zaterdag 17 januari 2015

Maasvlakte en watervogels.

Vanochtend stapte Jefta, Rik, Arie-Willem en ik rond een uur of 8 weer eens bij de Molenaartjes in de auto. Dit keer was het niet nodig om een tomtom in te stellen, de locatie was namelijk Maasvlakte. Gezien het feit dat we hier het afgelopen jaar wel de nodige bezoekjes gebracht hadden, moest de weg wel lukken.
Boven op de duinen langs de weg konden we nog 2 reeën vinden. Bij de Slufter was het weer zoeken naar de bekende arendbuizerd. Ondanks het feit dat deze lobbes hier al een tijd rond hangt, was het voor Rik en Arie-Willem nog een ontbrekende soort. Reden te meer om goed te zoeken dus!
Al snel zag ik in de verte een robuuste buizerd op een paaltje zitten. Een goeie kandidaat! Dankzij de mega zoomcamera van Jacob konden we hem al snel als zeker determineren! Maar goed, de afstand was (zoals we gewent zijn bij deze buizerd) behoorlijk groot. Een stukje verderop stonden groepje vogelaars vanuit de Veluwe. Samen met hun probeerde we de vogel een beetje fatsoenlijk in beeld te krijgen, maar de afstand was gewoon te groot.

Terwijl we aan de andere kant van de weg een fraaie ruigpootbuizerd aan het volgen waren, hoorde we achter ons een luid 'HIJ VLIEGT' vanuit Jacob komen. Nu de vogel vloog durfde dan ook onze Veluwse soortgenoten eindelijk te zeggen dat ze de arendbuizerd hadden gezien.
Het mooie was dat de vogel opeens onze kant opdraaide, en een paar meter voor ons de weg overstak. Wat een prachtig en vooral groot beest is het dan! Van de vijf keer dat ik deze vogel in het vizier kreeg, was dit zonder twijfel de mooiste waarneming! Een leuke bijvangst was trouwens een mannetje havik die het samen met 2 buizerds op een prooi had gemunt, dat is gewoon vragen om problemen! Helaas moest de havik de havik zijn verlies onder ogen komen, en een ander hapje zoeken.

                                          Arendbuizer
                               
Nu de 3 buizerdsoorten op maarliefst 1 veld binnen waren, reden we verder richting de Stuifdijk om te zoeken naar de rode wouw. Helaas liet de vogel zich niet zien, en moesten we het doen met een langsvliegende kuifaalscholver als troostprijs.

Gezien we rond een uur of 1 weer in Alblasserdam moesten staan, reden we verder richting Delf voor de hop. Ondanks ons intensieve en nauwkeurige zoekwerk kregen we de vogel niet in beeld, jammer!
Fijn zoeken was het echter niet, want 2 honden konden geen seconde hun muil houden, achterlijke luttekikkers ;)

Als laatst wilde we nog even een stop in de Waalhaven van Rotterdam maken. Hier werd gisteren namelijk een fraaie bonte kraai ontdekt door Cornelis Fokker. In Schotland struikelde je er haast over, maar hier in Nederland is het toch een schaarse soort, en al helemaal in dit deel van het land!
Het duurde niet lang of we zagen de kraai ver op een afvalstort zitten. Een met wat geduld zat hij een paar minuten later voor ons op een hoop puin. Blijven prachtige vogels!

                                          Bonte kraai

Terwijl Rik en ik de vele meeuwen aan het afspeuren waren, kwam er een van de werknemers van het bedrijf op ons af. Met de zin 'moet je opletten, zal ze even speciaal voor jullie laten vliegen' liep hij verder het terrein op. Een minuut of 2 later galmde opeens het geluid van een valk over heel het terrein heen, weg waren de meeuwen! Geniaal om te zien dat die mensen met alleen het geluid van een valk van hun meeuwen plaag af komen. Gelukkig hadden we er nog wel 2 pontische en een geelpootmeeuw bij kunnen schrijven.

Weer aangekomen in de Alblasserwaard was het weer tijd voor de in de winter maandelijkse watervogeltelling. Rik en ik besloten polder Sliedrecht en Wijngaarden te tellen. Hier vonden we nog een fraaie groep van 103 toendra rietganzen een 1 kleine rietgans! Zulk soort aantallen van de toendra rietgans zijn hier in de Alblasserwaard zeker niet allerdaags. Vorige winter telde ik in deze polder ook een keer een groep van ruim 250 toendra rietganzen, dus wie weet komen er  nog wel meer deze kant op. Voor Rik waren beidde rietganzen nog nieuw, dus dubbel feest!
Voor de rest waren een scholekster, witgat, 131 kleine zwanen, veldleeuwerik, roeken en nog eens 13 toendra rietganzenook wel leuk voor dit gebied.

                                          Roek

Met een ochendje twitchen en een middagje tellen voor Sovon toch weer een mooie dag achter de rug! Met trouwens ook nog eens uitzonderlijk mooi weer voor de tijd van het jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten