zondag 16 maart 2014

De laatse der kuifleeuweriken.

Vogelsoorten komen en gaan. Zo hebben we de afgelopen jaren heel wat soorten in ons land die sterk vooruit gaan, denk hierbij aan de zeearend, cetti's zangers enz.                                                              
Helaas verdwijnen er o.a. door de klimaatsverandering, het verliezen kan flora fauna kennis en toenemende steden ook heel wat soorten als broedvogel, zoals duinpieper, klapekster en ortolaan. Een van deze verdwenen broedsoorten is de kuifleeuwerik.
Ongeveer 30 jaar geleden leefde er nog rond de 3000 tot 5000 paar in Nederland. Nu 30 jaar later is de kuifleeuwerik  helemaal als broedvogel uit ons land verdwenen, de oorzaken zijn niet helemaal duidelijk, maar het klimaat en veranderende en strakkere steden zijn 2 belangrijke oorzaken. Wel is natuurlijk erg zonde dat deze fraai vogel van de Nederlandse broedvogellijst is verdwenen.
In een merkwaardige nieuwbouwwijk in 's-Hertogenbosch zit nog een dapper mannetje. Dit mannetje zing dag in dag uit luidkeels zijn lied vanaf de daken, smachtend naar een vrouwtje, dat waarschijnlijk nooit zal komen.
We hebben als het goed is allemaal biologie gehad, en begrijpen allemaal wel dat er zonder de komst van een vrouwtje, er natuurlijk ook nooit nageslacht zal komen. Wanneer ook dit dappere mannetje dat al jarenlang strijd voor het voortbestaan van de soort in Nederland tot zijn einde komt, is het dan dus echt over en uit met deze mooie soort in ons land!

Hier onder een aantal kaartjes die ik op de Sovon site vond, deze geven het aantal broedvogels aan in verschillende periodes. Tragisch om te zien hoe snel het aantal daalt.

                                          1973-1977
                                          1998-2000
                                          2005-2008

De kuifleeuwrik ontbrak nog steeds aan mijn Nederlandse lijstje. En omdat dit dus zeer waarschijnlijk de laatste kuifleeuwerik is, is dit voor de gene die hem nog niet hebben ook de laatste kans om de soort in Nederland te aanschouwen. Het is voor deze sooer dus echt 1 voor 12!
Omdat me ouders dit ook wel begrepen, en omdat ze Jefta en mij de soort ook wel gunnen, namen ze het besluit om met ze allen naar 's-Hertogenbosch te rijden.

Na ongeveer een uurtje rijden kwamen we aan in de Haverlij. Dit is een merkwaardige woonwijk, die is ingericht als een oude vestiging. Zelf vind ik het echt een foeilelijke wijk, weinig groen, en veel te veel vierkanten huizen. Maar goed, de kuifleeuwerik denkt daar dus blijkbaar anders over...... Over smaak blijft te twisten! ;)

                                          Het domein van de kuifleeuwerik

Als eerst maar een rondje door de wijk gereden om te kijken of er toevallig al vogelaars waren die de vogel al in beeld hadden. Dit was niet het geval, dus moesten we toch zelf gaan zoeken.
Ruim een halfuur lang speurde we verspreid over de wijk dak na dak, hoek na hoek enz. af. Tot dat me vader belde dat hij de vogel in de Florimont (straat) had gezien. Hij had de vogel over het dak richting de Parcivalring (ook een straat ;)) zien vliegen.
Snel andere aanwezige vogelaars opgetrommeld, en als een kudde olifanten de Parcivalring ingestormd. Helaas zagen we de vogel niet meer, dus werd er na een kort overleg besloten om weer te verspreiden. Net voordat de hoek om wilde lopen, zag ik opeen een zangvogeltje met een kuifje op de rand van een plat dak zitten. Kon natuurlijk niet missen, een luide 'HEB HEM!!!' was genoeg om ook de andere te laten komen. De vogel liep bij aankomst van de anderen net iets verder het dak op, waardoor alleen zijn kuif nog zichtbaar was.
Vanaf de parkeerplaats aan de andere kant van de huizen was de vogel een stuk beter te zien. Ook liet hij zich nog een fraai horen. Prachtig om zijn zang te horen galmen tussen de huizen!

                                          Kuifleeuwerik

De vogel liet zich echt geweldig mooi zien en horen. Regelmatig lande de vogel ook in een van de tuintjes of op straat, waar hij vervolgens de grond af scharrelde opzoek naar wat lekkers. Ruim drie kwartier hebben we deze mooie vogel kunnen bewonderen. Leuk om te zien was dat hij een vast patroon had, telkens even zingen en daarna even eten.
Ook erg leuk waren de kinderen die nieuwsgierig op je afkwamen met de vraag 'wat zoekt u?', en nadat ze een korte uitleg hadden gekregen vol enthousiasme samen met ons de leeuwerik bewonderde.









Blij met deze prachtige soort, maar tegelijkertijd ook een beetje bedroeft om het feit dat dit de laatste is, rijden we weer richting huis.

Update 2015: na een aantal meldingen in het voorjaar, werd het van de een op de andere dag stil in de bekende woonwijk. Geen spoor meer van de kuifleeuwrik! Ook de rest van het jaar bleven de waarnemingen uit. We kunnen dus bijna met 99% zekerheid zeggen dat de laatste kuifleeuwerik na jaren lang dapper gestreden te hebben, nu het loodje heeft gelegd :(
Waarschijnlijke oorzaak is de plaatselijke spwerer, die dadelijks in de wijk aan het jagen was. Het zat er dan ook aankomen dat de kuifleeuwrik niet altijd geluk kon blijven hebben...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten