zaterdag 12 april 2014

Brabies op z'n best!

Afgelopen week ben ik met school in Duitsland geweest. Het was een ontzettend leuke week met een mooie omgeving, heerlijk weer (iedere dag tussen 16-25 graden), leuk werk en leuke soorten als: rode wouw(19), visarend, europese kanarie(3), enorm veel geelgorzen, grote lijsters, reeën, wilde zwijnen, vos, landkaartje, icarus blauwtje, hazelworm, levendbarende hagedis enz!

                                          rode wouw in Duitsland

Maar goed, als je een weekje in Duitsland zit heb je natuurlijk ook zomaar kans dat er in je woonomgeving zomaar leuke soorten kunnen opduiken. En laat dit nou net het geval zijn! In de Brabantse Biesbosch zit namelijk een amerikaanse wintertaling tussen de gewone wintertalingen. 

Toen ik vrijdag middag weer terug in Nederland was, zag ik dat de amerikaanse neef van onze wintertaling nog steeds aanwezig was! Het plan voor de zaterdag stond dus ook vrijwel meteen vast.

Omdat ik in de Duitsland week veel heb gewerkt, en lange dagen had gemaakt was wat rust zeker niet overbodig. Daarom de wekker zaterdag ochtend pas rond half 10 gezet. Na rustig wakker worden stapte Jefta en ik rond half 11 de deur uit. Het zonnetje scheen lekker, de vogels zongen volop, de vlinders fladderde rond en alles stond volop in bloei, een beter begin van een vogeldag kan je natuurlijk niet hebben. 
Lopend richting zag ik in me ooghoeken opeens een oranje met witte vlinder in de tuin zitten. Oranje tipje! Leuk om deze toch wel zeer fraaie vlinder in de tuin aan te treffen!



                                          Oranje tipje man

Na de vlinder mooi bekeken te hebben dan eindelijk een op de fiets gestapt. Voordat we naar Kop van't Land gingen namen we eerst nog een kijkje op de surfplas in Dordrecht. Op de plas zat op wat meerkoeten, wilde eenden, futen, kuifeenden, bergeenden en krakeenden niet veel. Onder het afspeuren van de plas klonk opeens de luide zang van de nachtegaal achter ons in de bosjes! Leuk, me eerste van het jaar! Buiten de nachtegaal zongen er ook veel andere soorten als zwartkop, fitis, roodborst, tjiftjaf cetti's zanger en ook de dodaars liet zich nog even horen. 

Zoals altijd stopte we even op de Wantijbrug, omdat je hier nog wel eens kans hebt op dodaars en ijsvogel. De genoemde soorten leverde het echter niet op. Wel stond er een zilvermeeuw op een paal, die aardig op de foto liet zetten. Ook dit blijven mooie vogels! 


                                          zilvermeeuw

Toen we verder fietsen fladderde er nog eens een mooie citroenvlinder langs ons heen. Eenmaal op de Kop van't Land aangekomen zagen we dat de pond net aan de overkant was. Dit gaf ons mooi even de tijd om de omgeving eens grondig met de kijker af te speuren. Dit leverde nog een drietal boerenzwaluwen en 10 overvliegende regenwulpen op. 
Na ongeveer 5 minuten was de pond weer aan onze kant, en verlieten we al varen Zuid-Holland. Midden op de rivier zag ik opeens in de verte een enorme lap vogel aankomen flappen. Een blik door de kijker was genoeg om deze lap tot een zeearend te benoemen! De vogel vloog steeds meer onze kant op, en cirkelde op een gegeven moment boven de pond. De andere overvarende keken ons raar aan toen ze het geratel van camera's hoorde, en 2 jongens met omhoog turend met kijker en camera zagen. Maar ach ja, boeiend, als ze eens wisten wat er voor geweldige soort boven hun hoofd hing hadden ze waarschijnlijk precies het zelfde gedaan!


                                          Vliegende deur, of ook wel zeearend

Vanaf het vaste land konden we de vogel nog steeds zien. Hij maakte steeds meer hoogte, en vloog opeens een andere richting op. Toen we de vogel volgde zagen we dat hij richting een 2e zeearend vloog! De vogels begonnen opeens hard te roepen en te baltsen!!! Zeer gaaf om te zien hoe deze enorme vogels rond elkaar heen duikelen! De vogels vlogen echter wel te hoog voor fatsoenlijke foto's, maar goed, soms moet je ook gewoon eens van iets kunnen genieten zonder dat je er meteen goede foto's van kan krijgen!


                                          baltsende zeearenden

Toen de vogels klaar waren met de liefdes verklaring vlogen ze beide een andere richting op. Toen we net op de kruising van de Hardenhoek fietste zagen we Thomas vd Es al staan. Na een groet kwam hij meteen ter zaken, er zaten namelijk 2 reuzensterns op de plas! Na de scoop even overgenomen te hebben zag ik inderdaad vrij ver weg de 2 enorme visdieven met een grote stevige snavel op een van de platen zitten! Gaaf hoor, me eerste van het jaar! Voor Jefta was het helemaal feest, voor hem telde deze soort ook nog eens mee als lifer!
 
Bij de ooievaar zagen we al veel vogelaars staan. Eenmaal daarbij aangesloten kregen we te horen dat de amerikaanse wintertaling op het moment niet in beeld was. De vogel was rond 11 uur nog wel gezien, dus de kans dat hij was verdwenen was dus niet heel groot. 
Maar goed, als hij nog niet in beeld is, word het dus zelf mee zoeken. Dit is overigens ook niet erg, want het zou natuurlijk leuk zijn als je hem zelf weer ontdekt. Na me scoop opgezet te hebben ook maar begonnen met het scannen van de plas. De groep wintertalingen zat ver weg, en ook was het licht te belabberd om er een amerikaanse uit te halen. 
In de hoop dat de talingen nog wat dichter bij zouden komen ben ik eerst maar eens de rest van het gebied gaan afspeuren. De 2 reuzensterns waren nog steeds aanwezig, en probeerde al biddend en duikend hun maaltje bij elkaar te schrapen. Zo nu en dan kwamen de vogels aardig dichtbij langs! Erg gaven beesten, had ze nog nooit eerder zo mooi gezien!




                                          Reuzenstern

Toen de vogels vol zaten van alle vissen namen ze tijd om uit te buiken op een van de zandplaten. Joey was zo alert dat hij op de poten van een van de sterns 2 ringen ontdekte. Met enige moeite lukte het hem en Bas om de ring af te lezen. De vogel bleek geringd te zijn in Italië, leuk! 
Verder zaten er veel steltlopers, en dan voornamelijk groenpootruiters, zwarte ruiters, kluten, grutto's, tureluurs, kieviten en scholeksters. Maar als je nog wat beter keek vond je er ook wel eens een regenwulp, witgat of kemphaan tussen. Tussen alle eenden zwommen ook opvallend veel pijlstaarten, en een zomertaling. Op de plaat voor me zag ik een groepje kokmeeuwen landen. Onder het afkijken van de groep viel me opeens een klein meeuwtje met een rozige buik op, dwergmeeuw! De vogel liet zich door de scoop fraai bekijken, en kon al snel door vele andere vogelliefhebbers bewonderd worden. Blijft een leuke soort, en ook nog eens me eerst van het jaar. 

Ondertussen was er al weer het een en ander aan wintertalingen dichterbij gevlogen. Dus kon operatie vind de amerikaan weer beginnen. Onder het luide lied van de cetti's speurde we met zo'n 30 man de als maar groeiende groep talingen af, in de hoop de amerikaan te vinden. Na ruim een kwartier zoeken nog geen enkel wit verticaal streepje op een van de talingen gevonden. Omdat ik hoorde dat je vanaf de kijkhut aan de andere kant misschien meer kans op succes had, pakte ik me spullen voor vertrek. Toen ik net me scoop los draaide hoorde we uit de mond van Jan Tetteroo, ik heb een amerikaanse wintertaling! Vliegensvlug de scoop er weer opgedraaid, en de aanwijzingen van Jan gevolgd. En ja hoor, na even zoeken had ik hem duidelijk in beeld, en kon er weer een lifer op m'n lijstje bijgeschreven worden! De taling zwom samen met 2 europese neefjes en een hybride wilde x krakeend. Om de buurt bewonderde Jefta en ik de vogel door de scoop, totdat de zelfde Jan opeens riet dat hij er nog een had!!! En inderdaad, een paar meter verderop zwom nog een 2e wintertaling met een wit verticaal streepje! Even later hadden de amerikanen elkaar gevonden, en zwommen ze samen. Erg gaaf!!!

                                         Amerikaanse wintertaling

Omdat het nog maar 3 uur was, en we nog tijd zat hadden, zijn we richting de Deeneplaatweg gereden. Bij het bekende huis in de Spieringpolder zat de jaarlijks terugkerende rouwkwikstaart weer op het dak. Blijft een mooie vogel!


                                          Rouwkwikstaart

Een korte blik over polder Oude Hardenhoek leverde nog een hoop kluten en grutto's, 2 regenwulpen, 4 bonte strandlopers en een oeverzwaluw op. 

De Deeneplaatweg hebben we helemaal uit gereden. Doordat het gebied nu helemaal veranderd is leverde dit een hoop leuke soorten op zoals: 4 zwartkopmeeuwen, ruim 100 overzwaluwen, boerenzwaluwen, roodborsttapuiten, eerste gekraagde roodstaart van het jaar, veel groenpoot en zwarte ruiters, kleine plevieren, 14 witgatjes, kemphanen, bruine kiekendieven, pijlstaarten, ooievaars, grote zilverreiger, gele kwikstaarten, cetti's zamgers, nachtagaal, kneu, rietgors, en als hoogte punt een prachtige zeearend die vlak voor ons langs vloog!
De vernieuwing van dit gebied levert dus duidelijk een mooi resultaat aan vogels op!


                                          Zeearend
                                          Zwartkopmeeuw
                                          Kemphaan, tureluur en zwarte ruiter
                                          Oeverzwaluw

Ook leuk was een kokmeeuw die met wat geduld aardig dichtbij kwam, en ook nog vrij leuk gefotografeerd kon worden.







                                          Fotoserie kokmeeuw

Omdat het al rond 7 uur was, verlieten we met het gezang van de nachtegalen de Biesbosch. Met een prachtige dag in de Brabies achter de rug kwamen we enthousiast thuis, en moesten de ouders alle verhalen levendig aanhoren ;)

Dit was weer een dag waar de Brabantse Biesbosch zich weer eens van zijn beste kanten laat zien hoe goed vogelgebied het is!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten