zaterdag 12 september 2015

Weinig trek maar veel planten!

Rond 6 uur galmde de wekker al weer duur huize Leeuwis. Na nachtvlinderbak met weinig vlinders doorzocht te hebben, reden Jefta en ik richting Kinderdijk om te trektellen. 

                                                       Agaatvlinder

Samen met Jefta, Rik Vinke, Hendrik-Jan van Dijk, Arie-Willem vd Wal, CornĂ© Stam, Frank Oling, Patrick Verhaar, Ed vd Es, Mary vd Es en William Pol, was het erg gezellig op de telpost. Maar de vogeltrek viel na een goeie week, toch best wel tegen. Maar goed, 2 visarenden zijn natuurlijk altijd erg leuk! Ook zagen we de smienten al langzaam aan binnen druppelen. Voor complete telling zie: http://www.trektellen.nl/count/view/180/20150912

                                          26-04-214 Visarend telpost Kinderdijk

Na het tellen besloten Jefta, Rik en ik om een planten rondje te maken door de Alblasserwaard. Bij het gemaal van Kinderdijk konden we al leuke soorten als muurvaren, oranje springzaad, muskuskaasjeskruid en mattenbies opschrijven.

                                          Muurvaren

Al slingerend door de straatjes en gangetjes van Alblasserdam probeerde we meer leuke planten bij elkaar te scharrelen voor de daglijst. Dit bleek goed te zijn voor schijnaardbei, gele helmbloem, krabbenscheer, gestreepte dovennetel, muurleeuwenbek, kleine leeuwenbek, wilde marjolein en (voor mij nog nieuw) klein glaskruid! Niet gek voor een gewone woonwijk! Daarnaast was een zwarte mees bij de Oude Torenbrug ook wel weer erg leuk!

Ook op het ruigte terrein naast de nieuwe woonwijk 'Klein Alblas' vonden we nog een aantal nieuwe plantjes voor de daglijst. Leukste waren wel de late stekelnoot, geelrode naaldaar, grote kaardenbol, smal vlieszaad, dubbelkelk gevleugeld helmkruid en misschien wel het meest opvallende, de duindoorn! Waarschijnlijk ooit eens aangekomen met grond vanaf de kust. 

                                          Duindoorn
                                          Dubbelkelk

Bij aankomst op Nieuwland zagen we dat het grootste deel helaas al gemaaid was. Ondanks dat vonden we tussen de overgebleven plukjes toch nog de bekende wondklavers, liggende ganzenrik, hazenpootjes, zomerfijnstraal en ruige weegbree! Nog leuker waren de 7 zwarte heidelibellen die opeens op het ruige veld zaten! Al heel het jaar is er in de Alblasserwaard gezocht naar deze soort. In tegenstelling tot de grote aantallen vorig jaar, waren er tot vandaag nog geen gezien. Des ter grote de verbazing dat er nu opeens 7 zaten!


                                          Zwarte heidelibel

Vanuit Nieuwland reden we door naar het oude parkeerterrein naast station Sliedrecht. Gezien de mooie aantallen planten die ik hier eerder deze zomer zag, leek het ons een goed plan om hier de daglijst wat te laten groeien! Dit leverde een hoop leuke soorten op als: postelein, kaal breukkruid, plat beemdgras, harig vingergras, klein liefdesgras, ijzerhard, zandblauwtje, zomerfijnstraal, hoge fijnstraal en koningskaars! Mooie soorten dus!


                                                       Harig vingergras
                                          Plat beemdgras
                                                    Klein liefdegras

Ook leuk waren de 10-tallen postenlein tussen de fietsenstallingen en straattegels op het station zelf.

                                                            Postelein

Terwijl we richting het bedrijven terrein van Sliedrecht reden, stopte ik even op de bult over het spoor. Vanuit de auto dacht ik hier altijd een geel walstro te zien staan. Nu maar eens kijken of het vermoede klopte. En dat deed het! Voor hier toch een erg leuke soort.

Op het bedrijventerrein vonden we naar mijn idee wel de soort van de dag, de prachtanjer! Ondanks dat locatie al bekend was, was het toch geweldig om deze prachtige soort eens in het echt te zien!



                                          Prachtanjer

Ook de zeldzame moesdistel die hier ook massaal stond mag niet on opgemerkt blijven!

Met deze prachtige prachtanjer binnen te hebben, besloten we de terreintjes van Hardinx-Veld eens goed door te kammen. Ook hier natuurlijk weer een hele lading aan leuke plantjes, waaronder zeesoorten als stekend loogkruid, zacht loogkruid, strandduizendguldenkruid en helmgras! Toch bijzonder zo in de Alblasserwaard!

                                          Helmgras
                                                      Zacht loogkruid

Daarnaast stonden hier ook leuke soorten als: echt duizendguldenkruid, fraai duizendguldenkruid, sierlijke vetmuur, late stekelnoot, herfstbitterling, rosse vossenstaart en keizerskaars.

Het meest opvallende was wel een ingegraven steenrode heidelibel! De libel was tot aan zijn borststuk toe ingegraven in het zand! Ookal was hij nog kerngezond, toch lukte het hem niet om weg te vliegen. Daarom maar eventjes uitgegraven. Thuis toch maar eens nagevraagd wat de oorzaak zou kunnen zijn. Wat blijkt, waarschijnlijk hingen er hongerige laven van de zandloopkever rond. Een bizarre waarneming!




                                          Steenrode heidelibel

Een boompieper aan de grond in de Alblasserwaard is toch best schaars, daarom verdiend dit fraaie vogeltje dan ook even de aandacht!


                                          Boompieper

Een blik op waarneming leerde ons dat er langs de rivier groot warkruid stond. Gezien het feit dat dit maar 5 minuten fietsen was, besloten we een poging te wagen om dit bijzondere plantje te vinden.

Na een poosje zoeken vonden Jefta en Rik een aantal van deze bijzondere plantjes! Samen met de bremrapen en de holwortels zijn de warkruiden een van de weinige in Nederland voorkomende planten zonder bladgroen. Deze soorten halen hun voedsel weer uit andere planten! Leuk weetje, wat dit zeldzame plantje nog leuker maakte!

                                          Groot warkruid

Daarnaast stond hier ook nog oranje springzaad en smalle aster, dit alles onder het genot van de explosieve zang van 2 cetti's zangers! Blijft mooi om langs de rivieren te zoeken!

                                          Smalle aster

Het was ondertussen al half 5 geweest, dus tijd om langzaamaan richting Bleskensgraaf. Naast het zwembad in Sliedrecht licht een klein en onbekend braakliggend terreintje. Altijd interessant om even te kijken! Dit leverde nog zomerfijnstraal, slangenkruid, muskuskaasjeskruid, heelblaadjes en sint-janskruid op. Toch de moeite van het kijken waard!

Een blik in de Heemtuin in het Alblasserbos leverde nog beemdkroon, gewone agrimonie, moeraskartelblad, krabbenscheer, groot blaasjeskruid, wilde marjolein, muurleeuwenbek en ander leuk spul op! Een stukje verder in het bos zagen we ook nog eens leuke varens als wijfjesvaren, mannetjes varen, brede stekelvaren en de ondersoort 'borreri' van de geschubde mannetjesvaren! Een hele moeilijke, maar wel zeer interessante familie!



                                          Geschubde mannetjesvaren ssp. Borreri

Onderweg naar huis pikte we ook nog snel even de leuke soorten in de vorm van spaanse aak, zeepkruid en grof hoornblad mee.

Thuis aangekomen beken we met z'n 3'en de resultaten van deze dag. Hier kwamen we tot een absurd aantal van 105 zeldzame planten voor de Alblasserwaard, waarvan er 40 zelf voor heel het land zeldzaam zijn!!! Een erg nette score dus!

Onder het genot van een heerlijk frietje en een pizza sloten we deze mooie dag dan ook op gepaste wijze af!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten