maandag 8 september 2014

Oosterse vorkstaartplevier!!!!

Gisteren was er in het Zeeuwse Oud-Vossemeer een oosterse vorkstaartplevier gemeld. Een enorm gave waarneming, van nog maar de 2e vogel ooit voor Nederland!! En ja, zo'n knaller zou iedereen natuurlijk op zijn lijstje willen hebben! Helaas brachten de berichten aan het eind van de dag weinig hoop, want na heel wat speur en zoek werk was er nog steeds geen spoor van de vogel te bekennen.

Vanochtend in de bus op weg naar school keek ik ff op waarneming, en zag daar met dikgedrukte rode letters 'oosterse vorkstaartplevier' staan! Het hart begon sneller te kloppen, die soort wil ik echt graag zien! Maar goed, ik was opweg naar school, en ja, dan kan je niet zomaar ff naar Zeeland. Snel mensen berichten gestuurd of ze gingen. Iedereen ging wel, alleen op tijden dat ik nog gevangen zat in de klaslokalen. Gelukkig kreeg ik na heel wat berichten terug ook een bericht van Bert de Jong binnen. Hij was pas rond kwart over 3 klaar, en zou mij, Jefta en de Molenaartjes rond kwart voor 4 bij de BoerenBond kunnen ophalen. YES, ik had vervoer!!!

Na school snel naar huis gespeerd, wat gedronken, camera, kijker en scoop gepakt, en zo zaden Jefta en ik al weer snel op de fiets richting de BoerenBond. Na even wachten arriveerde Jacob en Albert ook, en konden we iets later met z'n 4e bij Bert instappen.
De berichten waren tot dusver goed, de vogel zat nog steeds op de zelfde plek, en had niet echt haast om weg te gaan. Maar goed, helemaal gerust ben je natuurlijk pas als je hem binnen hebt.

Na een klein uurtje arriveerde ook wij op locatie, en nog geen 10 minuten later hadden we de vogel prachtige in beeld!!!! Wat een PRACHTIGE soort! Toen we bij het scherm aankwamen gaf de vogel vlak voor onze neus een prachtige vlieg show, waarbij de karakteristieke roestrode ondervleugels zonder een witte band prachtig te zien waren onder een mooi licht!!! Na een aantal keren rond de het scherm gevlogen te hebben daalde de vogel midden in een groepje kieviten. Ook hier liet hij zich weer prachtig zien!! Voor mij soort nr 295, en tevens ook nog eens me eerste vorkstaartplevier!


                                          Oosterse vorkstaartplevier

De oosterse vorkstaartplevier was trouwens niet de enige mooie vogel, want met bosruiters, groenpootruiters, kemphanen, goudplevier, bontebekplevieren, bonte strandlopers, grutto, kluten, kleine zilverreigers en een haas was het ook zeker niet verkeerd daar!


                                          Bosruiter

Na een lange rustpauze scheerde de oosterling opeens de lucht in, waarna hij begon te jagen! GE-WEL-DIG om deze soort te zien jagen, als een zwaluw speerde hij over de weilanden! Zo nu en dan vloog de vogel vlak voor ons over het water, dat net een spiegel was, dan waren de prachtige ondervleugels nog beter te zien, echt ongekend gaaf!!! Wanneer de vogel dichterbij kwam, en je je ogen dicht zou doen, zou je haast het idee hebben dat je midden in de oorlog zit en de mitrailleurs je om de oren schieten, maar nee, het waren anderen schoten, namelijk die van tientallen cammera's die allemaal achter elkaar door ratelde! Prachtig!
Eigenlijk best wel bizar dat deze vogel na zo'n lange rijs vanuit Pakistan of verder nog zo veel energie heeft!

                                          Oosterse vorkstaartplevier

Na een aantal minuten ons vermaakt te hebben met een prachtige vliegshow, besloot de luchtacrobaat dat het wel weer welletjes was geweest, en lande weer op zijn oude plek. Hier was hij nou niet meteen wat je noemt welkom, want de kieviten joegen hem telkens weg. Maar de aanhouden wint, na een aantal pogingen om tussen de horde te landen, wist de vogel dan uiteindelijk ook een plekje te bemachtigen.
Het aantal vogelaars was ondertussen ook behoorlijk gegroeid, en van alle kanten klonken de felicitaties, met zo nu en dan kreten als 'YEAH' of iets als 'BAM'!
Na de vogel nog een poosje bewonderd te hebben, besloten we weer om richting Alblasserwaard te rijden. Onderweg nog een bezoekje gebracht aan het restaurant dat onder een rode paal met een grote gele M stond. Waarna we even later verzadigt en verkwikt naar huis gingen.

Nou ja, ik denk niet dat ik moet uitleggen waarom dit een GEWELDIGE twitch was, dus hou ik het maar bij dit. Bert, hartelijk dank voor het rijden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten