zondag 22 maart 2015

Zomerkleden in de Delta

Voor vandaag stond er een tochtje richting Zeeland op het programma. Rond een uur of 10 stapte Jefta en ik bij Rik, Laurens en de Molenaartjes in de auto om richting het Volkerakmeer. Hier werd gister een ijduiker in zomerkleed gezien. Een ijsduiker is altijd leuk, maar in zomerkleed is natuurlijk helemaal fantastisch! Bij aankomst was het even zoeken naar de locatie. Maar waar een wil is, is een weg! En zo stonden we even later na wat handelingen op de dijk waar de vogel gister was gezien. De afstand was groot, en er stond een koude wint. Terwijl ik de een na de andere kluut, bonte strandloper, pijlstaart, roodborsttapuit enz in de scoop had, probeerde ik deze een beetje te negeren en fanatiek verder te zoeken. Opeens riep Jacob dat hij een zeearend zag. Na wat korte aanwijzingen zag ook ik deze machtige rover in het hoge gras zitten. Prachtig gezicht! Ook al is het gewoon een grote baas, de buizerds voelde zich ook behoorlijk stoer als ze de reus even probeerde te pesten. Maar een venijnige blik van de arend was genoeg om deze badboy met de staart tussen de pootjes er vandoor te laten gaan. 

                                          Zeearend. Foto: Jacob Molenaar

Ondertussen was het gestopt met miezeren, en had je weer een paar meter zicht. Deze paar meters waren voor mij net genoeg om toch nog een ijsduiker te ontdekken. Helaas op gigantische afstand, en ook niet in zomerkleed. Maar goed, het blijft een leuke soort, en nog een nieuwe voor de jaarlijst. Ondanks de mega afstand, kon Jacob met zijn magische megazoom een bewijsplaatje maken. 

                                                    Ijsduiker. Foto: Jacob Molenaar

De locatie waar we met de auto stonden was niet helemaal handig, dus gingen we dik tevreden met een prachtige zeearend en een verre ijsduiker verder richting de Brouwersdam. In het Haventje konden we de zwarte zeekoet weer eens niet vinden. Rond de Spuisluis zaten ook weer de gebruikelijke soorten als: eider, middelste zaagbek, brilduiker, roodkeelduiker, kuifduiker en geoorde fuut. Veel bijzonders zat er niet, maar goed, de beste tijd voor de Brouwersdam is al weer aardig ten einde. Wat je nu wel hebt is dat veel vogels hun mooie zomerjassie aan hebben getrokken. Zo zagen we 1 roodkeelduiker en 1 geoorde fuut in compleet zomerkleed. Ook zat er een prachtige kuifduiker die zich nog aan het omkleden was, maar zijn zomerjas al weer aardig aan had getrokken. Wat een kleuren hebben die duikers dan toch, prachtig! Wat een verschil met hun grauwe winterjas!

                                          Roodkeelduiker in zomerkleed door Jacob.
                                          Kuifduiker in zomer en winterkleed door Jacob.

Al met al weer een mooi rondje door de Delta met een prachtige zeearend, ijsduiker en een aantal soorten die je maar weinig in zomerkleed ziet! Dat maakt zo'n grauwe dag toch weer helemaal goed!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten