Op waarneming.nl hadden we gezien dat er in de buurt van de humses bladkoning een siberische tjiftjaf gezien was. Omdat het zoch aardig op de route licht, besloten we er even een kijkje te nemen. Met camera's en kijkers speurden we struik voor struik heel de woonwijk af. Maar buiten een heel aantal mensen dat ons chagrijnig en vreemd aan zaten te gapen vonden we niks.
Omdat de plannig aardig vol zat, en we nog helemaal naar Vatrop moesten rijden, besloten we verder te gaan naar de humes.
Aangekomen in Noordwijk parkeerde we de auto aan de buitenkant van't dorp, en liepen de duinen in. We verbaasten ons echt hoe je in een paar stappen van uit een nieuwbouwwijk opeens in het duin stond.
Na een stukje lopen kwamen we aan op de plaats waar de 2 vogeltjes gisteren werden gezien. Hier kregen we door verschillende vogelaars te horen dat er een kwartiertje geleden nog een gezien was.
Plaats van humes bladkoning
Maar na een halfuurje gewacht en gezocht te hebben, hadden we de vogel nog steeds niet in beeld. Tot dat meneer Molenaar Jacob belden dat er een vogel een stuk verder op zat. Haastige taferelen vonden plaats, maar dat werd beloond, want we hoorde de humes opeens prachtig roepen uit een van de grove dennen!
Na eventjes wat zoeken kreeg ik de vogel ook in de kijker, het was alleen wel heel de tijd voor eventjes, want het beestje was nogal bewegelijk. Na 2 minuten vloog hij naar een paar bomen verderop, dus liepen wij ook een stukje verder. Ook hier liet hij zich weer prachtig zien. Het halfuur hierna herhaalden zich het achtervolgen en daar na genieten van de de vogel, die zo nu en dan zich ook nog een prachtig liet horen. Helaas zat een fatsoenlijke foto er niet in, omdat de vogel telkens weg was als je hem scherp in beeld had.
Toen we terug liepen zag Bram opeens het tweede exemplaar in een kale boom zitten! Door de kijker konden we de vogel de helemaal vrij zat bewonderen.
Hele matige plaatjes van de humes
Humes bladkoning, foto Jacob Molenaar
Gespannen gezichten voor de humes
Ook leuk waren 4 wilde zwanen die ondertussen overvlogen, dit waren pas mijn eerste voor deze winter.
Vol adrenaline liepen we met een grijns van oor tot oor richting de auto, de eerste doelsoort was meer dan geslaagd! Voorde auto zwommen nog 5 kuifeenden in een sloot, die zich leuk lieten bekijken.
Op de parkeerplaats praten we nog even na met andere vogelaars over de geweldige waarneming van net. Ook kregen we van hun een belangrijke tip voor de kleine geelpoot. Namelijk, dat de vogel zich met hoog water het mooist liet zien. Dit wisten wij niet, dus keken we even op internet naar het getij. Hier stond dat dit rond half 1 is.
Dus na een heerlijk bakkie koffie, en zoals gebruikelijk bij de Molenaartjes een lekkere stroopwafel, konden we weer verder naar de kleine geelpootruiter.
Vanuit Noordwijk was het ongeveer een halfuurtje rijden naar Vatrop. Toen we bij het plasje uit de auto stapten, zagen we meteen een groep goudplevieren en bontbekplevieren. De bontbek is meteen een nieuwe voor de jaarlijst.
Bontbek plevieren, foto Jacob molenaar
We zagen al een aantal vogelaars aan de andere kant van de plas staan, deze kijken allemaal naar een punt, dus de vogel zat er iig nog!
Plasje van de kleine geelpootruiter
Bij de groep aangesloten was de vogel gelijk in beeld, maar helaas zat hij erg ver weg, en liep alleen maar verder van ons af. Bewijsplaatjes konden we wel maken, maar meer als dat ook niet. Op een gegeven moment liep de vogel de kant in, en bleef daar stokstijf staan.
Kleine geelpoot in de kant.
Het aantal vogelaars was snel gegroeid, maar droop snel af toen de vogel alleen maar in de kant blijf.
De waarneming viel mij erg tegen, maarja ook dit hoort bij het vogelen. Het was meer gewoon +1 voor de soortenlijst.
Bij kleine geelpoot
Toen ook wij net op het punt stonden om te vertrekken, kwam de kleine geelpoot opeens uit de begroeiing, en liep onze kant op. Snel stelden we ons op een goed punt op, en maakte de camera's gereed voor een heftige fotosessie. En ja hoor, na een paar minuten liep de vogel opeens achter de slikplanten vandaan, en liet zich prachtig vrij bekijken!! De vogel foerangeerden vlak voor onze neus, en trok echt totaal niks van ons aan! Wat een prachtige vogel!!!! Ruim een kwartier lang konden we genieten van dit Noord Amerikaanse ruitertje! De camera's schoten non-stop door, en er konden echt prachtige platen gemaakt worden!
Ik had ongeveer 250 foto's van deze vogel!! Hier onder een serie met de beste.
Fotoserie van kleine geelpootruiter
Fotosessie kleine geelpoot
Omdat er meerdere vogelaars kwamen, en we hun natuurlijk ook kansen voor fotograferen gunden, besloten we onze plek te verlaten, en anderen hun gang te laten gaan. Bij de auto had meneer Molenaar al een lekker warme mok soep klaar gemaakt. Onder het opwarmen door de soep vlogen er een aantal groepjes rotganzen over, waartussen we ook een witbuik konden vinden! Altijd leuk.
Nadat we warm vocht binnen hadden, en ander vocht ff naar buiten gewerkt hadden reden we verder naar de grote piepers bij de Noorderdijksweg.
Onderweg kwamen we langs een haventje waar nog een aantal grote zaagbekken en een dodaars zwommen. Door de vogelaars langs de weg waren was de plaat van de piepers niet moeilijk te vinden. De vogels waren gelijk in beeld, maar zaten we vrij ver weg. De vogels liepen op een dijkje, en waren ondanks de afstand door de scoop prachtig te zien!
Grote pieper
De dijk waar de vogels zaten.
De vogels vlogen jammer genoeg na 5 minuten op, waarna ze aan de andere kant van de dijk landen. Maarja, we hebben niks te klagen. Voor mij is grote pieper ook een lifer. Het nooit verwacht dat ik me eerste in januari tp zou zien, en ook nog eens met 2 tegelijk!
We kregen van iemand de tip dat er een stukje verderop topperst zouden zitten, dus besloten we ook daar even te kijken. En ja hoor, tussen een enorme groep kuifeenden vonden wen ongeveer 10 toppers.
Topper
De tomtom werd ingesteld op Drechterland. Hier zo als het goed is een bonte kraai zitten. Deze soort heb ik in Schotland enorm veel gezien, maar op mijn Nederlandse lijst ontbreekt deze soort.
Na ongeveer 3 kwartier rijden zetten we de auto langs de weg in polder de Drieband. De scopen werden opgezet, en het zoeken kon beginnen. Het bleef lange tijd tijd stil, totdat er een opgewonden 'IK HEB HEM!' uit de keel van Albert kwam. Na een blik door zijn scoop zag ik inderdaad de bonte kraai op een enorme afstand zitten, er goed ontdekt door Albert!! De vogel vloog al snel op, en kon niet meer terug gevonden worden. Vanaf de Zuiderdijk was nu de eer aan Jacob om de vogel weer te herontdekken. Alsnog op een enorme afstand, maar met de megazoom van Jacobs camera kon hij een bewijsplaatje maken.
Bonte kraai, foto Jacob Molenaar
Op de dijk was het alleen wel erg koud, dus kropen we weer snel de warme auto in. Tijd voor de sperweruil was er niet, dus werd er gezocht naar een andere optie. Als we snel zouden vertrekken, hadden we nog tijd om even voor de kleine burgemeester op Ijmuiden te gaan zoeken.
Dus snel de gordels om, en gaan! Om half 5 stapte we uit de auto en liepen naar de Zuidpier. Het licht was al minder, en het was erg fris door de harde wind. Helaas was de pier gesloten, en moesten we het maar doen met het zicht vanaf het strand. Hoe we ook zochten geen kleine bur, maar wel ontdekte de altijd alerte Jacob een kuifaalscholver, die vanuit de haven aan kwam vliegen. Voor de rest zaten er nog steenlopers en 2 kanoeten. De laatste is weer nieuw voor de jaarlijst.
Kanoet
Het was al aan het schemeren toen Jacobs vader belde dat we weer richting de auto moesten komen. Helaas zonder kleine bur dachten we. Toen we op het strand liepen keek ik nog een keer achterom, en zag opeens een meeuw met spierwitte vleugelpunten en een hel lichte uitstraling met roze gloed aanvliegen. DAT IS HEM!! De vogel vloog samen met de zilvermeeuwen een rondje over het strand, waarna ze allemaal naar het Kennemermeer vlogen. Voor Jacob, Albert en Bram nog een lifer ook! Op de parkeerplaats stak er nog een vos net voor onze voeten langs, helaas was het te donker om goeie foto's te maken. Maar des al niet te min wel prachtig om te zien!
Vos
Vos, foto Jacob Molenaar
In de auto was het tijd om na te praten, en foto's te bekijken van deze zeer geslaagde dag!!! Rond 7 uur werden Jefta en ik weer afgezet bij de boerenbond, en na wat woorden van dank ging ieder zijn eigen weg terug.
In het totaal heb ik vandaag 3 nieuwe soorten, en een nieuwe soort voor NL! Dit brengt de levenslijst op een totaal van 275 soorten. Ook staat de jaarlijst nu op 131 soorten.
Meneer Molenaar, Jacob, Albert, Jefta en Bram bedankt voor deze prachtige dag!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten