zaterdag 31 januari 2015

Naar de Delta met de Boomvalk!

Voor vandaag stond weer de jaarlijkse busexcursie naar Zeeland (nouja, eigenlijk de Delta). Nadat Jefta en ik samen met wat andere vogelaars  rond half 8 in Hardinxveld in de bus stapte, werd de rest van de groep in Rotterdam opgepikt.

De dag begon meteen goed, de eerste stop was namelijk bij de Tenellaplas in Oostvoorne. Hier zit bijna jaarlijks een groepje pestvogels te vreten van de maretakken, en zo ook dit jaar. Bijzonder dat deze zeldzame parasiet zo in trek is bij de pestvogels.  We waren de bus nog niet uit of ik zag deze 5 prachtige beesten al tussen de Maretakken zitten. Toen de hele bus leeg gestroomd was kon iedereen de vogels prachtig bekijken! Helaas zaten ze wel wat hoog, maar goed, mij hoor je iig niet klagen!
Buiten deze mooie verschijning zaten er ook nog eens 2 grote lijsters.

                                          Pestvogel
                                          Maretak

Toen jong en oud weer veilig in de bus zat, zette we koers richting Stellendam. Onderweg zagen we langs de weg nog 4 prachtige reeën lopen en vloog er een mooie slechtvalk lang. Dit had als resultaat dat de bus bijna omviel door de enthousiaste jeugd die allemaal aan een kant hing. Leuk om te zien hou gemotiveerd de groep was!

Bij de buitenhaven van Stellendam kregen we de vrijheid om hier en uurtje lang te vogelen. Jefta, Jacob, Bram, Rik, Laurens, Arie en ik begonnen met het afspeuren van het binnenwater waar eerder deze week nog een casarca zat. Helaas werd de vogel niet gevonden. Maar goed, brilduikers en grote zaagbekken blijven ook altijd leuk! In de haven werd je gewoon bijna eng van het enorme aantal futen! Een snelle telling kwam uit op ruim 120 futen! Daartussen zwommen ook nog gigantisch veel aalscholvers en wat dodaarzen. Grappig was dat een van de futen zich kort zittend liet zien. Zo zie je deze soort nou eenmaal niet vaak.



                                          Fuut trekt sprint naar zijn veilige haven.

Op de zandbanken zat het zoals altijd weer vol met duizenden steltjes als zilverplevieren, goudplevieren, tureluurs en honderden drieteen en bonte strandndlopers! Ook zaten er wat rosse grutto's, waarvan er 1 al in prachtig zomerkleed was! Boven de duinen zweefde een bruine kiekendief. Zo nu en dan nam deze vogel een kort uitstapje naar de zandbanken, wat als resultaat had dat de duizenden vogels een grote flexibele wolk vormde. Blijft een prachtig gezicht! En man, wat zou die kiekendief er ook van genieten om alles helemaal op stelten te zetten :)

Al vogelend door de polder reden we richting de Brouwersdam. Onderweg kwamen we vele buizerds tegen, die op hun beurt alle kinderen helemaal gek maakte met hun grote schoonheid. Wat een positief enthousiasme! Bij het Volgerland liep een grote groep goudplevieren, met daartussen een aantal bonte strandlopers die als muizen door het gras kropen. In de plas zelf zwommen nog een aantal tafeleenden, dodaarzen en 2 dames nonnetje.

Het haventje leverde niet de gewenste zwarte zeekoet op. Maar goed, roodkeelduikers, kuifduikers, zilverplevier, brilduikers, middelste zaagbekken en een rosse grutto vormde nog een mooie troostprijs. Vanaf het strand liepen we met een groep richting de Spuisluis. Tussen de vele brilduikers zwom nog een 6tal fraaie ijseenden. Deze prachtige eenden waren voor veel nog nieuw, dus de enthousiaste kreten bleven dan ook niet uit. Tussen de vele kuifduikers kon ik ook nog een fraaie geoorde fuut vinden.
Al een tijdje hing er een zeer donkere lucht voor ons. Helaas konden werden we niet gespaard, en schoten de hagelstenen als kogels uit de lucht. Gelukkig konden wen vrij snel de bus in duiken.

Na even wachten werd het droger, en konden we dus ook de Spuisluis afspeuren. Hier vond ik nog een nieuwe jaarsoort in de vorm van een kanoet. Buiten dat waren 8 grijze zeehonden, paarse strandlopers, roodkeelduiker en steenlopers ook wel het noemen waard.


                                          Grijze zeehonden

Het leuke op de Brouwersdam is dat je veel vogels ook aardig leuk kan fotograferen. Vooral voor steenlopers is dit een van de beste plekken.



                                   
                                          Steenloper

Nadat we de Brouwersdam goed hadden benut, reden we door richting de Plompetoren. De bekende polders rond de toren leverde nog een groepje van 7 reeën, kleine zilverreigers, slechtvalk en tot ieders grote vreugd een ijsvogeltje op. Vooral bij de laatstgenoemde soort ging iedereen helemaal los.

                                          Kleine zilverreiger

Bij de toren zelf kon ieder even zijn gang gaan. Jacob, Bram, Jefta en ik besloten de kant van de Oosterschelde eens goed uit te pluizen. Het water kleurde lichtblauw tegen de donkere achtergrond van een dreigende lucht. Echt een prachtig gezicht! Om het nog eens af te maken zwommen er ook nog eens 6 rotganzen voor ons. Deze situatie vroeg gewoon om een fotosessie!



                                          Rotganzen

Terwijl genoten van het prachtige schouwspel van licht en kleuren zag ik opeens een vinnetje boven komen, bruinvis! Dit kleine dolfijntje zwom aardig dicht bij de kant, en liet zich na een seintje door iedereen prachtig zien!


                                          Bruinvis

Nadat de bruinvis verdwenen was reden we naar de groep rotganzen die een paar honderd meter verderop zat. Hiertussen vond ik al vrij snel de zwarte rotgans die met zijn grote witte vlek, donkere rug en lichte buik tussen de rest van de rot en brand ganzen uit knalde.

Om deze mooie dag af te sluiten namen we nog een bezoekje aan de Prunje polder. Dit leverde nog slechtvalk, kluten, lepelaars, kleine zilverreigers, pijlstaarten en tot onze grote verbazing nog een groep van 10 ijslandse grutto's op! Een mooie afsluiting van een prachtige vogeldag!

                                          De boomvalk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten