maandag 21 april 2014

Prachtige ochtend trektellen!

Vanochtend liep bij Jefta en mij al weer vroeg de wekker, met als reden een bezoekje aan telpost Kinderdijk. Ze gaven een mooie Oostenwind met zo nu en dan wat buien en zon op, dit kon nog eens leuk uit gaan pakken. 
Onderweg naar de telpost hoorde we nog een braamsluiper, en flapte er nog een mooie lepelaar over ons hoofd. 

Aangekomen bij de telpost zagen we Bastiaan, Hendrik-Jan, Gerben en Berd al staan. De vogeltrek was al weer aardig op gang, vooral de piepers, valken en zwaluwen deden het erg lekker. Totaal tot 1 uur geteld, wat een hoop mooie dingen opleverde: 20 boompiepers, 3462 graspiepers, 5 zwartkopmeeuwen, paapje, tapuit, 103 regenwulp, 15 lepelaar, 5 smelleken (nieuw voorjaarsrecord telpost Kinderdijk), 2 boomvalk, blauwe kiekendief, 52 zwarte sterns (een groep van 32!), 19 gierzwaluw, 10 beflijster, en als de knaller van de dag een prachtige zwarte ibis die opeens van uit het niets een mooi rondje om de telpost vloog! Zwarte ibis is voor mij meteen nog een nieuwe soort in de Alblasserwaard!


                                          Zwarte ibis

In het totaal telde we vanochtend 4619 vogels, verdeeld onder 46 soorten! Voor de complete telling zie: http://www.trektellen.nl/trektelling.asp?telpost=180

Toen de trek wat verminderde, en het weer allemaal wat frisser werd zijn we richting de Ijsbaan van Nieuw-Lekkerland gefietst. Vanaf de telpost leek het namelijk dat de zwarte ibis hier inviel. Aangekomen zagen we de vogel inderdaad meteen zitten, erg gaaf! Schuw was hij zeker niet, want door de horde Alblasserwaardse vogelaars liet hij zich niet weg jagen. Wel had hij het moeilijk met de aanwezige meerkoeten, die hem blijkbaar geen ruimte gunde. Het leek net of de vogel al weken geen eten op had, hij zat namelijk continu door met zijn snavel in de bagger op zoek naar een versnapering. Leuk was om te zien dat hij op een gegeven moment zelfs een kleine watersalamander in zijn snavel had. 






                                          Zwarte ibis

Na ongeveer 2 uur van deze fraaie vogel genoten te hebben we nog even een rondje polder gemaakt, maar meer als een slechtvalk, braamsluiper en een mannetje zomertaling leverde dit niet op. 

Het was weer een super dag. Het is al weer lang geleden dat ik zo'n mooie trekteldag heb mee gemaakt. Ook weer heel wat nieuwe jaarsoorten, in het totaal 211 dit jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten