 kleine zwanen. Deze prachtige wintergast komt langzaamaan weer binnen druppelen. En als het goed is, zitten er in een aantal weken een paar honderd binnen de grenzen van de Alblassserwaard.

Maar goed, frituurpan! Na een paar uur lang vogelen en weinig eten ontstaat er zo'n ongezonde behoefte aan iets uit het vetpannetje! En ja, daar geef ik me dan graag aan over. Nadat we het nodige bittergarnituur achter de kiezen hadden verstopt, zijn Jelle en ik nog even richting de Donk gegaan, in de hoop de kokardezaagbek alsnog te vinden. Deze bijzondere eend is een dwaalgast uit Amerika, dus de moeite wel waard om even te zoeken. Helaas hebben we hem ondanks een behoorlijke wandeling langs het Achterwaterschap niet meer kunnen vinden, en zijn maar weer richting de auto gegaan. Maar goed, met een dikke slechtvalk die op zijn luie gat de polder vanaf een hek zat te observeren, een paar gillende waterrallen uit het riet en een mooie zonsondergang, hoor je mij ook niet meer klagen hoor!


Was weer een heerlijk dagje buiten met leuke soorten en ook de nodige lachspiertrainingen. Helemaal top dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten