Vanochtend begon de dag al weer om 6 uur. Samen met me vader en een andere vogelaar hielden we de vroege vogel excursie in het Alblasserbos van Papendrecht. Alle 3 namen we een groep, die we al luisterend en kijkend kennis lieten maken met de vele vogels in het bos. Het weer was prima, en alle vogels die er aanwezig waren zongen ook. Leuke soorten voor dit bos waren wel nachtegaal, boomklever en grasmus.
Na de excursie Jacob gebeld om te vragen of hij en Albert zin hadden om met me pa en mij mee te gaan naar de Brabies om te zoeken naar de al eerder gemelde steltklutten.
En zo stonden we dan rond 11 uur bij de boerbond. Terwijl me vader hondenvoer haalde, speurde wij buiten de lucht af. Dit bleek goed te zijn voor een rode wouw die knetterhoog overvloog! Erg leuk!
Aangekomen in de Pannekoek in de Brabies vloog er al meteen een oranjetipje langs. Tussen de braamstruiken en het hoge gras zaten heel veel libellen, waaronder: variabele waterjuffer, watersnuffel, lantaarntje, grote roodoogjuffer, platbuik, glassnijder, me eerste vroege glazenmaker van het jaar en een prachtige smaragdlibel!
Smaragdlibel
Vanuit het bos klonk aan alle kanten het gezang van cetti's zanger, nachtegaal, koekoek, gekraagde roodstaart, grasmus en winterkoning.
Na een poosje zoeken zag ik opeens een steltkluut lopen, en een paar seconde later ook de 2e! Weer een nieuwe soort voor de Biesbosch! De vogels lieten zich tot zeer dichtbij naderen. Prachtig was dat ze zich helemaal niets van ons aantrokken, maar gewoon rustig verder gingen met foerageren. Zo nu en dan liepen zo op het drogen, en kon je pas echt zien waarom dat ze nou steltkluut heten, bizar wat een lange poten! Het licht stond er prachtig op, waardoor de knalroden poten mooi opvielen! Zo nu en dan riep het paartje elkaar ook nog eens. Had zelf nog nooit de steltkluut van zo dichtbij en zo mooi gezien, echt volop genieten!!!
Steltkluut
Na een half uur van de vogels genoten te hebben vlogen ze naar de andere kant van de plas, dus liepen wij ook maar verder. We liepen door een stuk met veel bloemen en ruige beplanting, dit moest haast wel vlinders opleveren. En inderdaad, hier zagen we onze eerste sintjacobsvlinder en bruin blauwtje.
Bruin blauwtje
Tussen de braamstruiken klonk het gezang van de grasmussen, die zich zo nu en dan ook lieten zien tijdens een baltsvlucht. De toppen van de wilgen waren bezet door de roodborsttapuiten. In het totaal zagen we er 3, waarvan man, vrouw, en al een uitgevlogen jong. In de grienden aan de andere kant van de weg hebben we nog gezocht naar ijs vogels, maar helaas geen succes.
Omdat me vader en de gebroeders Molenaar de bruine korenbout nog niet hebben reden we richting het gemaal op Lijnoorden. Helaas konden we deze niet vinden. Daarom zijn we maar eens andere leuke hoekjes gaan afspeuren. Dit leverde nog een mooie ijvogel, oeverzwaluwen, zeearend op. Maar ook veel libellen, en dan met namen veel glassnijders, platbuiken en grote roodoogjuffers.
Platbuik
Glassnijder
Op een brandnetel zag ik nog een leuk boktor zitten, na wat zoekwerk blijkt het een distelboktor te zijn.
Distelboktor
Het was al weer 5 uur, dus het werd wel weer tijd om zo langzaam aan weer eens richting de auto te gaan. Onderweg nog even langs het stukje van de bruine korenbout gelopen. Dit keer had ik bijna meteen raak. De libel zat vlak voor ons, en liet zich weer prachtig zien en bekijken!
Bruine korenbout
Een korte blik over de Harden Hoek leverde nog bosruiter, groenpootruiter, veel oever en gierzwaluw en grutto's op.
Met een prachtig paar steltklutten, rode wouw, smaragdlibel en bruine korenbout op zak reden we weer richtig de Alblasserwaard.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten