woensdag 12 februari 2014

Heerlijk dagje vogelen in de waard!

Het is eindelijk vakantie, anderhalve week ff geen school en andere verplichtingen aan je hoofd!! Gisteren begon de vakantie al mooi met een roodhalsgans en een kleine rietgans, die op de terugweg van school in polder Streefkerk zag! Na een belletje stond Jefta even later naast me, en konden we ondanks de regen genieten van deze prachtige beesten!


                                          roodhalsgans

Het plan voor vandaag was om eerst in de polders te gaan zoeken naar halsbanden, en in de middag met Cornelis Fokker een rondje maken door Papendrecht voor geringde meeuwen.

Rond 9 uur stapte ik op de fiets. En een kwartiertje later stond ik bij Plas-dras Langebroek. Het eerste wat me hier opviel is dat er 2 veldleeuwerikken al volop aan het zingen waren!! Weer prachtig om te horen, net voorjaar zo!
Op de plas zelf zaten zoals altijd bergeenden en een hele lading wintertalingen. Wel opvallend was het grootte aantal kieviten. Toen alles opvloog kwamen uit de groep kieviten opeens 3 bonte strandlopers luid roepend tevoorschijn.

In polder Streefkerk maar begonnen met het afspeuren naar halsbanden. Na een tijd zoeken tussen de ongeveer. 300 ganzen in het totaal 3 kolganzen met halsbanden in de scoop gekregen. Een van de vogels had ook een zender op zijn rug. Ook het noemen waard was een toendra rietgans, die tussen de kollen en brandjes zat.

Met een heerlijk zonnetje en het gezang van de veldleeuwerikken en baltsende wintertalingen was het goed toeven in de polder, en had je bijna het idee dat het allang voorjaar is.

                                           Blauwe reiger
                                           Brandgans
                                           Ringmus
                                           Knobbelzwaan

Rond half 12 besloot ik weer eens verder te rijden naar Alblasserdam, om hier te gaan zoeken naar meeuwen plekken.
Hijgend en puffend van de harde tegenwind kwam ik een half uurtje later in Alblasserdam aan. Op verschillende plekken zaten wel wat meeuwen, maar na heel het dorp doorgezocht te hebben kwam ik tot de conclusie dat er bij de kinderboerderij toch de meeste kans op succes is.
Hier zat het vol met kokmeeuwen, waaronder ook een met kleurring. Helaas was deze al weer snel weg.

                                          Kokmeeuwen

Na zo beestje Alles gehad te hebben, stond ik rond half 1 bij de brug. Rond 1 uur zou Cornelis komen, dus nog mooi even de tijd om naar meeuwen te zoeken. Na een paar keer alles lang gegaan te zijn, vloog er opeens een pontische meeuw me beeld in!!! Voor mij een langverwachte nieuwe soort voor in de Alblasserwaard. De vogel vloog wat te ver voor foto's, maar toch leuk! Jacob (die ik een halfuurtje eerder ook al tegen kwam) was binnen 5 minuten na me melding weer paraat, maar helaas gemist.
Wel leuk was een kleine mantelmeeuw die nog over vloog, rond deze tijd van het jaar nog vrij schaars.

Toen ook Cornelis er was, reder we weer terug naar de kinderboerderij om te proberen de ring te kunnen aflezen. Met de vele zakken brood de Cornelis mee had probeerde we de beesten te lokken, maar helaas waren er alleen kauwen die op de grond kwamen zitten.
                                          Kauw

Wel vloog er een kokmeeuw met een metalen ring langs, maar helaas ging hij niet zitten, waardoor aflezen moeilijk werd.
Een slootje verderop wilde de meeuwen we landen, maar helaas de 2 geringde vogels niet. Ondertussen werd Jacob gebeld door Albert, die zij dat de pontische meeuw weer bij hun thuis zat.
Na nog op een andere plek gevoerd te hebben, reden we richting Albert. Helaas was de vogel niet in beeld. Wel zaten er zilver en kokmeeuwen. Het brood wat gestrooid werd leverde helaas geen ringen op.
Opeens kwam er een grote meeuw aanvliegen, die binnen een paar seconden als pontische meeuw werd benoemd door Cornelis!! Het was een eerste winter vogel, die samen met de kokmeeuwen voor ons heen en weer vloog, maar helaas niet durfde te landen.






                                          1e winter pontische meeuw

De vogel liet zich van alle kanten echt prachtig bekijken! Even later besloot hij zelfs bij het brood te landen!



                                          Pontische meeuw

Toen Jacob helaas weer naar huis moest om te leren. Reden we verder naar Papendrecht. In het parkje tegenover polder Nieuwland zaten een aantal kokmeeuwen, dus namen we er even een kijkje. Onder het afspeuren naar ringen om de pootjes, was het de eer weer aan Cornelis om  opeens de 2e pontische meeuw voor de dag te ontdekken!! Dit keer ging het om een 2e winter vogel. Deze heeft een lichtere kop, lichte buik, lichte ondervleugels, lichte staart en een wit vlekje bij de buitenste vleugelpennen leerde de meester op het gebied van meeuwen me. Erg leerzaam om eens met een ervaren iemand mee te gaan!
Het bijzondere bij deze meeuw is dat hij uit het niets opeens naar beneden kwam zetten. Erg gaaf!






                                          2e winter  pontische meeuw

Net zo spontaan als de vogel kwam, was hij ook weer verdwenen. Omdat er ook geen geringde kokmeeuwen zaten, besloten wij het zelfde te doen.
De rest van de middag zijn we in de wijken van Papendrecht geweest. Tot onze verbazing zaten hier nog best wel veel meeuwen, waaronder ook een opvallend aantal stormmeeuwen.

                                          Kokmeeuw

In het totaal vonden we hier 4 geringde kokmeeuwen, waarvan we er 2 konden aflezen. Een van de 2 kwam uit Finland en de ander uit Rusland. Leuk is dat Cornelis deze Russische meeuw deze winter al eerder in Zwijndrecht had afgelezen! Tussen de vele stormmeeuwen zat een geringde, maar helaas nam deze niet de moeite om te zitten, dus konden we hem niet aflezen.

                                          Stormmeeuw met ring

Ook in deze wijken vloog nog een kleine mantelmeeuw. Waarschijnlijk zelfde als bij de brug van Alblasserdam.

                                           Kleine mantelmeeuw

Toen onderhand alle meeuwen naar de slaapplaatsen waren, besloten wij ook weer richting huis te gaan. Al met al een prachtige dag! Met pontische meeuw nieuw voor de Alblasserwaard, en nog eens een hele hoop geleerd over meeuwen!

2 opmerkingen:

  1. Leuk verhaal! Pontische meeuw zou voor mij een nieuwe soort zijn. Zijn er naast het feit dat het een vergrote versie van de zilvermeeuw lijkt met relatief misschien iets langere snavel nog andere kenmerken te noemen die typerend zijn voor pontische meeuw? Vlakbij de fasferry zo te zien! Briljant, dan zit ie nog net niet op mijn balkon. Ik ga morgen de soort even bijschrijven. Hoop dus dat ie even honkvast is!

    Roodhalsgans ook erg leuk zeg! Zou voor mij ook een nieuwe soort zijn :-p

    Je moet eens een keer met mij op pad gaan man, ik kan nog wat van je leren!

    Gr. John

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt John!
    Vind zelf meeuwen ook erg lastig, maar pontische staat hoger of de poten, meer rechtopstaande houding, vleugels lopen een stuk voorbij de staart, relatief kleine kop, lange snavel, witte staart met zwarte band enz.

    Hoorde van Jacob Molenaar dat hij zo nu en dan terug komt. Brood voeren kan helpen.

    Is prima, je zegt het maar wanneer je kan.

    BeantwoordenVerwijderen