donderdag 1 mei 2014

Gevarieerd dagje Brabies.

Voor vandaag stond een dagje Brabantse Biesbosch op het programma. Rond 8 fietste Patrick en ik met frisse moet richting Dordrecht. Het weer was nog wat grauw, maar goed, we zijn natuurlijk zelf al het zonnetje :)

Voordat we richting Kop Van't Land fietste reden we nog eerst even snel naar de surfplas. Hier was het erg rustig. Maar we kwamen niet voor niets, want er vloog een mooie dwergmeeuw rond!
Toen we weer verder langs de spoorlijn fietste hoorde we een en al zangvogels, en dan vooral nachtegalen en grasmussen. Zo nu en dan werden we bijna van de fietsen afgeblazen door de explosieve zang van de cetti's zangers!

Aangekomen op KVL zagen we de pond voor onze neus weg varen. Maar goed, met prachtig paartje gekraagde roodstaart is even wachten ook zeker geen straf! Tussen het gras vonden we een voor ons nog nieuwe plantensoort in de vorm van een rankende duivenkervel. Een erg fraai plantje!

                                                       Rankende duivenkervel

Voordat we het wisten kwam de pond al weer aantuffen, en voerde we zo richting de Brabies. Onder het varen kwamen we nog zwarte zwaan tegen.


We fietste nog maar net van de pond af en we werden al weer overladen door de vele zingende nachtegalen, grasmussen, rietgorzen en rietzangers. Ook zong er nog een blauwborst en galmde er een voortdurende bijna non-stop 'koekoek koekoek koekoek' door je oren heen.

Toen we stonden te kijken naar de bekende rouwkwikstaart van de Spieringpolder zag ik in me ooghoeken een bruine vogel over het gras jakkeren. Een blik door de kijker was genoeg om deze snelle vogel te determineren als een mooi vrouwtje smelleke. De vogel probeerde nog even een graspieper te pakken, maar deze was helaas iets te snel en behendig.

Het was hoog water, maar vanaf de ooievaar lukte het ons wel 3 rosse grutto's, 3 zwartkopmeeuwen, 1 zwarte stern, groenpootruiters enz te vinden! Langs het pad zagen we de tweede nieuwe plantensoort van de dag, namlijk blauw walstro.

Tegenover de kleine hardehoek heb je nog een hoekje met veel bosjes en ruige beplanting. Dit stuk word niet veel bezocht, maar kan wel erg leuk zijn. Daarom besloten we hier maar eens even rond te snuffelen voor insecten, vogels, planten enz. Het zonnetje scheen al lekker, en de temperatuur steeg snel, prima voor libellen. Deze zaten hier inderdaad, vooral 2 vuurjuffers en een smaragdlibel waren een welkome verassing.
Patrick wist me nog een aantal keversoorten aan te wijzen, een leuke soortgroep waar ik eigenlijk maar weinig van weet.

                                          Smalle wespenbok
                                          Roodkopvuurkever
                                          Zwartkopvuurkever

Tussen de braamstruiken zongen overal zangvogels waaronder nachtegaal, cetti's zanger, grasmus, braamsluiper, roodborsttapuit, kneu en heggenmus. Vanaf de andere kant van de weg klonken nog de lage tonen van de roerdomp.
Na zeker een uur in dit hoekje rondgekeken te hebben zijn we verder gereden. Toen we langs de dijk fietste passeerde boven ons hoofd een groepje van 10 zwarte sterns die strak door vlogen, blijft gaaf om deze soort op trek te zien!
Het was ondertussen al over 12, dus hoogste tijd voor een pauze. Het bankje op de dijk langs de Harde Hoek was hier een prachtig plaatje voor. Genietend van het zonnetje en de vele vogels werkte we zo onze bammetjes naar binnen. Onder het eten vloog er nog een hoge zwartkopmeeuw over, en zagen we een voor ons nieuwe soort nachtvlinder, namelijk een dwerghuismoeder! Even scopen over de plas leverde nog een mooi mannetje zomertaling op. Dit blijft een van me favoriete eenden!
Patrick wist een stukje verderop bij het gemaal nog een mooi plekje voor insecten te vinden. Dus daarom daar maar even naar toe gefietst.

Eenmaal van de fiets afgestapt vloog er meteen al een mooie platbuik op. Tussen de vele bloemen vlogen een hoop juffers, vooral grote roodoogjuffers en lantaarntjes.

                                          Platbuik

Toen ik een platbuik volgde zag ik in me ooghoeken opeens een rood lijkende libel opvliegen. Eerste gedachten was een heidelibel, maar hiervoor is het natuurlijk nog veel te vroeg. Gelukkig lande de libel als snel, en kwam ik tot me verbazing erachter dat dit een prachtige verse bruine korenbout was!! Deze prachtige soort liet zich mooi bekijken en fotograferen. Erg gaaf, voor mij pas de 2e keer dat ik deze libel zie.




                                          Bruine korenbout

Na deze welkome verassing goed gezien en gefotografeerd te hebben verder gelopen. Op een boomstam in het water ontdekte Patrick nog een mooie oeverloper. En tussen de bloemen fladderde nog 2 dwerghuismoeders rond. De vlindertjes doen eer aan hun naam, want het zijn inderdaad dwergjes vergeleken met hun grotere familieleden.

                                          Dwerghuismoeder

Tussen de vele magrieten en smalle weegbree vielen een aantal paarse bloem op. Na de plantengids erbij gepakt te hebben bleek dit om de beemdkroon te gaan. Een plantensoort die in Nederland nog als zeldzaam staat aangegeven, leuk!

                                          Beemdkroon

Na het hoekje een aantal keer doorgezocht te hebben zijn we verder gereden naar de Deenenplaatweg. Hier zat het helemaal vol met groenpootruiters, visdieven, kleine plevieren en kokmeeuwen. Wat verderop de weg zagen we bij een plas nog een prachtige zwarte ruiter die al helemaal in zomerkleed was! Verder zaten daar witgatjes, kemphaan, groenpootruiters, zomertaling, lepelaars, bruine kiekendieven, roodborsttapuiten, bergeenden en vlogen er nog 2 zwartkopmeeuwen over. Ook zeker het noemen waard waren een aantal hooibeestjes. Deze soort was voor mij nog nieuw in de Biesbosch. De vlindertjes waren wel erg snel, dus zat er niet meer als een bewijsplaatje in.

                                          Hooibeestje

Vooraan  het gebied zijn we de strook langs de rivier ingelopen. Dit is een prachtig stukje met veel ruige beplanting, kreekjes, rietvelden en grienden. Hier klonk van verschillende kanten de zang van de gekraagde roodstaart en nachtegaal. Ook kwamen we hier nog een leuke kevers tegen, namelijk de oranje aaskever, roodkopvuurkevers, grote goudhaan en roodkraagbladhaantje.
De magen begonnen te knorren, dus was het tijd om verder te gaan. Bij Oude Harden Hoek nog even een korte stop. Maar door de warmte golven viel er niet veel te zien, wel konden we een paartje zomertalingen, jonge klutten, kemphaan en groenpootruiters ontdekken.

Zoals altijd bij een dagje Brabies namen we de terugweg even een stop bij cafetaria De Spoorbrug.

Met een gevuld maag en een prachtige dag vervolgde we onze weg richting huis. Alles bij elkaar maakt het een heerlijke dag, met leuke dingen in verschillende soortgroepen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten