zondag 8 november 2015

Weekendje vogelen in Brabies

Het is weer najaar, en me pa en ik zitten weer volop in de excursies. Deze zaterdag in de Brabantse Biesbosch, door de locale natuurliefhebber ook wel de 'Brabies' genoemd. Na een korte introductie vertrokken we op deze mooie zaterdagmorgen vanaf de parkeerplaats bij het Biesboschmuseum. Al meteen was het duidelijk dat we met een leuke en enthousiaste groep te maken hadden! Wanneer je dit merkt, ga je zelf ook automatisch nog gemotiveerder het gebied in! We waren nog maar net de grienden van de Pannenkoek ingedoken, of echte Biesbosch-soorten als ijsvogel, matkop, waterral en cetti's zangers melden zich al van alle kanten. Wat verderop liet de hier al enkele dagen aanwezige siberische tjiftjaf zich ook nog eens horen. Leuk! Pas mijn 2e. Zien zat er helaas niet bij.

Terwijl de groep vol genot naar 2 dodaarsjes zat te kijken, viel mijn oog opeens op een licht vogel in de top van een boom aan de andere kant van het water, klapekster! Blijft een hele fraaie soort! Helemaal leuk dat je dit moment dan ook nog mag delen met een enthousiaste groep! Puur genieten!

                                          Klapekster

De rest van de excursie verliep ook prima, en was zeker niet saai! Ondanks dat we niet gek veel nieuwe dingen meer zagen, konden we ook genieten van al het algemene spul, iets dat je als fanatieke vogelaar wel eens vergeet!


                                          Grote zilverreiger

Na een mooie ochtend namen we afscheid van deze gezellige en fanatieke groep, waarna we koer zetten richting de thuisbasis.

De hier op volgende zondagmiddag was het prachtig weer. Voor ons een mooie reden om als gezin weer richting de Brabies te rijden. Hier was na even zoeken de klapekster op Lijnoorden prachtig te zien door de telescoop! Voor het eerst kon ik deze fraaie soort ook eens zien jagen. Prachtig om hem zo te zien bidden, en dat ook nog op de zondag! Voor Jefta helemaal leuk, gezien dit zijn 2e klapekster was, en de 1e op een afstand van ongeveer 800m zat! Vervolgens een blik over de Petrusplaat geworpen. Dit leverde niet meer dan wat dodaarsjes en veel futen op.

Omdat Jefta de siberische tjiftjaf ook nog wel zou willen zien, liepen we met z'n 2-tjes richting de Pannenkoek. Hier duurde het niet lang voordat de 'sibtjif' begon aan een luide roepsessie! Erg goed om zo het geluid op je harde schijf te krijgen. Even later liet de vogel zich ook nog erg fraai bekijken, waarbij de grijze kleur goed opviel! Voor een foto was de vogel alleen iets te snel. Voor een geluidsopname, zie deze link. Ook leuk was een gemengde groep van staartmezen, goudhanen, koolmezen, pimpelmezen en een fraaie vuurgoudhaan.

                                          Siberische tjiftjaf, 15-03-2014, Hardinxveld

Ondanks dat het al begon te schemeren, besloten we om toch nog even bij kijkpunt de Ooievaar te zoeken naar de bekende amerikaanse wintertaling. Bij aankomst zagen we op enige afstand al een gigantische groep wintertalingen dobberen. Onder enige tijdsdruk snel begonnen met zoeken. Ondanks het slechte licht en grote afstond kon ik de vogel toch nog vrij snel in de scoop krijgen. Best opvallend kenmerk dat witte verticale streepje! Al weer mijn 4e amerikaanse wintertaling, waarvan alle 4 ook vanaf dit punt! Ook leuk waren 5 kleine zwanen die luid roepend op de plas zaten.

Al met al toch weer een leuk weekendje Brabies gehad! Blijft natuurlijk ook een erg fraai en vogelrijk gebied!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten