zondag 14 februari 2016

Taigaboomkruiper in de Alblasserwaard!

Toen ik vrijdag bezig was met de maandelijkse watervogeltelling, kwam er een bericht van een heuse taigaboomkruiper in het Alblasserbos Kortland! Man, wat een soort voor de Alblasserwaard!! De vogel was in de facebookgroep 'natuur in de Alblasserwaard' door een Alblasserdamse vogelaar geplaatst als boomkruiper. De alerte Cornelis Fokker determineerde vogel niet veel later als een taigaboomkruiper! Wat gaaf! Maar goed, als je aan het tellen bent, kan je niet zomaar stoppen. Hopen dat hij blijft zitten dus!
Zaterdag liet de vogel zich ook door veel mensen mooi bekijken. Ik zat toen echter met Wouter in Noord-Holland, dus nog maar harder duimen!

Het plan was om vanmiddag te gaan. Helaas regende het behoorlijk hard, en viel er ook geregeld natte sneeuw. Maar goed, een soort als deze mag je als Alblasserwaardse vogelaar natuurlijk niet missen in je gebied! Daarom kropen Jefta en ik na het middageten in een regenpak, en op naar Alblasserdam. De natte sneeuw in combi met de snijdend koude wind zorgde voor een barre fietstocht! Maar goed, je moet er maar wat voor over hebben!

Vlak voordat we aankwamen in het bos werd de zoektactiek maar eens doorgesproken. Gister moesten mensen regelmatig 1,5 uur lang zoeken voordat ze de taiga vonden. Dat werd dus een pittige kluif!

We liepen nog geen 2 minuten in het bos, of Jefta zag al een boomkruiper in een oude fruitboom. Meteen viel op dat hij een zeer lichte buik had. Snel de kijker erop, en er was opeens een kort snaveltje, dikke oogstreep en een trappejte op de vleugel zichtbaar, taigaboomkruiper!!! Man, wat ging dat moeilijk. Ondanks dat het weer alleen maar slechter en slechter werd, liet de vogel zich toch op korte afstand prachtige bekijken, en zelfs horen! Ook wist ik nog een paar vage bewijsplaatjes te maken! Wat een mooie soort voor de Alblasserwaard, en tevens me eerste taiga voor Nederland! Met de witoogeend van Sliedrecht erbij, binnen een week dus 2 goeie nieuwe soorten voor de Alblasserwaard!




                                          Taigaboomkruiper

1 opmerking: