Terwijl mijn ouders en me broertje de eerste week in Kootwijk zaten, had ik een heel ander programma. Deze week verbleef ik namelijk met Corné Stam, Arie-Willem vd Wal, Bastiaan vd Wetering en Patrick Verhaar in de Weerribben. Een fraaie bungalow aan de rand van het gebied diende deze als thuisbasis. De dagen werden vooral gevuld in de Weerribben, maar ook het Fochteloërveen en het Dwingelerveld bleven niet onopgemerkt. Hier in het kort een overzicht met wat we allemaal hebben uitgespookt deze week.
Uitzicht vanuit de bungalow
Op maandag 13-07 stond Arie-Willem al rond half 8 voor de deur. Het weer was niet bepaald mooi, maar goed, het mag de pret niet drukken! Nadat de gouden koets van Corné ons bij de Boerenbond kwam vergezellen, zette we koers richting Weerribben. Vanuit de auto konden soorten als raaf, grauwe kiekendief, zwartkopmeeuw en ree al genoteerd worden.
De dag bleef grauw. Daarom besloten we een rondvaart te maken. Veel nuttige info of leuke soorten leverde dit niet op. Maar de droge humor van de gids liet de bood trillen door het lachen. Wanneer er werd verteld dat de ringslang niet groter werd als 4,5 meter, hielden we het niet meer. De goedgelovige medereizigers konden het helaas niet heel erg waarderen.... :)
Nadat we ons verblijf deze week hadden verkend, begon het langzaam maar zeker op te knappen. Daarom besloten we wat later te gaan eten, en eerst wat leuke landjes in de buurt van het park af te struinen. Dit leverde toch nog leuke planten als kleine veenbes, welriekende nachtorchis en moeraslathyrus. Daarnaast waren de eerste leuke libellen in de vorm van metaalglanslibel, vuurlibel en blauwe breedscheenjuffer ook alvast binnen. Het was onderhand ook al rond 7, dus hoog tijd om een restaurantje te bezoeken!
Vuurlibel
Dinsdag 14 juli werd de Weerribben verder verkend, en zochten we naar onze doelsoort, de grote vuurvlinder! Het weer was niet ideaal, maar alsnog een leuk lijstje weten samen te stellen. Rond de middag stapte we het Woldlakerbos binnen. Eigenlijk wel 'the place to be' als het om vlinders en libellen gaat. Het duurde niet lang of we hadden al verschillende groene glazenmakers, een gevlekte glanslibel, vuurlibellen en een hele afgevlogen bruine korenbout. Toen de zon doorkwam kon ik me eerste lifer van de week bijschrijven, de gevlekte glanslibel! Niet veel later zat het er helemaal goed mee! Met hun slanke lijf, donkere grondkleur, gele vlekken en fel-groene ogen, verdienen ze bij mij een hoge plaats op de favorietenlijst! De vele libellen trokken ook veel boomvalken aan, op een gegeven moment zelfs een groep van 14!
Gevlekte glanslibel
Foto: Corné Stam
Van een fotograaf kregen we nog een locatie door waar je een redelijke kans hebt op grote vuurvlinder. Op terugweg dus de auto in de berm gezet, en struinen maar! Het duurde niet gek lang voordat Bastiaan met een gigantishe brul liet weten dat hij er een had! En ja hoor, na een sprintje op laarzen had ook ik dit ongekend gave vlindertje in beeld! Wat een prachtige soort!
Grote vuurvlinder
Savond's hebben we met volle trots zelf een maaltijd klaar kunnen maken! Met worteltjes, erwten, bruine bonen en aardappels was het een afwisselend maal, een voor groentjes in de kookkunst als ons, dus een hele prestatie om trots op te zijn! :)
De nacht van dinsdag op woensdag heeft de nachtvlinderlamp onder het afdakje gestaan. De volgende ochtend troffen we in en rond de bak verschillende nachtvlinder soorten aan. Daar tussen zaten nog leuke soorten als 3 groot avondrood, populierentandvlinder, geel spannertje, zomervlinder, wapendrager en kroonvogeltje.
Wapendrager
Na alle vlinders stuk voor stuk goed bekeken te bekeken, en het brood gesmeerd was, zette we koers richting het Dwingelerveld. Hier hadden we een heel specifiek doel, het veenbesblauwtje! Dit dagvlindertje leeft hier nog maar op 1 plaats, zeldzaam beestje dus! Na vele heideblauwtjes en metaal vlinders vond ik er dan eindelijk 1! Even later kwamen we zelfs op een fraai aantal van 6 uit! Weer een lifer dus!
Veenbesblauwtje
Kleine levendbarende hagedis
De middag hierop besteden we onze tijd in het Fochteloërveen. Helaas was het hier nogal nat. Maar desalniettemin toch nog 4 adders, 2 gladde slangen en jonge brilduikers weten te vinden!
Donderdag de 16e kregen we gezeldschap van Richard Slagboom, Rik Vinke, Laurens vd Hoef en Jacob en Albert Molenaar. En zo was ineens bijna heel de natuurploeg uit de Alblasserwaard in de Weerribben. We begonnen met het doorzoeken van de landjes waar we op maandag ook waren. Hier was het meteen raak met een fraaie grote vuurvlinder!
Grote vuurvlinder
Hierna zette we weer koers richtig het Woldlakerbos. Het zonnetje scheen lekker, dus de libellen moesten haast wel vliegen. We waren dan ook nog maar net aangekomen, en ik zag al een fraai vrouwtje groene glazenmaker. Een wandeling door het bos leverde een hele hoop vuurlibellen, groene glazenmakers, veel gevlekte glanslibel, 3 grote weerschijnvlinders, 2 grote vuurvlinders, metaalglanslibel, een ree met 2 kalf en een aantal ringslangen op! Man, wat een gave plek!
Ringslang
Gevlekte glanslibel
In de middag verbleven we in en rond het Dwingelerveld. Hier kwamen we weer een hoop leuke soorten tegen als roodhalsfuten, grauwe klauwieren, wespendieven, eikenpages, ringslang en 2 adders!
Wespendief
Helaas liepen sommige dingen even iets anders als gepland, en moesten Jacob, Rik en Laurens de nacht bij ons doorbrengen. Voor hun natuurlijk niet erg ;)
Na de lamp weer een nachtje aan gehad te hebben, konden we al weer vroeg op de vrijdag morgen de vele nachtvlinders determineren. Ook dit keer weer een leuke vangst met 5 groot avondrood, jota-uil, rondvleugelbeertje en een fraaie pauwoogpijlstaart!
Pauwoogpijlstaart
Groot avondrood
Helaas was dit al weer onze laatste dag in de Weerribben. Dit hield in dat we voor vertrek toch eerste de bungalow spik en span moesten maken. Toen de zwijnenstal was omgetoverd naar een verzorgd verblijf, pakte we de biezen, en zette koers richting de inmiddels wel bekende landjes. Ook dit keer viel het met een aantal gevlekte glanslibellen, metaalglanslibel en een fraaie smaragdlibel niet tegen!
Smaragdlibel
Het werd langzaamaan weer tijd om richting het zuiden te gaan. Onderweg namen we alleen wel even een stop op de Veluwe, en dan wel bij het Aardhuis. Dit is een goede plek om op de oude eiken het vliegend hert te vinden. Het duurde dan ook niet lang of Laurens vond een mannetje van deze fraaie soort!
Vliegend hert
Een stukje verder wandelen verveelde al snel, je mag hier helemaal niks, en alles is extreem aangelegd. Het was meer een park dan een natuurgebied. Daarom zette we koers richting het Kroondomein, waar je tenminste wel 'echt' bos hebt! Na een gesleten bosparelmoervlinder gezien te hebben, moest ik afscheid nemen van de groep. Me moeder pikte me hier namelijk op, om vervolgens met het gezin een weekje naar het Dwingelerveld te gaan. Hier later ook nog een verslag over...
Al met al een geweldig mooie en vooral gezellige week gehad! Voor de lachspieren was het gewoon een trainingskamp! Daarnaast een mooie lijst soorten gezien, met gevlekte glanslibel, grote vuurvlinder en veenbesblauwtje als nieuwe soorten! Kortom, top week!
Foto: Corné Stam
Geen opmerkingen:
Een reactie posten