zondag 8 maart 2015

Voorjaar in de Alblasserwaard

Internet stond er vol mee, de eerste voorjaarsdagen waren in aantocht! Het weerbericht bevestigde dit nog eens met voorspellingen tegen de 16 graden aan. Met een bericht als dit staat al een ding vast, naar buiten! De laatste tijd ben ik in een groot deel van Nederland wezen vogelen, maar in me local patch was ik een stuk minder actief. Hoog tijd om de Alblasserwaard maar weer eens fanatiek te bevogelen.

De afgelopen week ben ik voor en na schooltijd regelmatig op het plas-dras geweest, wat al weer me de eerste grutto's in de Alblasserwaard voor dit jaar opleverde. Daarbuiten ook nog 3 bontbekplevieren, 250 kieviten, 16 scholeksters, 1 goudplevier en 6 kemphanen. Langebroek begint dus weer interessant te worden! Ook beginnen de boeren met gieren, wat grote aantallen meeuwen aantrok, waaronder mijn eerste 3 zwartkopmeeuwen van het jaar in polder Streefkerk. Met stage nog een bezoek gebracht aan de Put van Zessen nabij Meerkerk. Dit leverde nog een prachtige roerdomp, 122 grutto's, een dode grote zilverreiger en een groepje reeën op. Kortom, leuke dingen zo tussen school en werken door, maar nu was het dan weer eens tijd om er echt eens een dag op uit te gaan in de o zo mooie Alblasserwaard. 

Zaterdag ochtend stond ik dan ook rond kwart voor 10 bij de kerk van Oud-Alblas te wachten op Jacob, waarmee ik even later in polder Zuidzijde stond te kijken naar een fraaie roodborsttapuit! Voor de Alblasserwaard toch nog een schaarse soort! De vogel was druk in de weer, opzoek naar wat vroege insecten die met dit aangename temperatuurtje langzaam aan tevoorschijn kwamen. 


                                          Roodborsttapuit 

Ook Zat hier een fraaie blauwe reiger, die zich nog leuk liet fotograferen ook. Ookal zie je ze dagelijks, het blijven in mijn ogen toch echt prachtige vogels!


                                          Blauwe reiger

Met deze mooie 'robotap' opzak reden we verder richting plas-dras Oud-Alblas. Het water was helaas veel te hoog, en verder dan wat kieviten kwamen we dan ook niet. Boven de eendenkooi hingen 5 buizerd, die volop 'miauwend' hun balts uitvoerde, een prachtig gezicht! 
Bij de Zijdebrug kwamen we nog een 3tal roeken tegen, die in het felle licht een prachtige blauwe gloed kregen. 

                                          Roek

De groep meeuwen van gister was flink gekrompen. Ondanks dat wisten we er nog een zwartkopmeeuw tussen de kokkers te vinden. Blijft leuk! Een grote gele kwikstaart was ook zeker het noemen waard.
Terwijl we langs polder Streefkerk richting de Donk reden, duikelde de kieviten als ware stuntvliegers over de weilanden, en zongen de veldleeuweriken en de graspiepers de longen uit hun lijf! Heerlijk, de polder komt weer helemaal tot leven! Op de donk fietste we door een orkest van vele spreeuwen heen, die stuk voor stuk het voorjaar aangaven. Aangekomen op plas-dras Langebroek werd de scoop opgezet, en namen we plaats in het heerlijke zonnetje. Op de plas was het een drukte van jewelste! De randen zaten vol met kieviten, grutto's en spreeuwen. Daarnaast zaten er ook nog eens 44 kemphanen, 1 bonte strandloper, 4 tureluurs en 2 bontbekplevieren!

                                         Grutto

Boven de plas zongen de veldleeuweriken en de graspieper hun hoogste lied, en gaven de kieviten stuk voor stuk een vliegshow. Terwijl op de plas het voorjaar overduidelijk aanwezig was, zaten in de weilanden daarnaast nog duizenden brandganzen en spreeuwen. Grappig om te zien dat de zomer en wintergasten gewoon naast elkaar zaten! Vooral de spreeuwen zorgden voor een groot spektakel wanneer zij door de aanwezige slechtvalk weer de lucht in werden gejaagd, en zo een gigantische zwarte wolk vormde. Geweldig!

                                          Brandgans
                                          Spreeuw

Terwijl we op ons gemakkie tegen het hek zaten te genieten van het heerlijke zonnetje en de vele vogels. Klonk achter ons een luid gebrul. Deze brul was afkomstig van een hartloper, waarvan de hond er met een al platgereden haas ervandoor ging. Ondanks het imponerende gedrag van deze beste man, besloot de hond gewoon ervandoor te gaan met de haas waarvan de ingewanden er al uit hingen. Leedvermaak eerste klas :)


Na ongeveer 2,5 uur bij de plas gezeten te hebben reden we langzaam aan weer terug richting huis. Langs de Zeemansweg vormde een fraai vrouwtje blauwe kiekendief nog een fraaie afsluiter van deze heerlijke voorjaarsdag.

                                                       Ransuil 07-03-2015

Ook zondag was het weer heerlijk weer, dus het zelfde rondje nogmaals met Jefta gemaakt. Dit leverde eigenlijk weer de zelfde soorten op, maar goed, voor de 2e keer zijn ze nog steeds even mooi!

                                          Blauwe kiekendief, vrouw

Ook kwam ik vandaag me eerste dagvlinders van het jaar tegen, namelijk kleine vossen. Heerlijk, heb het gemist!

                                          Kleine vos

Laat de lente maar komen!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten