zaterdag 1 maart 2014

Siberische tjiftjaf en voorjaar in de polder!

Afgelopen week werd door Merijn Loeve een foto op de whatsappgroep van de VWG gezet. Op de foto stond een opvallende tjiftjaf, met veel kenmerken van Siberische! De vogel zat al een paar dagen in zijn tuin, maar bleef helaas geruisloos.
Later in de week werd deze tjiftjaf goedgekeurd als zeker Siberische tjiftjaf!!! Natuurlijk een enorme klapper voor de Alblasserwaard!!

Laat het nou net zo zijn dat ik deze week van zondag tot vrijdag op de Veluwe zat voor een kettingzaag en bosmaaicursus. Gelukkig heb ik voor beide een certificaat binnen! Deze week ook veel bossoorten als appelvink, goudvink, keep, sijs, kleine barmsijs, raaf, kleine bonte specht, glanskop, kuifmees, zwarte mees, havik, boomklever, boomleeuwerik enz.

Maar goed, verder over de tjiftjaf. De vogel was zo vriendelijk geweest om niet voor zaterdag te vertrekken, dus zo stond ik rond 11 uur samen met Jefta in Hardinxveld. Na wat zoeken en bellen de achtertuin van Merijn gevonden, en kon het wachten beginnen. Het aantal vogelaar groeide hart, maar ondanks de vele gefocuste oren en ogen nog geen enkel spoor van de zogeheten sibitjif.
Omdat de vogel natuurlijk overal kon zitten, probeerde we over de wijk te verspreiden. Na een aantal vruchteloze rondjes stond ik op het punt weer richting de achtertuin te gaan, totdat ik opeens een tjiftjaf een aantal tuintjes verderop hoorde roepen. Vol op de rem getrapt, en snel Herman vd Brand gebeld, die een paar minuten later ook naast me stond. Helaas geen spoor meer van de vogel.

Terwijl iedereen op de plaats waar ik de vogel had gehoord aan het zoeken was, besloot ik richting de tuin te gaan. Na 2 minuten wachten vloog er opeens een klein grauw vogeltje boven ons in de boom. Dat is hem!!! Snel weer Herman gebeld, die helaas net te laat aankwam.

De vogel leek wel een kat en muis spel met ons te spelen, want hij was opeens weer spoorloos.
Dus verspreidde we weer over de wijk. Tot Laurens de vogel weer in de achtertuin ontdekte! Als een opholgeslagen kudden beesten rende de groep vogelaars onder vele vreemde gezichten van buurtbewoners richting het tuintje. Gelukkig liet de vogel zich nu prachtig zien en horen. Helaas was het beestje te snel voor een goeie foto.


                                          Siberische tjiftjaf

De vogel liet zich een paar minuten fraai zien, en vloog vervolgens weer ergens de wijk in.
Hierna nog ruim een uur gezocht, maar geen sibitjif meer te zien. Wel zat er een aardig stevige mus in de wijk, Merijn minder vet voeren!! ;)



                                          Dikke huismus

Omdat het ondertussen al 1 uur was maar weer richting huis gegaan, met weer een lifer op zak!!
Thuis zag ik in de Graaf 2 futen, die druk bezig waren met het baltsritueel. Blijft een mooi gezicht!


                                          futen

Omdat er nog zat tijd voor een rondje was belde ik Jacob op, die even later voor de deur stond. De roodhalsgans was deze ochtend al op Langebroek gemeld, dus reden we daar naar toe.
Al snel was er een groep brandjes in beeld, maar helaas niet de roodhals. Een uurtje posten bij de plasdras bleek goed te zijn voor 37 grutto's, 1 tureluur, 1 witgat, 2 kemphaan, 2 bonte strandlopers, 12 scholeksters en wat slobeenden!!! Grutto, witgat en kemphaan allemaal weer nieuw voor de jaarlijst!!
Ook opvallend was een brandgans met een groot gezwel, erg triest gezicht!


                                          Brandgans

We wouden de dag afsluiten met de ransuil, die nog ontbreekt aan de jaarlijst van Jacob. In Bleskensgraaf ken ik een goeie plek, waar je ze regelmatig ziet. Toen het net begon te schemeren kon het wachten beginnen. Na een aantal minuten zag Jacob opeens een ransuil naast ons in de boom landen! De vogel was met de kijker prachtig te zien, en ondanks het weinige licht toch nog een bewijsplaatje kunnen maken.

                                          Ransuil
Kort na de eerste lande er ook nog een 2e vogel bij! Een paar meter verderop hoorde we nog een 3e vogel roepen! Erg gaaf! Had zelf deze soort nog nooit gehoord.
Met de ransuilen werd deze geslaagde vogeldag meteen mooi afgesloten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten