Rond wart voor 9 stapte ik samen met Jefta bij Ed en Mary in de auto, om vervolgens richting Vlaardingen te rijden. Zoals de vogelaars allemaal wel weten, is het ons te doen om de daar aanwezige ringsnaveleend.
Deze Noord- Amerikaanse dwaalgast zit al vanaf 9 maart in de Broekpolder, en telt voor Jefta en mij nog mee als een nieuwe soort voor het lijstje.
In Vlaardingen aangekomen is het even zoeken naar der beste parkeerplek. Bij de plas aangekomen schoven we meteen bij een aantal vogelaars aan, die ons direct de eend aanwezen!
De vogel zat met de kop in de veren, maar door licht grijze flanken, witte band bij de snavel, langere staart en spitse kop was de vogel wel duidelijk te herkennen als ringsnaveleend.
Even later werd de vogel wakker, en begon met poetsen. Nu was ook de mooie witte band op de snavel goed te zien. Dit is voor mij soort nr 281.
Ringsnaveleend (man)
Buiten de ringsnaveleend waren de vele baltsende dodaars, vrouwtje brilduiker, tafeleenden en een prachtige geoorde fuut in zomerkleed ook zeker het noemen waard!
Geoorde fuut.
Toen de eend op een geven moment alleen maar verder van ons af zwom, liepen we weer terug naar de auto. Onderweg naar huis namen we nog even een kijkje in het Kippenbos voor de houtsnip, die nog op de Alblasserwaardse jaarlijst van Mary ontbrak. Dit leverde niet de doelsoort op, maar wel een prachtige ransuil die vanuit het niets net voor ons de bramen uitvloog.
Toen we tussen de middag thuis rustig aan het eten waren, kreeg ik op de watsapp groep van de vogelwerkgroep het bericht dat er zojuist een amerikaanse smient op Kinderdijk was gezien! De vogel was op het moment niet in beeld, maar toch..
Snel scoop, camera en kijker gepakt, en zo zaten Jefta en ik binnen 5 minuten weer op de fiets richting Kinderdijk.
Onderweg nog heel even gestopt bij plasdras Oud-Alblas. Dit bleek goed te zijn voor een paar baltsende grutto's en een cetti's zanger die luidkeels zat te zingen. Op het fietspad lag nog een flinke dode brasem, die waarschijnlijk door een kraai of meeuw daar neer gelegd was.
Dode brasem
Toen we het riet voor de cetti's afspeurde, kwam er een bekend fluitje uit me mobiel. Corné stuurde dat hij de door Ad Kooij ontdekte amerikaanse smient vanaf de fietsbrug in beeld had.
Zo snel als we konden vlogen we op de fiets, en trapte stevig door tegen de wind in. Toen we langs een groep kokmeeuwen reden toch maar even gestopt om te kijken voor zwartkop. Bijna gelijk was het raak, net naast ons zwom een prachtige zwartkopmeeuw in de boezem!
Zwartkopmeeuw
Veel tijd om te kijken hadden we echter niet, want er zat nog steeds een amerikaanse smient op ons te wachten.
Hijgend en puffend kwamen we dan eindelijk aan bij de fietsbrug, waar we Corné en Richard al zagen turen door de scoop. De vogel was op het moment even uit beeld, dus pakte ik ook maar me scoop, en speurde de groep van honderden smienten af.
Het duurde niet lang voordat Corné de vogel weer in beeld had. Gelukkig kon ik de scoop meteen overnemen, en kon ik het amerikaanse neefje van onze smient bewonderen!!
Dit is zover ik weet de eerste Amerikaanse smient van de Alblasserwaard! En voor mij nog maar de 2e ooit!!
De vogel viel ondanks de afstand met zijn rozige buik, lichte kop met groene streep goed op tussen de honderden smienten!
De vogel in me eigen scoop vinden viel met de harde wind en redelijk grote afstand niet mee. Maar na wat zoeken wel gevonden.
Vogelaars bij Amerikaanse smient
Buiten deze klapper zwommen er ook nog 3 krooneenden, die voor in de Alblasserwaard toch ook best zeldzaam zijn!
Vandaag was ook de officiele teldata voor de wintervogels, en omdat ik ook een gebied tel, zijn we na ruim een uur kijken weer richting polder Oud-Alblas gefietst. Met amerikaanse smient als soort 195 voor de Alblasserwaard rijden we met een grijns van oor tot oor langs de boezem.
Onderweg komen we nog 2 tereluurs, zingende kneu, 2 ooievaars, steenuil en een overvliegend mannetje bruine kiekendief tegen.
Ooievaar
Bruine kiekendief
Het tellen in polder Oud-Alblas levert zoals altijd weinig noemenswaardigs op, maar wel leuk om te zien was een moeder nijlgans die met haar 4 kuikens van de zon zat te genieten. Dit zijn trouwens me eerste jonge vogels van het jaar.
Ook in polder Bleskensgraaf waren nog maar weinig wintervogels te zien. Leuk voor dit gebied is wel een groepje van 10 wintertalingen die volop aan het baltsen waren. Op zich wel bijzonder, normaal zie je er hooguit 2 in de hele polder, en nou opeens een groep van 10 aan het baltsen.
Aan aantallen waren 125 houtduiven, 140 zwarte kraaien en 215 meerkoeten wel leuk. Me vader heeft polder Sliedrecht en Wijngaarden geteld vandaag, waarvoor grote dank! Dit leverde nog de bekende kleine zwaan met lamme vleugel, kieviten, en een leuk aantal kuifeenden op.
Polder Nieuwland was door Jacob Molenaar geteld, waarvoor ook dank! Leuk was een paartje dodaars!
Rond half 5 waren Jefta en ik klaar met tellen, dus we hadden nog genoeg tijd over voor wat anders. Omdat Jefta de sibitjif nog eens wilde zien, reden we richting Hardinxveld. Onderweg zagen we nog 2 overvliegende lepelaars, me eerste voor de Waard dit jaar.
Met de klok van 5 stonden we weer in het steegje bij de Willemstraat. Dit maal hoefde we niet lang te wachten, want binnen 5 minuten zat de Siberische tjiftjaf al voor ons in het tuintje.
Het kleine grijzige vogeltje was druk met het vangen van vliegjes en mugjes, erg leuk gezicht om het beestje zo razendsnel door de struiken te zien gaan.
Siberische tjiftjaf
Na een aantal minuten verdween de vogel weer in de woonwijk. Omdat we hem mooi hebben gezien, en het nog zomaar een half uur kon duren voordat hij weer terug kwam, besloten we verder te gaan zodat we nog tijd hadden voor het Alblasserbos.
Dicht bij de rotonde achter de intratuin in Sliedrecht zag ik een kwikstaart op het dak zitten. Toen de vogel in de kijker stond leek de vogel wel heel donker voor een witte. Gelukkig lande hij al snel op de grond, zodat ie beter te zien was. De kwikstaart had een zeer donkere rug, en de grens tussen rug en kop was nauwelijks zichtbaar, ook had de vogel opvallend veel wit op de vleugels, kortom, vrouwtje rouwkwikstaart! Leuk, me eerste van het jaar!
Rond kwart voor 6 komen we in het Alblasserbos aan, we rijden meteen door naar het bosdeel van de boomklever. Hier horen we de vogel direct bij aankomst luid roepen. Dit ging lekker makkelijk. Hierna reden we nog wat naar achter, om te kijken of we nog houtsnippen konden vinden. Onder het fietsen zag ik opeens een mooie reebok aan de bosrand lopen, en even later ook 2 geiten erbij!
Reebok
Helaas vinden we na een uur zoeken geen houtsnip, waarschijnlijk zijn ze weg getrokken. Wel zien we hier nog een prachtige ransuil in de schemer jagen.
We sluiten de dag af bij de ransuilen in Bleskensgraaf. Totaal zien we 3 vogels, die prachtig aan het baltsen zijn, en soms laag over ons heen scheren. Wat blijven het toch geweldige beesten!!!
Al met al een geweldige dag!!!! Met ringsnaveleend als liver, en amerikaanse smient als nieuwe soort voor de Alblasserwaard!!
Totaal 7 zeldzame vogels voor de Alblasserwaard: boomklever, cetti's zanger, rouwkwikstaart, siberiche tjiftjaf, zwartkopmeeuw, krooneend en amereikaanse smient!
Ook weer 6 soorten erbij voorop de jaarlijst: zwartkopmeeuw, geoorde fuut, krooneend, ringsnaveleend, amerikaanse smient en rouwkwikstaart! Totaal 172 in Nederland en 103 in de Alblasserwaard dit jaar!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten