zaterdag 30 januari 2016

Van bonte kraai tot ijsduiker

Na een ochtendje lekker uitgeslapen te hebben, stapte ik rond een uur of 12 bij Bram, Corne en vader Roobol in de auto. Na een ochtend lang regen, begon het steeds droger te worden. Toch wel lekker als je op pad gaat!

De doelsoorten voor deze middag waren de bonte kraai, grote burgemeester en ijsduiker. We begonnen op de Kiningin Emmaboulevard in de Hoek van Holland. Hier zagen we na niet al te lang zoeken een fraaie bonte kraai lopen. Blijft in Nederland toch een behoorlijk schaarse soort!

                                          Bonte kraai

Na een paar minuten was de bonte kraai het zat, en vloog weg naar een blokkendam midden op het water. Voor ons een teken om de auto weer in te stappen.
Een kleine 3 kwartier later stonde we in de haven van Scheveningen, opzoek naar een grote burgemeester. De buitenhaven zat vol met meeuwen, alleen de voor mij nog nieuwe burgemeester ontbrak echter ieder spoor. Maar goed, een grote aalscholver en een pontische meeuw verlichte de pijn dan wel een beetje!

Ook in de binnenhaven leverde niet het gewenste resultaat. Al blijven dodaars en steenloper toch wel erg mooi om te zien!

                                          Steenloper
                                           Dodaars

De laatste hoop werd gevestigd op het Noorderhavenhoofd. Ook hier weer veel meeuwen, maar weer geen grote burgemeester. Wel waren een oeverpieper, drieteenstrandloper en 2 fraaie mannetjes middelste zaagbek het noemen waard.

                                          Drieteenstrandloper

Na een lekker bakje kibbeling en een 2e (tevergeefse) zoektocht in de beide havens, reden we verder naar harte Den Haag. Hier zit nammelijk al een paar weken lang een ijsduiker midden in de stad!
Bij aankomst was het al snel raak, en kwam de ijsduiker op nog geen meter afstand voor ons op! Bizar hoe tam hij was! Ondanks dat de duiker zowat op aai-afstand zat, leken de aanwezige vogelaars hem koud te laten! Vlak voor onze neuzen dook hij de een na de andere amerikaanse rivierkreeft op. Wat een ervaring om een soort als dit op zo'n manier te zien! Echt iets wat altijd op het netvlies zal blijven staan!





                                          Ijsduiker

In het half uur dat we de vogel volgde, liet hij ons ongemerkt toch enkele honderden meters lopen. Man, zo'n duiker doet echt eer aan zijn naam! Na een aantal meters onder water, kwam hij telkens weer vlak voor ons op. Wat een beest!

Met deze prachtige ijsduiker opzak, werd de grote burgemeester dip al snel vergeten, en ging het de terugweg vooral over deze bizarre vogel! Een mooie afsluiting van een mooie en gezellige vogelmiddag!

2 opmerkingen: