zaterdag 18 januari 2014

Vogelen in Zeeland.

Voor vandaag was ik uitgenodigd door Gerard de Stichter om samen met hem en een groep andere vogelaars mee te gaan naar Zeeland. Natuurlijk kon ik een aanbod als dat niet afslaan! :)

Dus zo stond ik dan vanochtend rond 8 uur in Alblasserdam bij Gerard op de stoep. Onder het genot van een bak koffie kwamen de andere binnen. Toen iedereen er was, en een bakkie ophad konden we gaan. Onze eerste stop zou de binnenhaven bij Stellendam zijn, omdat hier al een paar weken een parelduiker rond hangt. Op waarneming kwamen echt de mooiste foto's langs, waaruit dus de conclusie gemaakt kon worden dat de vogel zich van dicht bij laat zien. Aangekomen in de haven zagen we de vogel vrijwel direct. Wat een super gaaf beest!!! De vogel dobberde rustig rond, en trok zich niets aan van het publiek dat de vogel aan stond te gapen. 


                                          Parelduiker

Voor mij was dit de 3e keer dat ik deze soort in Nederland zie, en ook zeker de mooiste keer! Toen de vogel eenmaal goed op de foto stonden zijn we naar de pier van de Kwade Hoek gereden. Hier kon ik lepelaar, kluut, rosse grutto, honderden bonte strandlopers en oeverpieper op de jaarlijst bijschrijven. Ook leuk was een blauwe kiekendief die achter over de duinen aan het jagen was.
Aan de andere kant van de weg staat en plas waar je altijd wel het een en ander aan eenden ziet, hier ook een keer topper. Dus hier ook maar even de scoop opgezet. Er zwommen veel tafeleenden, wintertalingen, slobeenden en kuifeenden. Boven het riet waren nog 2 vrouwtjes bruine kiekendieven druk bezig met elkaars leven moeilijk maken. Ik had net het idee om de boel weer in te pakken, toen ik opeens de kenmerken zang van de Cetti's zanger hoorde! Leuk, had deze soort hier eigenlijk niet eens verwacht. 
Door de polders van Ouddorp reden we verder naar een uitkijkpunt bij de Grevelingen. In de polders zagen we de eerst rotganzen van de dag, dodaars, torenvalk en een hoop wintertalingen. 

                                          Torenvalk

Op de Grevelingen zaten erg veel wulpen. Maar na wat zoekwerk konden we ook nog watersnip, bonte strandlopers, goudplevieren en rotganzen noteren. Op een eilandje waren 2 bruine kiekendieven en 1 buizerd aan het jagen. 
Onderweg naar de Brouwersdam werd de 5e bruinenkiek van de dag gezien. Op de dam zelf stonden bij het haventje een aantal fotografen op hun hurken langs het water. Het leek ons niet logisch dat ze daar alleen staan om het water te fotograferen, dus namen we ook maar even een kijkje.Al snel was duidelijk dat ze een zeekoet aan het fotograferen waren. Rustig aan sloten we ons aan bij de groep, en konden na wat geduld de vogel op een paar meter afstand echt prachtig bekijken en fotograferen!! Heb nog nooit zo mooi een zeekoet in Nederland gezien! Eerst dacht ik dat de vogel niet helemaal lekker was, maar volgens mij valt dit wel mee want de vogel was later druk bezig met voedsel zoeken. Zo vaak zie je ze niet van zo dichtbij, dus ik nam maar mooi gebruik van deze gelegenheid. Me camera aardig vol geklikt, hier onder een aantal foto's.









                                          Zeekoet

Omdat we nog meer op het programma hadden, verliet ik met moeite dit geweldige beest. Een stukje verder op zagen we een mannetje ijseend redelijk dichtbij de kant opkomen. Snel de camera gepakt, en geprobeerd dit mooie eendje op de foto te krijgen. 


                                          Ijseend

Wat verderop de kijken en scopen opgezet, en met 8 man sterk over de zee gespeurd. Dit leverde nog eens 3 ijseenden, eider, zwarte zee-eenden, brilduikers, middelste zaagbekken, kuifduikers, roodhalsfuut, drieteenstrandlopers en steenlopers op. Bij de Spuisluis zagen we nog roodkeelduiker, paarse strandloper, kuifduiker en grijze zeehond. We gingen nu verder richting Haamstede, al vogelend reden we rustig langs de akkers, slootjes en bosjes. Dit leverde in het totaal wel 3 ijsvogels op! Bij de Stompe toren was het vrij rustig, wel zaten er een aantal tureluurs, 3 zwarte ruiters en een kleine zilverreiger. Onderweg naar de Neeltje Jans voor de kuifaalscholver zagen we een Belgische fotograaf op zijn buik langs de sloot liggen.
Benieuwd wat deze beste kerel op de foto aan het zetten was stopte we even. Snel was het duidelijk dat er aan de andere kant van de sloot en egel op het gras liep. Dat zecht wel het een en ander over deze zachte winter.....

                                          Egel

Hier konden we ook een groene specht op de daglijst zetten. Net iets voor de Neeltje Jans liep een mooi groepje van 10 reeën. Op de plaats van de kuifaalscholver kwamen we niet verder dan een heel aantal middelste zaagbekken (blijven ook prachtige eenden) en een gewone aalscholver. Dus besloten we  naar de laatse plek van de dag te gaan, namelijk Wissenkerken. Dit speciaal voor de kaspische plevier, die hier sinds 10 januari zit. Zover ik kon vinden is dit pas de derde keer dat dit pleviertje in ons land is waargenomen, niet zomaar een soort dus! Toen we de Neeltje Jans uitreden verbaasde we ons over enorme aantal eksters dat hier zit, soms gewoon duindoornstruiken die helemaal vol zaten! Iemand enig idee waarom hier zoveel ekster zitten? Ook werd me eerst havik van het jaar hier gezien, helaas wel op de arm van een valkenier die hier met de vogel aan het trainen was.
In Wissenkerken konden we door de goeie voorbereiding van de reisgidsen in een keer naar plek van de kaspische rijden. Hier zagen we een vogelaar staan die met de scoop op een kale akker gericht stond.

                                          Akker waar de kaspische plevier op zit.

Deze vriendelijke man bracht ons het goede nieuws dat de vogel er nog zit. Hij zij dat het pleviertje op ongeveer 20m van ons af zat, en gaf ons duidelijk instructie waar de vogel zat. Maar ondanks dat kregen we de vogel maar niet in beeld! Tussen de modder en klei was het zeker niet makkelijk om deze bruine vogel te vinden. Maar na 10 minuten zoeken had ik hem dan eindelijk in beeld!! Mijn eerste lifer voor 2014 is dus een feit, en wat voor een soort!! Wel diep respect voor de gene die deze soort hier op de akker heeft ontdekt! Eenmaal in beeld lied hij zich echt prachtig bekijken! Met mijn camera nog geprobeerd wat foto's te maken, maar helaas zat de vogel iets te ver weg. Met mobiel is het wel gelukt om matige bewijsplaatjes door de scoop te maken.

                                          Kaspische plevier, foto met me camera gemaakt.

                                          Kaspische plevier, foto's met mobiel door scoop.

Omdat sommige optijd thuis moesten zijn, vertrokken we na een halfuurtje deze mooie soort, en gingen op de soep af die mevrouw de Stichter klaar had gemaakt ;)
Genietend van een heerlijk kommetje groentesoep de dag nog een doorgesproken, waarna ieder weer zeer tevreden zijn eigen weg ging!

Totaal 78 soorten vandaag, en ook is de jaarlijst van 98 naar 118 gestegen.

1 opmerking:

  1. Zeekoet staat er prima op Jonathan, well done!

    De parelduiker zat er dus nog!

    BeantwoordenVerwijderen