zaterdag 8 februari 2014

Roze pelikaan, wild of niet?

Gisteren werd er in Zeeland een roze pelikaan gemeld, deze vogel was ongeringd, had gave vleugels, en was vrij schuw. Dit klonk nog niet heel verkeer voor een wilde vogel. Daarom Berd de Jong een berichtje gestuurd met de vraag of hij de dag erna zou gaan. En ja hij ging, en had nog plaats in de auto!
Helaas was de vogel gister middag verdwenen, en niet meer terug gevonden. Dus ging het plan ook niet meer door. De vraag bij deze soort is natuurlijk altijd of het wel echt een wilde is, en niet een ontsnapte vogel.
Ik moet wel zeggen dat ik de vogel er wel heel erg roze uit vind zien, waardoor het bij mij wel een beetje op een escape lijkt.

Afgelopen donderdag waren ook al 2 roze pelikanen over de Neeltje Jans gezien, en op de zelfde dag ook 3 over Gent in België. Gister werd er in het Belgische Zandvliet ook een overvliegende vogel gezien. Zouden dit allemaal de zelfde zijn?

Vandaag werd iets voor 12 opeens een een roze pelikaan bij Brede gemeld! Snel weer een berichtje naar Berd, waarop het antwoord kwam 'wat is je adres, ik kom er aan'. Nadat ook Jacob en Albert in de auto gestapt waren, zijn we richting Breda gegaan.
Onderweg kwam al een bericht via Dutch Birding dat de vogel is opgevlogen, maar nog wel in beeld was. De spanning begon daardoor aardig op te komen. Even later kwam er helaas het bericht dat de vogel hoogte gemaakt had, en richting Zuid was gevlogen. Dit nam de verwachting dat we de vogel zouden zien aardig weg.
We besloten om eerst naar de taiga rietganzen in het Brabantse Vlijmen te gaan, en hopen dat de vogel herontdekt zou worden. Bij aankomst kregen we de vogels meteen aangewezen. Ze zaten op redelijke afstand, maar ondanks dat de vogels in de scoop heel duidelijk kunnen zien. Door de opvallende oranje platte snavel, lange nek, en het redelijk grote formaat kon het verschil met de toendra riet die samen met de 4 taiga's liep goed zien. Voor mij een lifer!

                                          Taiga rietgans

Buiten de taiga's zaten er ook nog andere leuke dingen zoals: blauwe kiekendief (man), toendra rietganzen en een enorme groep groenlingen.


                                          Toendra rietganzen

Toen we in de auto gestapt waren om maar weer richting huis te gaan, zagen we opeens een waarneming van roze pelikaan in Zeeland. Deze vogel bleek op de foto's die later gemaakt waren een ring te dragen, dus escape. Dit was wel een andere vogel als die van gisteren, want deze was wel ongeringd.
Omdat het nog maar net kwart over 2 was, reden we richting de Brabantse Biesbosch. Onderweg zag ik nog een havik, die weer nieuw voor de jaarlijst was.
In de Biesbosch aangekomen reden we rustig langs de Spiering polder, waar we een stuk of vier dodaarzen zagen. Ondertussen luisterde we gespannen naar de radio, waarop de wedstrijd van Sven Kramer was. De spanning werd opeens verstoord door een bericht waarin stond dat de roze pelikaan nu in de Asterdplas in Breda zwom! Snel de auto omgekeerd en de route op de navigatie gezet. Als het mee zat zouden wen in 40 minuten bij de roze pelikaan kunnen staan.
Gelukkig zat het mee, en zagen we bij aankomst de vogel meteen op het meer zitten! Wat een bakbeest!!!
De vogel zwom aardig ver, maar wel prachtig om te zien!!


We waren blijkbaar net optijd, want de vogel vloog binnen 3 minuten opeens op. Echt geweldig om dit enorme beest in de Nederlandse natuur te mogen bewonderen!
De pelikaan was blijkbaar niet heel geliefd bij de kokmeeuwen, want hij werd heel de tijd achterna gezeten.
De vogel zweefde een tijd rond boven het meer, en zelfs een keer vlak over ons heen!!!!






                                          Roze pelikaan

In de hoop dat de vogel aan de andere kant van het meer nog geland zouden zijn, reden we met Ed en Mary vd Es nog naar een ander punt. Hier zagen we de vogel nog vliegen, maar helaas niet meer landen. Toen de vogel langzaam aan weer verder vloog, stapte we ook weer de auto in.
Ik heb zelf niet echt het idee dat de vogel wild is, ik vind hem veel te roze. Ook is de kans erg groot dat alle pelikanen die nu in ons land zijn gezien, vanaf de zelfde plek komen. Als dit waar zou zijn, dan zijn het allemaal escapes, omdat de vogel van vandaag op Zeeland wel een ring om had.
Maar wild of niet, ik vond het echt een geweldige ervaring om deze enorme vogel met een spanwijdte tussen de 2,5 en 3m in het wild te zien!!! Tuurlijk zou het leuker zijn als de vogel ook echt wild is, maar met een escape kan ik ook prima leven! Ook de spanning die het met zich mee bracht maakt alles nog leuker ;)

Met hartelijke dank aan Berd de Jong voor deze geweldige middag!

2 opmerkingen: