zondag 12 januari 2014

Heerlijk middagje vogelen!

Toen ik uit kerktijd buiten kwam viel me meteen al het heerlijke weer op. Een ding stond vast, met dit mooie weer ga ik er op uit! Omdat Jefta soorten als boomklever, bokje en steenuil nog voor de jaarlijst moet, zijn we nat het eten op pad gegaan.
Als eerst gingen we naar de purperreiger die ik gister ochtend ontdekte in polder Bleskensgraaf Zuid. Voor januari een erg leuke soort! Zeer waarschijnlijk is dit het zelfde exemplaar als die van polder Streefkerk.Voorbij de bomenbank zagen we de eerste winter vogel direct in het weiland zitten, en ook nog eens vrij dichtbij. Er was helaas wel vrij veel tegenlicht, maar met wat geduld konden er toch nog redelijke foto's gemaakt worden. 



                                          Purperreiger 

Nadat deze vogel door een blauwe reiger werd opgejaagd, besloten wij ook even verder te gaan. Een kort bezoekje aan het Kippenbos bracht niet echt veel bijzonders op. Wel zagen we hier een aparte paddenstoel, weet zelf niet wat het is.


 De boomklevers van het Alblasserbos waren al vrij snel te horen, maar zich laten zien deden ze niet. Geconsenteerd speurde we de bomen af, en luisterde we waar het geluid vandaan kwam. De boomklever bleef echter stil, maar wel hoorde we opeens een goudvink roepen!!!! De vogel riep een paar keer duidelijk, maar helaas liet hij zich niet zien. Voor mij een nieuwe soort voor de Alblasserwaard!! Toen we net op de fiets stapte, liet ook de boomklever zich eindelijk zien. Maar mooi dat de boomklever ons even liet wachten, anders waren we waarschijnlijk de goudvind ook misgelopen.
We waren op weg naar de uitgang van het bos, toen er opeens een houtsnip over ons heen vloog! De laatste weken aardig wat van deze beesten gezien, maar ze blijven mooi!!! Net iets voor het hekje zagen we vanuit het bos 2 reeën rennen, waarschijnlijk waren deze beesten opgestoten door een loslopende hond!
We kwamen naar het bos in de hoop op boomklevers, en even later verlieten we het bos met 2 boomklevers, goudvink, houtsnip en 2 reeën!! Dus dik tevreden reden we verder richting Nieuwland. Hier aangekomen hoorde we al dat er met motors gecrost werd, dit voorspelde niet veel goeds dus. Bij de eerst plas konden we alleen een aantal watersnippen opstoten. Ook het bekende torenvalk vrouwtje dat hier altijd zit, hield ons vanaf een schoorsteen goed in de gaten.

                                          Torenvalk

Bij de grote plas zaten maar weinig snippen, maar gelukkig konden we wel een van die snippen als bokje noteren! Voor Jefta een nieuwe op de jaarlijst, en ook pas de 2e in de Waard! Voor de rest zaten er 3 rietgorzen, 1 grote gele kwikstaart, een aantal krakeenden, 3 wintertalingen en 2 kuifeenden.

                                          Rietgors

                                          Wintertaling

Een blik op de rivier bleek slechts alleen maar goed te zijn voor een aalscholver. Omdat de motorrijders weg waren besloten we dat veld ook nog even door te struinen. Op een vogel na zat hier helemaal niks, maar laat die ene vogel nou net een bokje zijn! Ik stapte bijna boven op de vogel voordat ie weg vloog! Snel de camera gepakt om een foto te maken. Ondanks het tegenlicht ben ik zelf best wel tevreden met het resultaat. Na vele vruchteloze pogingen eindelijk bokje als fotosoort!



                                          Bokje

Helaas had Jefta geen foto's kunnen maken, dus probeerde we de vogel nog te vinden op de plek waar hij lande. Hier vloog de vogel al weer net onder me voeten op! Helaas ook nu geen foto's voor Jefta.
Het was al kwart over vier, dus besloten we richting Oud-Alblas te gaan voordat er helemaal geen licht meer was om de steenuil te vinden. Toen we de fietsen van het slot haalden vloog er opeens een groep kieviten over, waartussen ook 2 goudplevieren! Was al een aardig tijdje terug dat ik deze soort had gezien.

                                          Goudplevier

Na ongeveer 20 minuten stonden we in Oud-Alblas. We hadden 2 plekken voor steenuil waar we wouden kijken. Bij de eerste plek vonden we al vrij  snel een steenuil. Deze prachtige vogel keek ons nauwlettend aan, maar bleef gelukkig wel even zitten. Het licht was al een stuk minder, maar op standje P konden er toch nog bewijsplaatjes gemaakt worden.


                                          Steenuil

Een stukje verder op de tweede plek vonden we ook al vrij snel een van de 2 steenuilen die daar zitten. Het tweede exemplaar konden we niet vinden.

                                          Steenuil

Het was onderhand al te donker voor fatsoenlijke foto's, dus gingen we maar eens richting huis. Al met al echt een heerlijke middag, met ook nog een geweldig weer! Buiten de doelsoorten steenuil, boomklever en bokje ook nog eens goudplevieren, goudvink, purperreiger, houtsnip en reeën binnen kunnen halen! Kortom, niets te klagen! Voor mij waren goudvink en goudplevier weer nieuw voor de jaarlijst, die intussen al op 94 soorten staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten