dinsdag 18 februari 2014

Amsterdamse waterleigingduinen

Omdat het nu vakantie is, en me moeder ook vrij is. Kwam ze met het voorstel om eens een dag in een natuurgebied te wandelen. Tegen zoiets zeg ik natuurlijk geen nee ;)
Jefta en ik hadden allebei wel zin om weer een keer naar de Amsterdamse waterleigingduinen te gaan.

Rond half 12 stonden we goed en wel in Vogelenzang. Bij het hek van het gebied kwam de boswachter aanrijden, die ons vroeg wat we gezien hadden. Snel kwam het antwoord, nog niks, maar dat gaat hoop ik snel veranderen. Jefta wou heel graag de vossen zien. De man zij dat hij net onderweg was naar de keet, en dat hij langs de plaats van de vos zou rijden. En bood ons ook nog eens aan om mee te rijden!! Tja, nee zeggen is zo onbeleefd ;).
Onderweg vertelde hij ons wat zijn functie in dit gebied is, en hoe het met de wildstand zit. Erg interessant!! Ondertussen wees hij ons op veel damherten, die overal in het gebied rondliepen. Hij zij dat er in het totaal rond de 2000 herten in dit gebied leven!! Wij telde er in het totaal 182.

Bij de plaats van de vossen stapte we uit, en na een woord van dank liepen we het gebied in. Deze rit scheelde ons weer mooi 4 km lopen! Al snel was de eerste vos gevonden. Helaas was deze al snel weg door een egoïstische fotograaf!!

Een stukje verderop zagen we een paar maanden terug ook een vos, dus namen we daar maar even een kijkje. Vanuit het bos klonk een orkest van vogels, waaronder me eerste boomleeuweriken en me tweede tjiftjaf van het jaar!! Het gezang stopte even toen er een havik met een noodgang door het bos jakkerde, maar toen hij weg was ging het weer vrolijk verder.
Het zoeken naar de vos leverde geen vos op, maar wel een houtsnip die net naast ons opvloog! Toen we net weer verder liepen zagen we opeens de vos achter ons langslopen. We waren niet de enige die het dier zagen, want binnen vijf minuten stonden er zo 10 man. Het dier was blijkbaar aan mensen gewend, en was echt totaal niet schuw. Maar ja, heel wild kwam hij niet over. Maar wel super gaaf om te zien!!!









                                          Vos

Nadat hij goed op de foto stond, en de drukte toenam zijn we tussen de inmiddels al aardige groep uitgestapt, en richting het strand gegaan. In de duinen krioelde het van de vogels, in iedere duindoorn hipte wel wat heen en weer. Tussen al die vogels konden we nog 2 mooie vuurgoudhaantjes vinden.

                                          Vuurgoudhaan

Overal rond om ons riepen de dodaarsjes, leuk dat zo klein fuutje toch nog een aardige bak herie kan maken.
Op het strand was het eerst tijd voor een bammetje. Ondertussen speurde ik vanaf het duin de kustlijn af. Zoals op bijna ieder strand liepen ook hier drieteenstrandlopers. Voor de rest zaten er een stuk verderop ook duizenden meeuwen.
Met een gevulde maag liep ik alvast het strand op. Lang de waterkant lagen honderden zeesterren. Nou ben ik niet echt een kenner op het gebied van ongewervelde, maar met de hulp van foto's op waarneming.nl kwam ik er achter dat we twee soorten zeesterren hadden.


                                          Gewone zeester
                                          Kleine slangster

Buiten zeesterren was er nog veel meer aangespoeld. Opvallend was een heremietkreeft zonder huisje, en een schedel van een bruinvis.

                                          Heremietkreeft
                                          Schedel bruinvis

Toen we bij de meeuwen aankwamen maar eens de kijker erbij gehaald. Met de hoop op een kleine of grote burgemeester speurde ik de meeuwen af. Had het idee dat ik tussen al die meeuwen nooit een zou kunnen vinden. Maar tussen de eerste 30 meeuwen zag ik opeens een meeuw met spierwitte vleugels zwemmen. Meteen klonk er een opgewonden 'kleine bur!!!' uit me mond. De vogel zat helaas vrij ver en het weer was grauw, dus goeie foto's zaten er niet in. De vogel zwom tussen de kok, zilver en stormmeeuwen, en vloog zo nu en dan even op als er een grote golf aankwam, dan waren de witte vleugelpennen duidelijk te zien, en was er dus ook geen enkele twijfel meer mogelijk! Na een paar minuten vloog de vogel op, en lande een stukje verder op het strand. Hier ook duidelijk de roze poten kunnen zien. SUPER!!!





De meeuwen vlogen al snel op, waaronder ook de kleine bur. Helaas niet meer terug gevonden. Wat een gave waarneming, pas me 3e kleine bur!
Omdat het een beetje begon te regenen weer terug de duinen in gegaan. Hier liepen we het infiltratiegebied in. Vorige keer hier niet geweest, maar wat is het daar ongelofelijk mooi!!! Hier liepen ook heel wat damherten rond, die zich mooi lieten bekijken. Ook deze waren niet wat je noemt echt wild, maarja wel mooi gezicht!


                                          Damhert

Tussen het riet klonk met enige regelmaat de roep van de dodaars. Op bijna ieder plasje zwommen ook wel een aantal grote zaagbekken.


                                          Grote zaagbekken.

Omdat het al weer half 5 was liepen we weer terug naar de auto. Onderweg kwamen we nog leuke dingen tegen als: Nonnetje, grote zaagbek, appelvink, kruisbekken, sijs, boomklever, zwarte mees, goudhaan, damherten enz. De kruisbekken en sijzen waren volop aan het zingen, erg leuk, deze soorten heb ik beide nog nooit horen zingen!! Ook zagen we nog onze 4e vos voor deze dag.

                                          Vos

Bij de plas naast het bezoekerscentrum zat nog een mooie blauwe reiger op een gemaal, die ondanks het slechte licht nog aardig op de foto kwam.

                                          Blauwe reiger

Al met al een zeer geslaagde dag!! Met een hoop leuke dingen, en een mooie wandeling door een prachtig natuurgebied!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten