zaterdag 24 januari 2015

Gidsen en vogelen in de Delta

Vanochtend stonden me vader en ik rond 09:15 op de parkeerplaats van de Kwade Hoek. We hadden er het volle geloof in dat het mooi weer zou worden, en ja hoor, daar stonden we in het zonnetje.
De reden dat we hier stonden is dat we voor Vogelbescherming een vogelexcursie moesten geven in dit geweldige gebied. Nadat iedereen gearriveerd was, liepen we onder het genot van 2 tamme roodborstjes langs het pad het gebied in.

                                          Roodborst

De sfeer zat er al snel in nadat de groep vanaf het uitkijkpunt te zien kreeg waar we allemaal van plan waren om te lopen. Met volle moet en scherpe ogen liepen we dan ook het drassige pat richting het strand op. Langs het pad vloog nog een mooi mannetje goudvink op, die na een paar ijle roepjes tussen de ondoordringbare duindoorns dook. 

Toen we het strand op liepen werden we meteen verwelkomt door een stevige wint. In combinatie met een prachtig zonnetje konden door vele dan ook prachtige foto's maken. Omdat we de excursie moesten lijden, hadden we zelf niet veel tijd om veel te fotograferen. Gelukkig heeft onze goede vriend Vincent Peeters een hoop foto's gemaakt van het landschap.

                                          Foto: Vincent Peeters

Terwijl we over het strand liepen naar de uiterste punt vlogen er al een aantal drieteenstrandlopers, eiders, pijlstaarten en middelste zaagbekken over de woeste zee richting de buitenhaven en de slikken. Het strand leverde opzich niet heel veel vogels op, maar met het mooie weer en een heerlijke wint is gewoon puur genieten! 


Aangekomen op de punt was het dan wel een aanzienlijk stuk drukker met vogels. De slikken zaten bomvol met duizenden bonte strandlopers, drieteenstrandlopers en zilverplevieren. In minder grootte aantallen zaten er ook nog bontbekplevieren, steenlopers, rotganzen en pijlstaarten. 

                                          Vincent fotografeert rotganzen.
                                         Rotganzen door Vincent Peeters


Het mooie aan de Kwade Hoek vind ik de grote afwisseling tussen de verschillende biotopen. Zo stonden we midden op een zandplaat drieteenstrandlopers te fotograferen, en voordat je het weet loop al weer tussen die duinen en langs de kreken. 
Het mooie was dat er op het moment dat we het duin inliepen 2 slechtvalken net voor ons opvlogen, en een stukje verder weer lande en hun prooi probeerde op te peuzelen. Blijven indrukwekkende vogels.
Langs de kreken die tussen de duinen liepen zaten overal nog strandlopers en oeverpiepers.

                                          Drieteenstrandloper

Terwijl we verder liepen langs de kreken zagen we in de verte een bruine kiekendief glijden boven de rietvelden. Even later kwam de vogel dichter bij ons, en liet  een prachtige vliegshow zien. Blijft een prachtige vogel. De vele drieteenstranlopers waren alleen een stuk minder blij met de komst van deze rover, en na een paar luide kreten namen ze dan ook het hazenpad. 

                                          Bruine kiekendief door Vincent Peeters

Tussen de duinen werden we een aantal keer verrast door wat watersnippen die met een luide krijs net voor je voeten de lucht in schieten. Daarbuiten vlogen er ook al weer opvallend veel veldleeuwerikken rond. Als je ook goed keek kon je zien dat het doen hier geen seconde stil staat. Waar eerst een grote duindoornstruik stond, zie je nu alleen nog maar een klein bruin takje boven een grote hoop zand steken. Mooi hoe het gebied zo veranderd.

                                                       Foto: Vincent Peeters

Na een stevige wandeling kwamen we rond kwart voor 1 weer aan op de parkeerplaats waar we eerder deze dag met hoge verwachtingen weg liepen. Ook dit maal heeft het gebied ons niet teleurgesteld! Na afscheid te nemen van de mensen en een roodborstje nog even op de foto gezet te hebben, vertrokken we met Vincent en zijn moeder Simone verder richting de buitenhaven. Tja, nu je toch in deze regio bent kan je natuurlijk net zo goed andere leuke gebieden in de buurt nog even bezoeken!

                                          Roodborst

De buitenhaven zelf was op een grote groep futen na erg rustig. Aan de plas aan de andere kant van de weg was het echter een stuk drukker. Ondanks het feit dat we de hier al eerder gemelden casarca niet vonden, was het met een aantal grote zaagbekken, nonnetjes, tafeleenden, bruine kiekendieven en een roodborsttapuit goed toeven!

Bij een dagje Delta hoort natuurlijk ook een bezoek aan de Brouwersdam. In het haventje was de zwarte zeekoet al vrij snel gevonden. Ondanks de behoorlijke afstand was de vogel nog leuk te zien. Buiten deze zeldzame zeebink zaten ook nog (voor hier) standaard soorten als kuifduiker, steenloper, middelste zaagbek en brilduiker.
Op de Spuisluis werden we verrast door een prachtig paartje ijeend. Na mijn mening een van de mooiste eenden! Helaas lukte een foto niet, dus bij deze nog even een foto die ik hier vorig jaar nam.

                                          Ijseend 17-02-2014

Een van mijn andere favoriete eenden zwom hier ook rond, namelijk de eider. Want wat zijn die mannetjes toch ongekend mooi! Buiten deze 2 prachtige eenden kwam er ook een roodkeelduiker mooi langs gevlogen en zwommen er zowel gewone als grijze zeehonden  rond. Ook barste het hier van de aalschovers die met een wintje in de rug als een raket voorbij kwamen gesjeesd.
Ik vermaakte me ook nog even met het fotograferen van de vele zilvermeeuwen die hier zaten. Hier even een resultaat.

                                          Zilvermeeuw

Nadat we ons weer een prima hadden vermaakt op de Brouwersdam reden we door naar de Prunje polder. Dit natuurontwikkelings gebieden is een prachtige plek voor veel soorten steltlopers en eenden. Ook is dit een gebied waar je het jaar rond een aardig grote kans op lepelaars hebt. Zo ook dit keer! Buiten deze fraaie soorten zaten er ook kieviten, kluten, zwarte ruiters, kluten, zilverplevieren, goudplevieren, kleine zilverreigers, dodaars, middelste zaagbek en pijlstaarten. Vooral de kluten deden het goed bij de (volgens mij) altijd vrolijke Simone! Opvallend was ook een scholekster die een behoorlijk afwijkend verenkleed had.

                                          Scholekster

Na deze polder eens goed doorgespit te hebben, reden we door in de richting van Haamstede. De sfeer in de auto was er goed, misschien soms te goed ;) Ondanks dat vonden we langs de Stolpweg zoals altijd wat fraaie kleine zilverreiger en ook een knappe vrouw.


                                          Vrouwtje torenvalk

Vanaf de Plompetoren zagen we een behoorlijke groep brandganzen. In de ondiepe slootjes liepen een aantal tureluurs met daartussen nog wat zwarte ruiters. Buitengaats zwommen nog wat rotganzen.

                                          Rotgans

Ik ben al heel wat keertjes bij deze toren geweest, maar eigenlijk ben ik nog nooit de toren in gegaan. Daarom trok ik de zogeheten 'stoute schoentjes' aan, en beklom de steile stenen trap naar boven. Daar aangekomen was het uitzicht erg fraai! Grappig om te zien was dat er hier ook erg veel slechtvalken leven. Achter ieder raampje lag een hoop schijt, wat braakballen en zo nu en dan wat overblijfselen van vogels die hier als prooi hadden gediend.
Na nog een kleine trap omhoog stond ik boven op de toren, prachtig!


                                          Uitzicht vanuit de Plompe toren

Na deze toch wel mooie ervaring klom ik het krappe en steile trapje weer naar beneden. Aangekomen bij de auto zette we weer koers richting Brouwersdam, waar we onze gezellige meerijders bij hun auto brachten.

Al met al weer een prachtige dag achter de rug, waarin we een aantal mensen kennis hebben mogen laten maken met het prachtige gebied de Kwade Hoek en zijn bewoners. Ook een rondje door de rest van de Delta viel ook niet tegen! Dit alles met een combinatie van een gezellige sfeer en prachtig weer, maakt dat de dag niet meer stuk kon!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten