maandag 4 mei 2015

Top dag op Kootwijk!

Toen ik gister van Richard Slagboom de vraag kreeg of ik met hem mee wilde richting Kootwijk, hoefde ik geen seconde te twijfelen. En binnen een paar seconden stond er een afspraak vast.

Rond een uur of 7 vanochtend werden Rik en ik door Patrick en Richard opgepikt bij de Boerenbond, om vervolgens richting Kootwijk te rijden. Het doel van de dag was om gewoon lekker te struinen, en proberen wat reptielen, vogel en libellensoorten tegen te komen. Rond 08:30 werd de auto geparkeerd langs een van de weinige onverharde wegen die ons land telt, en stonden we midden in een prachtig heide/bos landschap. We waren nog maar net uitgestapt en de boompiepers, fitisen, gekraagde roodstaarten en een bonte vliegenvanger verwelkomde ons al met een prachtig lied.

Nadat iedereen bepakt en beladen was, kon de tocht beginnen. Terwijl we door een gevarieerd landschap van heide, naald en loofbos liepen, konden we soorten als koekoek, roodborsttapuit, nog meer boompiepers, boomleeuwerik, gekraagde roodstaarten en een fluiter op obsmapp noteren. Vooral de laatstgenoemde soort liet zich ook nog eens fantastisch bekijken! Terwijl de vogel uit volle borst zong, trilde de vleugels mee op het ritme van de hoge en trillende zang. Erg gaaf, heb zelden een fluiter zo goed kunnen bekijken!

                                          Fluiter

Vanuit het bos kwamen we uit op een vlakte waar een aantal jaren terug nog gewoon een akker lag. Nu is het veranderd in een droge zandvlakte, maar daarop verschillende vegetatie. Bijzonder hoe snel de natuur zo'n stuk kan overnemen. Zo'n vlakte in combinatie met een aantal struiken trekt natuurlijk al snel soorten als roodbosrttapuit en boompieper aan. Terwijl we probeerde een aantal leuke plantensoorten te vinden, riep er vanuit de bosrand een zwarte specht, en vloog er een appelvink luid roepend over. Naast de zandvlakte lag er weer een veld vol met pijpenstrootje. Voor verschillende soorten reptielen een perfect biotoop. In combinatie met de hoge temperatuur, en het zonnetje dat zo nu en dan door kwam, waren de kansen op een reptiel zeker aanwezig. Al snel vond ik vlak naast het pad een fraaie hazelworm. Blijft trouwens apart om deze hagedissen zonder poten te zien! Een stukje verder was het weer raak met een fraai vrouwtje zandhagedis.

                                          Zandhagedis

Na nog een aantal zandhagedissen, boomblauwtjes, appelvinken en gekraagde roodstaarten kwamen we aan bij een bijna opgedroogde poel, Ondanks het feit dat er niet gek veel water meer in de poel zat, zagen we overal vuurjuffers uitsluipen. Bijzonder dat deze beesten als larve toch in zo'n klein beetje water kunnen overleven!
Al speurend langs de paden en in de lucht kwamen we rond een uur of 12 weer terug bij de auto. Ondertussen hadden we alweer een hazelworm en een groentje kunnen noteren.

                                          Hazelworm

Ondertussen was de temperatuur al aardig opgelopen, dus konden we bij de auto de jassen achter laten. Voordat we verder liepen was het eerst tijd voor een bakkie koffie om wakker en scherp te blijven. Na een goeie cafeïnestoot werden de tassen weer op de rug gedaan, en liepen we met goede moet verder. In het bos begonnen steeds meer vlinder aan te vliegen, en dan vooral de citroenvlinders. Overal zag je deze gele lappen voorbij fladderen. Twee van deze soort waren samen druk bezig met zorgen voor nageslacht. Samen waren ze zo opgewonden dat ze niet eens doorhadden dat er opeens 3 reuzen met grote toeters rond hun heen lagen. Alsof er niets aan de hand was dartelde het mannetje hopeloos verliefd rond het vrouwtje dat haar achterlijf omhoog hield. Telkens tikte het mannetje het achterlijf van het vrouwtje snel aan, om haar zo te bevruchten. Leuk gezicht. En ook een uitstekende kans om een citroenvlinder met de vleugels open op de foto te krijgen!



                                          Citroenvlinders

Terwijl  we genoten van de vele citroenvlinders, vuurjuffers en noordse witsnuitlibellen kwam er opeens een zeer grote oranje nachtvlinder vanuit het dichte bos vliegen, tauvlinder! Als natuurlijke reactie rende Patrick en ik als een opholgeslagen herder achter deze voor ons nauwe soort aan. Terwijl de vlinder rustig tussen de bomen door fladderde probeerde wij zo snel mogelijk over de stammen en onder de takken door te rennen. Dan pas merk je hoe snel zo'n teer beestje eigenlijk vliegt! Ondanks onze sportieve prestatie konden we de vlinder niet zien zitten. Hijgend en puffend kwamen we weer terug bij Richard en Rik, waarna we er flink de vaart in zette. Het was na een poosje met bewolking eindelijk zonnig, dus goed slangen weer. Richard wist een stukje verderop een hele goeie plek, dus liepen we er zo snel mogelijk heen. Aangekomen op de niet nader te noemen locatie begonnen we na wat tips van de expert op het gebied van slangen met zoeken. Terwijl Richard, Patrick en de grond afspeurde, riep Rik dat hij er een zag. En inderdaad, hij zag een ringslang. En waar? Nou bovenin een struik!!! Voor een ringslang een verre van normaal gedrag. Zo bijzonder dat zelfs Richard (na een paar honderd slangen gezien te hebben) het nog nooit gezien had.
Om te fotograferen is een ringslang in een struik trouwens niet slecht, hij kan namelijk niet snel wegkruipen. Geweldig om dit prachtige dier op zo'n manier te zien!






                                          Ringslang

Wat de reden voor de slang was om in een struik te zonnen, begrijp ik ook niet, maar mooi was het wel. Deze ringslang was niet de enige slang de we hier vonden. Ook zagen we hier namelijk 2 adders! Deze waren een stuk schuwer dan de ringslangen, en kropen al snel weg onder de struiken.

                                          Adder

Bijzonder was dat we in dit kleine stuk 3 hagedissen in de vorm van een hazelworm, levendbarende en zandhagedis tegen kwamen. Vooral de zandhagedis was nu geweldig mooi om te zien! In deze tijd van het jaar zijn de mannetjes namelijk op z'n mooist!

                                          Zandhagedis

Ook leuk was de 2e tauvlinder van de dag. Ook deze kwam voorbij vliegen, en was ondanks een soort gelijke actie als eerder deze dag, niet zittend te zien. Op het gebied van vogels was het erg opvallend hoe veel bonte vliegenvangers hier zaten! Om de paar meter hoorde je wel een mannetje zingen. Ook zagen we bij 3 nestkasten dat deze bezet waren door bonte vliegenvangers. Blijft leuk om deze bij ons (Alblasserwaard e.o.) zeldzame soort hier zo veel te zien!

                                          Bonte vliegenvanger

Na weer een stuk gelopen te hebben kwamen we aan bij het Kootwijkerven. Een mooie plek als dit kan je als natuurliefhebber natuurlijk niet zomaar voorbij lopen. Daarom hebben we bij het ven en de omgeving daar omheen, een tijd lang rond gestruind. Dit leverde leuke soorten als: hazelworm, 2 adders, alpenwatersalamanders, vuurjuffers, noordse witsnuitlibellen, maanwaterjuffer en een dodaars op!

                                          Hazelworm
                                          Adder
                                          Maanwaterjuffer

Na een eeehh.... avontuurlijke route kwamen we al weer aardig in de buurt van de auto. Maar net voordat we er waren kwamen we een stelletje zandhagedissen tegen. Hier mochten we getuigen zijn van echte zandhagedissen liefde! Het mannetje zandhagedis is erg gehecht aan zijn vrouwtje, en laat haar niet zomaar gaan. Dit neemt hij wel heel letterlijk, hij bijt zich gewoon vast aan de staart van zijn geliefde. Als ze dit niet leuk vind, jammer dan! Het vrouwtje probeerde met man en macht van haar kerel met gierende hormonen af te komen, maar deze hield haar zo stevig vast dat dit niet mogelijk was. Dus voor de vrouwen die zo nu en dan hun man/vriend vervelend vinden, lees dit nog maar eens over, het kan een stuk erger! Ik denk dat je na het lezen manlief vanzelf niet zo vervelen meer vind ;)


                                          Zandhagedis

Toen we bij de auto werd het besluit genomen dat we voordat we een bezoek bij een cafetaria zouden gaan maken, we eerst nog even bij Loofles zouden kijken. Een uurtje struinen door dit gebied leverde nog een prachtig mannetje zandhagedis, bonte vliegenvanger, gehakkelde aurelia, rugstreeppad en een bruine winterjuffer op.


                                          Zandhagedis

Na een dag lopen krijg je behoorlijk trek. Dus na wat zoeken vonden we in het plaatse Otterlo een prima cafetaria. Onder het genot van een koude cola en een frietjes werd de dag nog een doorgenomen, en konden we met z'n alle niks anders concluderen dan dat het een prachtige dag was!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten