zaterdag 23 mei 2015

Lekker dagje in de Waard

Voor vanochtend stond een kinder excursie in het kader van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming gepland. Vorige week gaven me vader en ik hier ook al een excursie, wat toen nog 3 steltkluten (waarvan 1 op nest), lepelaar, zomertaling en een fraaie geoorde fuut opleverde! Vooral geoorde fuut is in de Alblasserwaard een klapper! Helaas vorige week geen tijd voor een verslag gehad, dus hier even de hoogtepunten.

                                          Geoorde fuut

Maar goed, verder met vandaag. Toen we aankwamen was onze groep al compleet, en konden we meteen beginnen. Met een fraai mannetje steltkluut was de stemming al snel in de groep! Helaas bracht de regen die het daaropvolgende uur naar beneden viel verandering in. De kinderen waren doorweekt en hadden het ijskoud. Daarom de excursie maar wat vroeger gestopt. Erg jammer voor de kinderen. Maar goed, ook al doen me pa en ik als gidsen nog zo ons best, het weer hebben we helaas niet altijd in de hand. Nog lulliger werd het toen het droog werd wanneer iedereen was vertrokken...

Maar goed, voor ons wel weer mooi dat het droog werd. Daarom maar eens een rondje gelopen door de uiterwaard aan de andere kant van de dijk. Hier vonden we nog een fraaie rietorchis en kruisbladwalstro. Zover ik weet is dit een van de weinige plekken waar je kruisbladwalstro kan vinden in de Alblasserwaard.

                                                       Kruisbladwalstro
                                                     Gewone rietorchis

Na een rondje lopen werd het weer alleen maar beter, dus zette we koers richting het Kanaal van Steenhoek in Gorinchem. Hier zit net als vorig jaar een grote karekiet te zingen. Aangekomen bij het kanaal duurde het niet lang of de grote kar begon te zingen. Man, wat een gaaf geluid! Na even zoeken konden we hem ook nog eens in de kijker vinden. De vogel zat boven in het riet aan de andere kant van het kanaal. Wat een geweldige soort om te zien en te horen! Het krassende geluid klonk ruimschoots boven alle auto's, treinen en ander lawaaimakers uit! Toen we terug naar de auto liepen om de scoop te halen, vlogen er 2 luid roepende appelvinken over ons heen. Blijft een leuke soort in de Alblasserwaard!
Bij de auto aangekomen, besloten we eerst even het bedrijventerrein uit te rijden, om even bij de eilandjes te kijken. Al snel zagen we hier een fraaie casarca zitten! Als de 3e zeldzame soort voor de Alblasserwaard binnen een kwartiertje! Ondanks een redelijke afstand was de vogel fraai te zien!



                                          Casarca

Buiten deze regionale zeldzame eend, zongen hier ook nog 2 bosrietzangers. Waarvan er een zich fraai liet bekijken. Bijzondere zang heeft zo'n beest eigenlijk, binnen een minuut hoor je een boomklever, rietgors, blauwborst, visdief en rietzanger, uit een vogeltje komen!


                                          Bosrietzanger

Omdat ik de grote karekiet ook nog even in de telescoop wou bekijken, reden we nog even terug. Dit keer werkte de vogel eens stuk minder goed mee. De vogel zong wel, maar zo laag in het riet dat je hem niet kon vinden. Maar goed wachten tot de vogel weet tevoorschijn kwam was niet erg. Bij het tevoorschijn komen van de zon begonnen opeens allemaal bruine korenbouten te vliegen. In het totaal vonden we ruim 18 exemplaren hier langs de dijk! Allemaal kersverse exemplaren, dus waarschijnlijk nog maar net uitgeslopen.

                                          Bruine korenbout

Na een tijd wachten liet de grote karekiet zich dan eindelijk weer eens mooi zien. Ook Arie Kolders was er ondertussen bij gekomen. Een foto door de telescoop maken viel niet mee, daarom niet meer dan 2 vage bewijsplaatsjes. Maar goed, de waarneming was super!


                                          Grote karekiet

Omdat het zonnetje nu echt lekker doorkwam, reden Arie, me pa en ik richting Arkel voor de plasrombout. Ze waren dit jaar nog niet gemeld hier, maar het zo onderhand wel kunnen. Helaas leverde een uitgebreide zoektocht geen plasrombout op. Maar met ruim 25 bruine korenbouten, koekoek, 3 bosrietzangers en een heleboel vroege glazenmakers hoor je ons ook niet klagen!

                                          Bruine korenbout
                                          Vroege glazenmaker

Al met al weer een lekker dagje met een hoop leuke soorten voor de Alblasserwaard. Alleen wel heel erg jammer voor de kinderen dat de excursie letterlijk in het water liep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten