dinsdag 1 maart 2016

Wat is dat toch met die taiga's?!

Na op de 22e een lange dag gewerkt te hebben in het Alblasserbos Papendrecht, fietste ik half verzopen nog een rondje door het bos. Op een smal paadje viel mijn oog opeens op een opvallend witte boomkruiper. Na de taiga boomkruiper van Alblasserbos Kortland voor de zekerheid toch maar even de kijker erbij gepakt. In de kijker kroop er een boomkruiper met een witte buik, grote wenkbrouwstreep, lange achternagel en onderbroken vleugelstreep de boom op! Dat moet wel een taiga boomkruiper zijn! Kort daarna gaf de vogel bevestiging door opeens hard te gaan zingen! Bizar, een 2e taiga boomkruiper in de Alblasserwaard, en dan nog zingend ook! Of dat nog niet genoeg was reageerde er kort daarna nog een andere taiga boomkruiper terug! Samen met de vogel van Kortland dus 3 taiga boomkruipers in de Alblasserwaard!!!


                                          Taiga boomkruiper

De hier op volgende week lieten de taiga's door veel mensen prachtig bekijken!  Ze zijn een stuk minder schuw als onze eigen boomkruipers. Deze kruipen 9 van de 10 keer achter een stam als je in de buurt komt. De taiga's daar in tegen trekken zich bijna niets van je aan, je kan ze dan ook op enkele meters afstand benaderen!
Ook opvallend is dat de vogels echte helemaal onderaan de stam beginnen, soms zo wat op de grond! Ze duiken dan tussen de bramen naar beneden, om vanaf de bomosde onderkant van de stam omhoog te kruipen.



                                         Taiga boomkruiper

Afgelopen zondag stonden Karel Hoogteyling te genieten van deze prachtige soort. De vogels droeg zich nu opvallend territoriaal! Het mannetje riep en zong regelmatig, en ging ook de concurrentie aan met de normale boomkruipers en de 2e taiga boomkruiper! Opvallend is dat de vogels ook altijd binnen een vast territoria zitten. Nog gekker werd het toen we met zekerheid nog een 3e vogel konden vaststellen bij de 2 bekende vogels in het Alblasserbos Papendrecht! Waar komen ze opeens vandaan? En waarom kiezen ze nou juist voor de Alblasserbossen? Hoe dan ook, het is wel heel erg gaaf!


                                          Taiga boomkruiper

Het feit dat de vogels zo territoriaal zijn maakt het wel spannend! Zouden ze van plan te zijn om hier te gaan broeden? Helemaal omdat ze al een ruime week op de zelfde plek zitten, en ze deze ook nog eens fel verdedigen. Het biotoop is in mijn ogen ook geschikt, dus wie weet... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten