zaterdag 2 januari 2016

Lekkere start van 2016!

2016 is van start, tijd voor een nieuwe jaarlijst! Een lijst die ik trouwens alleen de eerste maand van het jaar fanatiek bij hou, je moet wat in de rustige wintertijd. Gezien het behoorlijk laat werd tijdens de jaarwisseling, en ik al moe was, besloot ik 1 januari maar rustig aan te doen. Samen met Jefta en me pa een rondje Biesbosch gemaakt, wat toch al weer 73 soorten opleverde. Met als hoogtepunten de altijd fraaie nonnetjes, 2 zeearenden en een mooi vrouwtje blauwe kiekendief.

Na nog een extra nachtje slapen, was het op 2 januari tijd om eens echt goed het jaar te beginnen! Daarom besloten we vanuit onze VWG om met een hele club richting Zeeland te gaan. Ook oud Alblasserwaarder en nu lokale vogelaar in Zeeland, Adri Clements, vergezelde ons deze dag. 
Zo stonden we dus rond 07:45 op een donkere en regenachtige dam op het Volkerakmeer. Volgens Adri vlogen er hier iedere ochtend honderden middelste zaagbekken vanuit hun slaapplaats in het Volkerakmeer, naar de Grevelingen. Iets waar wij als Alblasserwaarders wel oor naar hadden!

Terwijl het langzaam licht werd, kwamen de eerste 'miza's' al over. Daarnaast begon het steeds minder hard te regen, wat toch best wel fijn is als je vol in de wind staat! In het half uur dat we daar stonden, kwam de een na de andere groep miza's over, en telde we er uiteindelijk een dikke 550! Erg gaaf om eens mee te maken! 

Toen de grote stroom zaagbekken voorbij was, reden we een stukje verder, om vervolgens te kijken voor de zeearenden. Helaas leverde dit niet de gewenste soort op. Maar goed, 4 fraaie wilde zwanen maakte weer een hoop goed! 

                                          Wilde zwaan

Nadat  Rik als de notulist van de dag nog wat soorten als grote zaagbek, tafeleend, pijlstaart enz op de daglijst had gezet, reden we verder richting de Philipsdam.
Hier aangekomen kwam er al direct een paartje nonnetjes voorbij vliegen. Daarnaast was het hier met een kuifduiker, 7 kleine zwanen, een groepje geoorde futen, groenpootruiter, klapekster, dik 250 pijlstaart, steenlopers en een groepje kluten, toch wel erg leuk vogelen! En bovendien ook reuze gezellig met z'n allen!

Een zoektocht naar een zwarte rotgans en een roodhalsgans in Sint Philipsland, bleef ook bij een zoektocht, want vinden deden we ze niet. Maar goed, ondertussen werden wel weer soorten als goudplevier, bonte strandloper, zilverplevier, bruine kiekendief en ringmus door Rik opgeteld. Ook leverde dit mij een nieuwe plantensoort op, kruisbladerige wolfsmelk! 

Al vogelen door het unieke Zeeuwse landschap met zijn vele dijken, akkers en kwelders, gidste Adri ons naar de haven van de Oesterdam. Hier was het zoeken naar de al eerder gemelde ijsduiker. Helaas kwam deze ondanks goed zoeken niet in beeld. Wel zagen we met slecht licht een 'roodkeelduiker'. Volgens Adri een behoorlijk zeldzame soort voor daar. De vogel had wel hele lichte poten, gelige snavel, en lichte buik, is dit wel een roodkeel? Met behulp van de ANWB-vogelgids werd er nog een verder gekeken, en kwam de optie juveniele kuifaalscholver naar voren. De vogel zat nog steeds ver weg, en het felle licht was nou ook niet bepaald bevorderlijk. 
Na lang dubben, bladeren in de gids, en veel overleg, kwamen we dus uiteindelijk toch uit op een juveniele kuifaal! Zo zie je maar weer hoe verraderlijk afstand in combinatie met fel zonlicht kan zijn!
Tijdens het bestuderen van deze vogel kwam er ook opeens een gigantisch slagschip door het beeld drijven, ijsduiker! Ondanks dat de vogel maar weinig boven wat was, toch heel fraai!


Een stukje verder op de Oesterdam zagen we beneden de dam 2 fotograven met van die grote toeters staan. Nu wisten we dat hier ook regelmatig sneeuwgorzen zitten. Toch maar even stoppen dan. En ja hoor, daar zaten 10 prachtige sneeuwgorzen! Blijven fantastisch mooie en leuke vogels! Het is dat ik geen pluim bij de hand had, anders had ik de zeker in de kont van de 2 fotografen gestoken! Erg tof dat ondanks dat zij er al langer stonden, ze toch ruimte maakte en tips gaven om ook ons een foto te kunnen laten maken! Iets wat tegenwoordig bij de fanatieke fotograaf lang niet meer zo vanzelfsprekend is... Toch een erg leuke tussenstop dus!


                                          Sneeuwgors

Een eerdere melding van een ruigpootbuizerd, was voor ons de reden om richting yerseke te rijden! Een prachtig ruige polder, met ook veel ganzen en eenden. Ondanks 11 paar speurende ogen, helaas geen ruigpootbuizerd. Wel waren 3 kleien zilverreigers, rotgans, bruine kiekendief, kol x brandgans en brand x keizergans toch wel een leuke troostprijs!

                                          Hybride kolgans x brandgans

Toen we vertrokken uit de polders van Yerseke, begon de spanning bij mij toch lichtelijk te stijgen. We reden namelijk richting Wilhelminadorp! De vogelaars weten natuurlijk meteen waar ik het over heb, de witkopgors! Sinds enkele weken zit hier al een fraai vrouwtje van deze mega zeldzame gors die broed in Rusland tot in oost Siberië! Een paar weken geleden hadden vele vogelaars en ik ondanks een ochtend koukleumen in Limburg, het fraaie mannetje niet in beeld. Ondanks dat dit vrouwtje hier al even zat, had ik nog geen tijd en mogelijkheid om langs te gaan. Zou een fijne inhaler zijn!

Aangekomen op locatie snel de dijk over, en speuren maar! Ergens tussen het hoge gras moest hij zitten.. Ondanks veel zoekwerk, kwam de witkopgors maar niet te voorschijn. De moet begon te zakken, en er werd zelfs al overlegd om verder te gaan. Toen was het Arie-Willem die riep 'hij zit hier vlak voor ons!!' En ja hoor, ze zat gewoon vlak voor onze neus! Wat een schutkleur! De minuten hierna liet de vogel zich vanuit verschillende hoeken prachtig bekijken! Fantastisch!




                                          Witkopgors

Met een fantastische lifer op zak, en een kanoet op de jaarlijst, stapte vol enthousiasme weer in de auto.
Na een kort ritje, was ook de zwarte zeekoet op de Neeltje-Jans snel gevonden! Blijft een fraaie soort! Toch leuk dat er met de vogel van de Brouwersdam, op het moment 2 zwarte zeekoeten in de Delta zitten!

                                          Zwarte zeekoet

Op waarneming lazen we dat het met 3 ijsduiker, ijseend, alk en witbuikrotgans, aardig feest was op de Brouwersdam. Reden genoeg om daar toch maar even te gaan kijken!
Ondanks veel zoekwerk helaas geen van deze soorten. Maar goed, met een parelduiker, paarse strandlopers, eiders, zwarte zee-eend, zeekoet en een hoop roodkeelduikers, hadden we natuurlijk niks te klagen! Helaas haakte Adri, Hendrik-Jan en Arie-Willem af, gezien het feit dat Adri weer bij de Heen afgezet moest worden.

Ondanks dat het begon te schemeren, namen we toch nog maar even een kijkje bij de Grevelingen. Dit leverde nog wat zilverplevieren, drieteenstrandlopers, toendra rietganzen en een ijsvogel op.

Een mooie dag als dit moet je natuurlijk op een passende manier afsluiten! En waar doe je dat? Inderdaad, de snackbar! Daarom stapte we even later een gezellig tentje in Ouddorp binnen! Onder het genot van een vette hap werd de dag nog eens rustig doorgesproken, en waren we het er allemaal mee eens dat het een prachtige dag was!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten