Rond 8 uur vanochtend stond Richard Slagboom voor de deur. Na me gordels om gedaan te hebben, zijn we richting Kootwijk gereden. Het doel voor de dag was het vinden van de adder.
Het was half 10 toen we de auto langs de heide parkeerde, en vervolgens onze uitrusting (camera's en kijkers) omdeden. De zang van de boomleeuweriken, roodborsttapuiten, fitissen, boomklevers en glanskoppen kwam van alle kanen op ons af, waardoor het voorjaarsgevoel sterk naar boven kwam.
Richard is bekend in dit gebied, en wist een aantal goeie plekken waar we een grote kans op adders hebben. Om op deze plekken te komen moesten we echter wel eerst even een stukje lopen, maar het dit heerlijke weer, de prachtige omgeving en de vele zingende vogels die het voorjaar aankondigen is dit natuurlijk zeker geen straf. Onderweg konden soorten als: kruisbek, appelvink, goudvink, sijs, kleine barmsijs, zingende kepen, kuifmezen, glanskoppen, boomklevers en zwarte mezen worden genoteerd op obsmapp.
Vanuit het Kootwijkerveen klonk het gehinnik van een aantal mannetjes dodaars boven alles uit. Zo nu en dan zag je ook een van deze kleine fuutjes stiekem langs de rietkraag zwemmen.
Rond een uur of 10 kwamen we uit op een mooi stukje bos dat helemaal vol met jeneverbes stond, deze mooie naaldboom kom helaas lang niet meer zoveel tegen als vroeger in ons land. Richard wist uit ervaring van eerdere keren dat dit een mooie plek was voor adders. De temperatuur om adders te zien was nu precies goed, niet te warm niet te koud.
Na de camera's startklaar gezet te hebben zijn we begonnen met zoeken. Het duurde nog geen 5 minuten of ik vond de eerste adder al, die aan het opwarmen was onder een van de jeneverbessen! Helaas had het reptiel ons al snel door, en kroop meteen weg. Een paar meter verderop was het alweer raak, dit maal was het een wat donkere adder als het eerst exemplaar, maar zeker even mooi!! Helaas zat de kop onder de struik, waardoor alleen het lichaam op de foto gezet kon worden. Erg gaaf!!!!
adder
Ook nadat deze adder onder het gras gekropen was gingen we verder. En alweer lag er een paar meter verder de 3e slang van de dag tussen een jeneverbes verstopt, dit maal ging het om een ringslang! Het beest liet zich goed bekijken, ook was de gele ring bij de kop erg mooi te zien. Heel erg gaaf!!!
Ringslang
Twee adders en een ringslang bleken nog niet genoeg te zijn, want een stukje verderop vonden we nog 2 mooie zandhagedissen en nog een 3 adder!
Zandhagedis
Adder
Ondertussen waren de vlinders ook al aardig waker geworden, en zagen we vele citroentjes, kleine vossen en dagpauwogen. Na een halfuurtje doorzoeken konden we niet meer adders vinden, dus zijn we weer naar de plek waar we de eerste adder zagen gelopen. Hier zat het zelfde beest opnieuw te genieten van de zon, dit keer ook nog een met de kop in het beeld! Echt prachtig om zo'n slang van dichtbij te mogen bewonderen!
Adder
Het was al rond 12 uur, en de magen begonnen te rammelen. Reden genoeg om eens een mooi plekje uit te zoeken waar we op ons gemakje konden lunchen. Het Kootwijkerveen was hier voor een prima plek! Onder het genot van een bammetje genoten we van de dodaarzen die volop in de balts waren. Ook zag ik hier me eerste libellensoort van het jaar, namelijk de bruine winterjuffer.
In de buurt van Uddel licht het Zeilmeer, Richard wist dat je hier een aardige kans op ringslang is. Dus liepen we terug naar de auto.
Bij het zeilmeer aangekomen werden we vanuit het water enthousiast begroet door de roepende dodaarzen en poelkikkers. Een warmer welkom bestaat bijna niet ;)
Boven het water vlogen een aantal tandems van bruine winterjuffers, die druk bezig waren met het afzetten van eitjes. Na een poosje zoeken zag ik opeens een ringslang liggen, het beest kroop vrijwel meteen weg. Met een aantal snelle bewegingen had Richard de slang in zijn handen! Nu kon je pas echt goed zien hoe prachtig het beest is!'
Dit was voor mij meteen een leerzaam moment, zo heb ik geleerd wat het verdedigingsmiddel van de ringslag is, namelijk een enorme putlucht afscheiden!! Niet normaal hoe erg zo'n beest meurt! Het mannetje was aardig fel en siste als een gek.
Ik met een ringslans, door Richard.
Na dit prachtige schepsel de vrijheid gegeven te hebben, glee hij meteen het water in en zwom naar de overkant. Op een soort van slangenhoop wat verderop vonden we nog eens 3 ringslangen, waarvan een wel rond 1 meter lang!
Als laatst reden we naar Ugchelen voor de beekprik. Deze merkwaardige vissensoort is vrij zeldzaam, en komt alleen maar voor in heldere beken. Eenmaal bij de beek aangekomen al vrij snel een beekprik gevonden. En even later ook meerdere. Het was erg leuk om een rustig naar deze beesten te kijken, bizar was dat een kleine visje als dit met gemak een takje dat 3 keer groter als hem is kon optillen! Totaal ongeveer 10 prikken gevonden, allemaal waren ze bezig met het grijpen van takjes, steentjes en blaadjes. Heb zelf eigenlijk geen idee waarom, maar het zag er iig erg leuk uit!
Beekprik
Druk bezig met fotograferen, foto door Richard.
Rond 4 uur stapte we weer in de auto richting de Alblasserwaard. Eerder op de dag kwam er via de whatsapp groep van de VWG binnen dat er in Papendrecht een mannetje ringsnaveleend zat. De eend zat midden in de woonwijk, dus dacht men al snel aan een escape. In de loop van de middag kwamen echter positieve berichten binnen, de vogel was namelijk ongeringd, had gave vleugels en was vrij schuw. Reden genoeg dus om toch maar even een kijkje te nemen. Na wat contact met de familie Molenaar het juiste adres in de tomtom gezet, en na anderhalf uur rijden stonden we dan ook in Papendrecht.
De eend was meteen in beeld, en trok op met kuifeenden. Grote kans dat dit dezelfde vogel als die van Vlaardingen en Zevenhuizen is.
Ringsnaveleend
Met weer een nieuwe soort voor de Alblasserwaard rijker, reden we richting mijn huis. Al met al weer een prachtige dag met prachtige soorten als: adder, ringslang, zandhagedis, beekprik, dodaars, citroenvlinders enz! En ook nog eens een nieuwe klapper voor de Alblasserwaard erbij!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten