zondag 5 januari 2014

2014 is begonnen!!!

2013 Is nu dan echt voorbij. 2014 Is begonnen, dat houd in jaarlijst op 0. Daar moet natuurlijk snel wat aan gedaan worden!!! Midden in de nacht kon tussen al de knallen van het vuurwerk al de kolgans als mijn eerste soort van 2014 noteren. De ochtend daarna eerst maar eens uitslapen. Smiddags samen met me pa een rondje gemaakt door het kippenbos en polder Langebroek. Hier was het erg rusten, maar soorten als wulp, wintertaling, bergeend, slobeend en als leukst een slechtvalk stonden al vast genoteerd.
Op 2 en 3 Januarie was ik gezellig bij een vriendin van school. Dus de jaarlijst ff gelaten voor wat het is. Wel zijn we samen naar Blijdorp geweest, waar ik toch nog de kwak kon mee pikken. 

Voor 4 Januarie had ik het idee om de lijst weer wat meer te gaan vullen. En na een belletje van de familie Molenaar stond de planning vast. 

Zaterdag morgen liep de wekker om kwart voor 8. En een halfuurtje later stonden Jefta en ik op de parkeerplaats van de boerenbond, waar we bij Jacob en zijn pa en Bastiaan in de auto konden stappen. Na het gebruikelijke handen schudden en nieuwjaar wensen reden we richting de Maasvlakte. 
Als eerst werd er een bezoekje gebracht aan de bekende arendbuizerd, die zich vrijwel meteen lied zien!! Zelf nog nooit zo mooi deze soort kunnen bekijken. Op waarneming lazen we dat hier ook de ruigpootbuizerd moet rondhangen, maar deze soort liet zich helaas minder makkelijk vinden. Na vanaf verschillende kanten van het veld gezocht te hebben, helaas nog geen spoor van de ruigpoot. Wel konden we blauwe kiekendief, tureluur en rosse grutto op de jaarlijst zetten. En liet de arendbuizerd zich telkens erg mooi zien. Als de vogel samen met een buizerd vloog kon je pas echt goed zien hoe groot het beest is!!

                                         Arendbuizerd

Na wat overleg besloten we verder te rijden naar de Stuifdijk, om hier de kuifaalscholver te zoeken, en de ruigpoot op de terugweg nog eens te proberen. 
Langs de dijk speurde we onder het genot van een heerlijk warm bakkie koffie het water af op zoek naar de kuifaal. Aalscholvers waren er zat, maar helaas geen kuifaal. Onder het zoeken hield ik telkens de zee wat verder op in de gaten. Het viel me op dat echt de een na de andere drieteenmeeuw en roodkeelduiker langs vlogen. Het leek ons leuk om zo aan het begin van het jaar al een aantal zeesoorten binnen te hebben, dus reden we een stukje terug naar de oude telpost, en stalde hier onze scoop weer op. In het totaal ongeveer een uurtje gekeken, wat veel leuke soorten als: 4 zeekoeten, grote zee-eend, 74 roodkeelduikers, 2 eiders, 126 alk/zeekoet, smelleken, slechtvalk, honderden drieteenmeeuwen en als klap op de vuurpijl een kleine jager opleverde!! Voor iemand als ik, die bijna nooit zeetrektelt is dat erg leuk! Kleine jager ontbreekte trouwens zelf op mijn vorige jaarlijst. 
Omdat meneer Molenaar optijd terug moet zijn voor het werk, besloten we om terug te gaan. De plek van de arend en ruigpootbuizerd licht toch op de route, dus probeerde we nog een poging op de ruigpoot te wagen. 

                                         Plaats van de buizerds. Met arendbuizerd zelf. 

Eerst vanaf uitkijkpunt de slufter gekeken, hier zagen we meteen de arendbuizerd weer, en na lang zoeken de ruigpootbuizerd eindelijk heel verweg vliegen. Helaas hadden alleen Jefta en ik hem. We konden hem niet meer terug vinden, dus besloten we om te gaan. Toen we langs een andere vogelaar reden, moesten we toch even stoppen, om te vragen of hij de vogel had. Gelukkig voor Jacob en Bastiaan wees de man ons de ruigpoot aan. De vogel zat in het gras, en je kon alleen zo nu en dan zijn kop zien. Maarja, goed gezien of niet, hij is binnen!!
Hierna konden we weer dik tevreden richting de Alblasserwaard rijden, en stapte Jefta en ik rond half 1 op de zelfde plek uit waar we de dag ook begonnen.

Een uurtje later stond zoals afgesproken Bastiaan bij mij voor de deur. Omdat we toch een middag te tijd hebben, besloten we nog een rondje door de waard te maken, om de jaarlijst nog weer wat op te vullen. Als eerst reden we langs Wijngaarden, om hier te kijken voor kleine zwanen. De grote groep was helaas nergens te vinden, maar het losse exemplaar met de gebroken vleugel was zoals altijd te vinden. Omdat ik me opa en oma nog geen nieuwjaar had gewenst reden we daar even snel langs, en na wat drinken en een kitkat reden vertrokken we weer richting het Alblasserbos, met boomklever en houdsnip als doel. Nog even snel gekeken voor de steenuil aan het Westend, maar helaas liet deze zich niet zien.
In het bos reden we meteen door naar de bekende plek van de boomklever. Hier zagen we vrijwel meteen een mooie vuurgoudhaan, die weer op de Alblasserwaardse jaarlijst gezet kon worden. Kort daarna hoorden we de eerste boomklever, die paar seconden later voor ons landen. Het licht was slecht, maar toch wel een bewijsplaatje kunnen schieten. Ondertussen hoorde we ook het 2 exemplaar een stukje verder tussen de mezen roepen.


                                          Boomklever

De eerste doelsoort was lekker snel binnen, nu was het hopen dat het bij de houtsnip net zo ging, dan hadden we namelijk nog tijd om op Nieuwland het bokje te proberen. Op een goeie plaats voor houtsnip besloten we maar een af te stappen, en de smalle paatjes door te struinen. Al snel vloog er een vogel op, en een minuut later de 2e! Gaat lekker zo!! Omdat het licht heel langzaamaan minder werd, stapte we snel op de fiets richting Nieuwland. Een kleine 20 minuten later stonden we daar met onze laarzen in de plassen. Al snel vlogen er een aantal watersnippen op, waartussen ook meteen het bokje!! Watersnip en bokje konden dus allebei op de jaarlijst gezet worden.

                                          Nieuwland

Er was nog licht zat, dus gingen we aan de andere kant van het gebouw ook nog een kijkje nemen, ook hier vloog er een bokje op! Op de nieuwe plas aan de andere kant van de weg zagen we nog krak, kuif en tafeleenden, grote gele kwikstaart, rietgors, watersnippen en nog een 3 bokjes erbij!!

                                          Tafeleenden

Het begon al aardig te schemeren, dus namen we de aftocht. Onderweg naar huis nog langs de plek van de steenuil in Oud-Alblas, maar de vogel liet zich ondanks het goeie speurwerk en het grote geduld niet zien.
Ongeveer een kilometer voor mijn huis vloog wel opeens een ransuil laag over de weg, waarna hij tussen de bomen ging jagen. Leuk! Zover ik weed een nieuwe plek voor Bleskensgraaf!!
Deze uil was dan ook meteen een leuke afsluiting van een geslaagde vogeldag, waarin de jaarlijst ondertussen op 90 soorten staat, niet slecht voor in 4 dagen vind ik zelf!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten