zaterdag 26 april 2014

Libellen in het Kraaienbos.

Rond half 8 vanochtend stond ik samen met Jefta, Bastiaan en Arie-Willem op de telpost. Het vloog vrij slecht, en het enige leuke was eigenlijk en visarend en wat gierzwaluwen. Maar goed, gezellig was het, dus dan is het niet zo erg :D

                                          Visarend

Doordat de trek alleen maar minder werd verlieten we rond 10 uur de telpost, en ik met Bastiaan en Jefta opzoek naar wat libellen plekken. Op waarneming verschenen de laatste tijd regelmatig leuke waarnemingen van libellen in het Kraaienbos. Ondanks dat het niet zo ver van me huis licht, moet ik tot me grootte schaamte zeggen dat ik er nog nooit eerder ben geweest. 

Toen we van onze fiets stapte waren we meteen omringd door vuurjuffers, viervlekken en glassnijders. Een lekker begin!! Een stuk verder in het bos wemelde het van de libellen. In de loop van de middag 45 vuurjuffers, 55 variabele waterjuffers, 6 lantaarntjes, 5 grote roodoogjuffer, 35 viervlek, 6 glassnijder en als hoogtepunt onder de libellen 8 smarachtlibellen!!! Kortom, een prachtig resultaat!!!


                                          Glassnijder
                                          Viervlek


                                          Smaragdlibel
                                          Grote roodoogjuffer
                                          Grote roodoogjuffer parend met vuurjuffer





                                          Vuurjuffers

Niet alleen stikte het van de libellen, de vlinders waren namelijk ook aardig actief. Het leukste waren wel een aantal landkaartjes, me eerste voor NL dit jaar.


                                          Landkaartje

                                                 Oranjetipje
                                          Klein geaderd witje
                                          Groot koolwitje

Rond een uur of 4 stonden we op het punt om verder te gaan. Bastiaan zag een groepje rovers vliegen, dus die werden even onderzocht. Wat blijkt nu, tussen 2 buizerds vloog een zwarte wouw!!!! De vogel vloog helaas vrij hoog door, maar wel erg mooi gezien! Dit is ook nog maar me 3e zwarte wouw ooit!

                                          Zwarte wouw

Al napratend over de vele libellen en de zwarte wouw fietste we richting de poelen achterin polder Bleskensgraaf Zuid. Hier aangekomen hoorde we meteen de nachtegaal de ik hier gister ontdekt had. Blijft een leuke soort voor in de Waard, en helemaal als deze nog geen kilometer van je huis vandaan zit!
Rond de poel zaten veel variabele waterjuffers, lantaarntjes en viervlekken. Van de viervlek ook een aantal huidjes gevonden. 






                                          Viervlek

                                          Variabele waterjuffer
                                          Lantaarntje

Omdat het al 5 uur was geweest, zijn we maar weer eens op huis aangegaan. Het was echt een prachtige dag met vooral veel libellen en leuke rovers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten