zaterdag 20 juni 2015

Struinen over de Moerdijk

Wat doe je op een lekker vrije zaterdag? Nou, gewoon rondlopen op een industrieterrein... Tja, ik geef toe, het is nou niet wat je zou verwachten bij een natuurliefhebber. Maar toch kozen me vader en ik juist voor dit gebied. Het is namelijk een walhalla voor leuke planten! Daarnaast houdt me pa hier in opdracht van het havenschap en de Vlinderstichting ook een oogje in het zeil op het gebied van planten en insecten.

Toen we rond kwart voor 1 de auto uitstapte, konden we onder de zang van 2 zwarte roodstaarten, meteen een aantal hazenpootjes bijschrijven. Al struinend over een droge vlakte kwamen we iets verderop de fraaie rups van een kamillevlinder tegen. Blijft een leuke soort! Ook vlogen hier me eerste bruin zandoogjes van het jaar en wat hooibeestjes rond. 

                                          Rups kamillevlinder

Achter het terrein van het transsportbedrijf 'Frans de Wit B.V.' stond de vegetatie een stuk hoger. Dit zorgde ervoor dat er meteen 10-tallen bruin zandoogjes en hooibeestjes zaten! De grootste verassing was nog wel een fraai uitgekleurd vrouwtje van de zwervende heidelibel! Dit bleek de eerste zwervende heidelibel voor dit industrieterrein te zijn. Volgens mij word hier ook niet veel naar libellen gezocht, want anders had deze soort hier al lang op de lijst gestaan. Het biotoop is iig perfect.



                                          Zwervende heidelibel

Ook stonden er tussen het 'normale' spul een aantal leukere planten soorten als: asperge, bleke morgenster en scherpe fijnstraal. Waar ik me zelf nog meer over verbaasde was het feit dat ondanks de droogte, hier toch 3 orchideeën groeide! Dit waren gewone rietorchis, brede wespenorchis en een aantal prachtige bijenorchissen! Bizar!

                                          Bijenorchis

Hoe verder je liep, hoe meer vlinders je zag! Zo zagen we op een klein veldje ruim 35 bruin zandoogjes, 15 hooibeestjes, 1 distelvlinder, 5 sint-jacobsvlinders en 4 sint-jansvlinders!

                                          Hooibeestje
                                          Bruin zandoogje

Net achter een klein bosje, stonden we opeens voor een stuk vol met duindoorn! Niet echt iets wat je zou verwachten midden in Noord-Brabant! Langs het spoor daarachter stonden weer andere leuke soorten als: klein robertskruid, bossalie, gevlekte rietorchis, gewone rietorchis, brede wespenorchis en een hele boel grote kever orchissen! Totaal na al 5 orchideeën deze dag! Niet echt iets wat je zou verwachten op een industrieterrein.

                                          Grote keverorchis

                                          Bossalie

Terug bij de auto een stukje terug langs het spoor gereden, en vanaf hier weer aan de wandel. Al snel hoorde we hier een zwarte roodstaart zingen, en vlogen de oeverzwaluwen je om de oren. Vanuit de slootkant vlogen nog eens 2 bruinrode heidelibellen op.

                                          Bruinrode heidelibel

Voor de gein ben ik zomaar eens het spoor een stuk uitgelopen. Dit leverde nog eens een aantal leuke planten als zomerfijnstraal, bieslook, muskuskaasjeskruid en klein robertskruid op. Daarnaast was het ook leuk om te zien dat er in een sloot die door de droge bende heen liep, soorten als zwanenbloem, watergentiaan, veenwortel, mattenbies en grote waterweegbree te vinden waren. Een groot contrast in biotoop!

                                          Zomerfijnstraal
                                          Bieslook

Een nog groter contrast werd het toen we plots in een moerasachtig stukje liepen! Hier galmde de zang van blauwborst, bosrietzanger, kleine karekiet en kleine plevier tussen de omringende loodsen rond! Echt bizar om dit op z'n terrein te horen! Daarnaast waren soorten als bijenorchis, gewone rietorchis en gewone brunel hier met grootte aantallen te vinden. Ook stond hier de leukste plant van de dag, namelijk een prachtige moeraswespenorchis! Deze soort alleen nog maar vegetatief gezien, maar man, wat is hij mooi in bloei!



                                          Moeraswespenorchis

Een overvliegende lepelaar en de 2e zwervende heidelibel van de dag, waren nog leuke bijvangsten voordat we weer richting de auto liepen.
Al met al een bizarre middag met een hoop leuke planten (waarvan 6 orchideeën), zwervende heidelibellen, rietvogels en een hele lading vlinders, en dat allemaal tussen de bedrijven op een druk industrieterrein! De natuur blijft verbazen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten