zaterdag 16 januari 2016

Weer de Delta in

Het is rond een uur of 8 als ik door mijn opa bij het huis van Gerhard de Stigter word afgezet. De jaarlijkse vogeltocht in de Delte van Gerhard en een gezellige groep mede vogelaars, stond ook weer voor vandaag op de planning. Net als 2 jaar terug, kon ik ook dit jaar weer mee. Altijd leuk en gezellig!

Nadat de hele club compleet was, we een lekkere bak koffie op hadden, en we weer kort hadden bijgekletst, stapte we de auto's in, en reden richting Stellendam. Aangekomen in de Buitenhaven waaide we zo'n beetje uit onze schoenen. Man, wat een wind! De telescoop moest je echt beethouden, anders was het enigste dat je er door kon zien de grond...
Door de wind werd het zoeken door de kijkers en de scoop er ook niet makkelijker op. Maar goed, we waren in een prachtig gebied, hadden een heerlijk zonnetjes en zagen ook nog eens honderden bonte en drieteenstrandlopers, veel zilverplevieren en wulpen, middelste zaagbekken en wat tureluurs, geen enkele reden om te klagen dus!

Een vrouwtje topper, tafeleenden, wintertalingen, dodaars en wat brilduikers in het binnenwater waren ook weer een mooie aanvulling op de daglijst! Nog mooier was een fraai mannetje havik die vlak voor de auto op een lantarenpaal zat! Al rijdend door de polders van Ouddorp noteerden we de een na de andere soort op de lijst

Aangekomen in de prachtige ruige polders van Goedereede, werden de telescopen weer opgesteld. Het werd voor een van ons namelijk tijd dat hij de roodhalsgans een in beeld zou krijgen! Al jaren wist dit fraaie gansje ondanks intensief zoekwerk aan hem te ontkomen. Hoogste tijd dat we deze 'droomsoort' aan zijn lijstje kunnen toevoegen.

Doordat ik in december hier ook een roodhalsgans zag (foto), wisten we dat hier een roodhalsgans zou moeten zitten, dus dat gaf de burger moet! Ondanks het afscannen van de een na de andere gemengde groep brand en rotganzen, konden we de felbegeerde roodhals niet vinden. Maar goed, met een groep veldleeuwerikken, een dikke 350 goudplevieren, 31 bonte strandlopers, tureluurs en een fraai vrouwtje bruine kiekendief, was het hier zeker niet saai vogelen!

                                          Roodhalsgans, Goedereede, december 2015

Ondertussen was ons beloofd dat we bij het vinden van de roodhalsgans, getrakteerd zouden worden op een frietje! Wat was iedereen ineens fanatiek aan het zoeken ;)! De laatste hoop werd gevestigd op een groep brandganzen achter in het gebied. Ook hier leek hij op het eerste gezicht niet tussen te zitten, tot dat ik een zwarte rug met witte strepen achter een van de brandganzen vandaan zou komen, roodhalsgans! Nu enig speurwerk kon iedereen de vogel in beeld krijgen, en was de gewenste droomsoort binnen! Super! Ondanks dat ik zelf al best wel wat roodhalsganzen heb gezien, blijf ik het prachtige beesten vinden!

In het Haventje van de Brouwersdam werden we verrast door een gigantische regenbui! Nu hoorde ik van de week de nogal  super optimistische uitspraak 'rain is just confetti from the sky', als je het zo bekijkt, is het zo erg nog niet ;)
Met de ruitenwissers aan konden we al rijdend langs de dam toch nog soorten als kuifduiker, rosse grutto en steenloper aan de daglijst voegen. Bij de Middenplaat sloeg de regen om in een enorme hagelbui. Tijd om de auto maar even langs de kant te zetten. De bui afwachtend zagen we nog wat drieteenstrandlopers, zilverplevier, steenlopers, brilduikers, kuifduikers en middelste zaagbekken. Altijd leuk!

Het blijkt maar weer, na regen komt zonneschijn! Nog geen 10 minuten later was het stralend weer! Nu het zicht wat verder was, had het wat meer zin om de telescoop weer tevoorschijn te toveren. Dit leverde al snel een heel fraai mannetje ijseend op! De vogel trok op met een groep brilduikers, en liet zich, voor deze soort doende, van relatief korte afstand prachtig zien! Helaas was de rest van de groep al een stuk verder, en hadden we geen telefoon nummers. Ook een aanwezige geoorde fuut was een leuke soort voor de daglijst.

IJseend man                                                           
       
Aangekomen op de Spuisluis kwamen we de rest van de groep weer tegen, en werden verwelkomd met een heerlijke kom erwtensoep en een patatje te ere van de roodhalsgans, heerlijk met dit toch wel frisse weer! Zo'n lekkere warme hap liet ook de meeuwen niet koud! Luid bedelend probeerde ze iets van al dit lekkers te bemachtigen. Een van hen kwam er achter dat dit geen zin had, en deed zich maar tegoed aan een dikke zeester. Ondertussen werd er door ons natuurlijk gewoon door gevogeld, en noteerde we soorten als paarse strandloper, zwarte zee-eend en eider!

                                          Zilvermeeuw

Met goed gevulde maag, en al een heel aantal mooie soorten op zak, reden we verder richting de Prunjepolder. Zoals altijd ook hier weer veel vogels! Bijzonder is dat je hier ook in de winter meer zomersoorten als zwarte ruiter, lepelaar en kluut ziet! Toch vrij schaars in deze tijd van het jaar. Weer wat leuke soorten voor de daglijst! Ook waren kleine zilverreiger, rotgans, goudplevieren, veldleeuwerikken, smelleken en brilduiker een erg leuke bijvangst!

                                          Rotgans
                                          Zwarte ruiters

Terwijl we rustig richting Haamstede reden, zagen we nog wat goudplevieren, ijsvogel, dodaars, kleine zilverreigers en 4 reeën. In polder Burgh- en Westland zat zoals ieder winter weer een grote groep rotganzen. Meestal zit hier ook een zwarte rotgans tussen, dus reden genoeg om de auto even langs de weg te zetten. En zoals gehoopt, zat er ook dit keer een zwarte tussen! Blijft toch een opvallend beest! Apart ook dat ze vaak behoorlijk agressief zijn tegen de andere ganzen!

                                          Zwarte rotgans (schuiachter 2e van rechts)

Het eind van de middag begon al te naderen, tijd om weer richting Alblasserdam te gaan. Nog een korte laatste stop op de Grevelingen leverde nog 3 grote sterns op! Rond deze tijd van het jaar toch behoorlijk schaars!

                                          Grote Stern

Aangekomen in Alblasserdam werd deze prachtige vogeldag afgesloten met een heerlijke kom erwtensoep! Gerhard, bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten