zondag 4 januari 2015

Terugblik vogelend 2014.

2015 Is ondertussen al weer begonnen, en de eerste lifer in de vorm van een kleien topper is al weer binnen. Toch vind ik dat 2014 niet zomaar vergeten moet worden. Voor mij was het namelijk een top jaar op het gebied van vogels!

Voor afgelopen jaar had ik het doel om van de 270 soorten naar de 300 soorten op mijn levenslijst te gaan. Van tevoren wist ik al dat het lastig zou worden. Maar goed, de aanhouder wind! Zo wist ik dit jaar 33 nieuwe soorten erbij te schrijven, waardoor het doel dus dubbel en dwars geslaagd is!
Hier onder zullen al de lifers in de volgorde van onze 12 maanden aan bot komen .

'Een goed begin is het halve werk', dit gezegde is goed van toepassing op mijn vogelend 2014. Alleen al in januari wist ik 5 nieuwe soorten op mijn Nederlandse lijst te schrijven. Het begon allemaal op de 18e toen ik met Gerard en een club andere vogelaars een rondje Zeeland maakte. Op deze dag zagen we tussen de modder op de akkers van Wissenkerke namelijk een fraaie kaspische plevier in winterkleed! De vogel viel door zijn bruine kleur totaal weg tussen de modder bonken. Hierdoor respect en grote dank voor de ontdekker!
De volgende lifer kwam binnen op 25 januari. Nou ja, eigenlijk de volgende 4 lifers! Met de familie Molenaar, Bram en Jefta hebben we namelijk een dagje gevogeld door zo'n beetje heel Nederland. Deze gave ronde leverde 2 humes bladkoningen op in Noordwijk, een prachte en totaal niet schuwe kleine geelpootruiter in Vatrop, 2 grote piepers langs de Noorderdijkweg en een bonte kraai in het Drechterland! Wat een topdag! Buiten deze 4 fraaie lifers hadden we ook nog leuke bijvangsten in de vorm van witbuikrotgans, kuifaalscholver, wilde zwaan en kleine burgemeester!

                                          Kleine geelpootruiter. Vatrop 25-01

Meestal zijn de wintermaanden juist de wat rustigere maanden. Dit geld alleen niet voor 2014! Zo kon ik ook weer in februari 4 nieuwe soorten op de levenslijst schrijven! De eerste lifer is eigenlijk een geluk bij een ongeluk. Samen met gebroeders Molenaar en Bert de Jong reden we naar Brede voor de roze pelikaan. De vogel mooi gezien, maar helaas was het zoals eigenlijk al wel verwacht een escape. Wel een geluk was dat Bert speciaal voor ons nog even langs de taige rietganzen Vlijmen wilde rijden!
Een van de hoogte punten van 2014 vond plaats op 19 februari toen Cornelis, Arie, Bastiaan en ik bij de Molenaartjes in de Auto stapte om naar de 2 sneeuwuilen in Vlieland te gaan. Wat waren dit ongekend gave beesten, echt een van me mooiste soorten!!! Buiten deze prachtige soort kon ik ook nog eens zwarte ibis in drachten en kleine trap in Langelo op de levenslijst bij schrijven. Ook een leuke bijkomst waren de 5 witbuik en 2 zwarte rotganzen op de Afsluitdijk! Echt een geweldige dag om nooit meer te vergeten!!!

                                          Sneeuwuil. Vlieland 19-02
                                          Zwarte ibis. Drachten 19-02
                                          Gewone, zwarte en witbuikrotgans. Afsluitdijk 19-02
                                          Roze pelikaan (escape). Breda 08-02

De derde maand leverde ook 3 nieuwe soorten op. Zo zag ik op 1 maart een fraaie siberische tjiftjaf, en dan ook eens in de Alblasserwaard! In Hardinxveld-Giessendam kon Merijn Loeve elke Alblasserwaardse vogelaar verblijde met deze zeldzame tjiftjaf in ook nog eens zijn eigen tuin! Later deze maand de vogel nog een aantal keer mooi kunnen bekijken.
Op de 15e melde de 2e lifer van maart zich. Het ging hier om de Ringsnaveleend. Samen met Jefta kon ik bij Ed en Mary in de auto stappen om deze zeldzame eend in Vlaardingen te bezoeken. Terwijl we naar deze prachtige Amerikaanse eend keken, wisten we nog niet dat we hem een paar weken laten ook nog eens in de Alblasserwaard zouden aantreffen! Hierover later meer...
De dag daarna kon ik op de valreep de kuifleeuwerik nog bijschrijven. Deze nu in Nederland uitgestorven leeuwerik liet zich als laatste van zijn soort prachtig zien en horen in een foei lelijke woonwijk in                     's-Hertogenbosch. Jammer dat deze fraaie soort nu helemaal is verdwenen in Nederland!

                                          Kuifleeuwerik. 's-Hertogenbosch 17-02
                                          Siberische tjiftjaf. Hardinxveld-Giessendam 15-03
                                          Ringsnaveleend. Papendrecht 29-03

In de 4e maand van het jaar, kwam kon ik ook weer 4 nieuwe's noteren. Zo ben ik op de 12e samen met Jefta op de fiets naar de Brabantse Biesbosch gegaan om de Amerikaanse wintertaling te twitchen. Samen met een aantal andere vogelaars vonden we daar ook nog eens een 2e Amerikaanse neef van de wintertaling, tof!
De 2e en de 3e lifer kon ik met dank aan de Molenaartjes samen met Jefta en Bastiaan op de 19e noteren. Een van deze soorten was eigenlijk ook wel een droomsoort, namelijk de korhoen. Voor deze soort zijn we Speciaal naar de enigste plek voor deze soort in Nederland gereden, namelijk de Sallandse Heuvelrug. Deze prachtige vogels lieten zich in de vroege ochtend bewonderen, terwijl ze druk bezig waren met hun balts, echt super gaaf! De 2e lifer van deze dag was de nog zeldzamere bruine klauwier. Deze soort was al op 18-01 ontdekt. Helaas had ik geen mogelijkheid gehad om de vogel te twichten, en was ik bang dat ik hem ook nooit meer zou zien. Maar gelukkig bezorgde mijn redders in nood deze ongelofelijke beauty in Netterde nog net optijd, na 8 mei was de vogel namelijk niet meer gezien!
Klauwieren vind ik persoonlijk een van de gaafste families in het vogelrijk. En wat was het dan ook een geluk dat ik op de 29 nog eens een van deze gave soorten mocht noteren. Op de Maasvlakte zat namelijk een prachtige steppeklapekster! Deze mega zeldzame soort kon ik dankzij Jorrit vlot nog net voor het donker mooi in beeld krijgen! Op 2 mei ben ik samen met Bastiaan nog een keer bij deze prachtige klauwier geweest. Dit maal kon hij beter op de foto gezet worden.

                                          Steppeklapekster. Maasvlakte 02-05
                                          2 Amerikaanse wintertalingen. Brabies 12-05

Ook in mei zag ik weer 4 nieuwe soorten. Het begon allemaal op de 8e toen ik met Cornelis Fokker naar Zuid-Kennemerland ben geweest voor de roodstuitzwaluw. Terwijl de regen met bakken uit de hemel viel liet deze prachtige soort zich zien tussen honderden andere zwaluwen. Leuke bijvangsten waren ook nog 2 steltkluten en een aantal fraaie geoorde futen net voor de kijkhut.
Op de 22e ben ik met de Molenaartjes naar het Oostvoornsemeer gereden voor de roodmus. Een prachtig mannetje vogel liet zich gedurende deze prachtige avond geweldig mooi zien in een warm zonnetje, fantastisch! Een onverwachte laag overvliegende kraanvogel was ook nog eens een mooie bijvangst deze avond!
Op de 26e kon ik rond me stage een lifer bij schrijven, namelijk een fraaie krekelzanger! De soort liet zich geweldig mooi zien en horen in de Dordtse Elzen, waar ik toen ook stage liep. Hier nog een opname.
De 4e lifer van mei heb ik helaas alleen kunnen horen. Maar goed, horen is scoren! Samen met de Molenaartjes hebben we in Zuid-Holland nog een avondje besteed aan de woudaap. Ondanks het feit dat de vogel een paar meter voor ons zat, liet hij zich helaas alleen maar horen.

                                          Geoorde fuut tijdens de roodstuitzwaluw twitch.
                                          Krekelzanger. Elzen, Dordrecht 26-05

Juni verliep eigenlijk vrij rustig, en ik heb dan ook nog maar een lifer erbij kunnen schrijven. Dit was een poelruiter op de 21e in het Stinkgat bij het Oud- Vossemeer. Ondanks het feit dat ik dankzij een kampnacht een nacht niet geslapen had, besloot ik toch om samen met Jefta bij de Molenaartjes in de auto te stappen, en richting Zeeland te rijden. Onze nachtrust probeerde we telkens rijdende weg in te halen, om vervolgens even te vogelen, en dan weer verder te slapen.

                                          Poelruiter. Oud-Vossemeer. Door: Jacob Molenaar

In jullie was ik ieder week aan het werk, en had dus ook weinig tijd om te vogelen. Deze maand zijn er dan ook geen lifers bij gekomen.
In augustus was ik de eerste 3 weken in Schotland. Toch kon ik aan het eind van de maand nog 2 soorten op de lijst erbij schrijven. Net de dag nadat ik weer in Nederland arriveerde kon ik met de familie Molenaar mee naar een van mijn droomsoorten, namelijk de hop! De vogel liet zich op een oud vliegveld in Nieuw Haamstede prachtig bekijken! Ook kon ik deze avond een soort noteren die ik de weken ervoor in Schotland met honderden had gezien, maar die me in Nederland steeds te slim af was, namelijk de zwarte zeekoet! Al vier keer wist ik deze soort op de Brouwersdam mist te lopen, maar deze dag dan eindelijk raak!

                                          Hop. Nieuw Haamstede 23-08

November bleek goed te zijn weer nog eens 3 nieuwe soorten. Op de 2e hadden Corné Stam en ik over de Tongplaat een overvliegende morinelplevier! Altijd leuk als je een soort zelf ontdekt!
Na al drie maanden geen echt knalsoort gezien te hebben, kon ik op de 8e een heuse Oosterlijke Vorkstaartplevier erbij schrijven! Deze enorme klapper hadden Jefta, de gebroeders molenaar en ik te danken aan Bert de Jong die ons mee nam naar het Stinkgat bij het Oud-Vossemeer. Dit keer stonden we er wat wakkerder bij als de vorige keer in het Stinkgat ;) Wat was het toch een prachtig beest!
De 3e lifer deze maand zat op de Maasvlakte. Het ging hier om een kleine spotvogel. Ook deze soort konden Bastiaan, Jefta, Arie-Willem en ik dankzij Bert op onze lijst zetten.

                                          Oosterlijke vorkstaartplevier. Oud-Vossemeer

Oktober viel niet tegen. Deze maand kon ik namelijk 5 nieuwe soorten op de levenslijst zetten. Het begon bij de 'buren', of beter gezegd, Ijsselmonde. In de Crezéepolder had Cornelis namelijk een tp roodkeelpieper ontdekt! Op de 15 besloten Arie-Willem en ik om de vogel te gaan zoeken. Het duurde niet lang of we hadden de vogel opgestoten uit het gras, waarna hij zich mooi liet zien en horen in vlucht!
Een van de hoogtepunten van het jaar viel plaats op de 19e, toen we met het gezin en een hoop ander vogelaars op een paar cm afstand oog in oog stonden met een prachtige blonde ruiter die op vuurtorenvlakte van de Maasvlakte liep! De vogel wat totaal niet schuw, en liep gewoon tussen de fotografen door!
De dag erna zag ik de zelfde vogel samen met Bastiaan, Patrick en Jorrit weer op de bovengenoemde plek. En ook dit keer liet hij zich geweldig zien! Terwijl er een kudde fotografen rondom hem lag, kende deze kleine held geen enkele angst! Deze dag kon ik ook de 3e lifer van de maand noteren, namelijk een bruine boszanger! Ook deze zat natuurlijk weer eens op de Maasvlakte.
Nadat er een nacht lang een harde NW storm had gestaan, stonden Richard, Patrick, Bastiaan en ik de volgende ochtend al vroeg op Maasvlakte. En zoals ze het hier in de streek zeggen, 't'woeide best'. Deze kon ik gelukkig afreken met 2 zeesoorten in de vorm van 6 rosse franjepoten en 22 middelste jagers! Buiten deze 2 lifers zijn 2 vaal stormvogeltjes, 2 stranleeuwerikken, 1 grauwe pijlstormvogel, vele grote en kleine jagers, drieteenmeeuwen en dwergmeeuwen ook het noemen waard!

                                          Blonde ruiter
                                          Rosse franjepoot

Het is november, en eind van het jaar nu komt al aardig dichtbij. Maar goed, in 2 maanden kan nog veel gebeuren. Zo zag ik maand namelijk 2 mega zeldzame zangertjes.
Laten we beginnen bij het begin. Op de 10e werd er in Zoeterwoude een prachtige bonte tapuit ontdekt. Een dag later stonden ook Bastiaan, Jefta, de Molenaartjes en ik nog net voor het donker bij de hoop slootvuil waar de vogel de hele dag al gezien was. Gelukkig zat hij er nog steeds, en liet hij zich op een paar meter afstand prachtig zien! Erg gaaf!
Ondanks dat dit een mega zeldzame soort is, valt hij bij het niets bij de vogel die op de 29 een paar kilometer verderop zag. In de polders van Alphen ad Rijn zat zomaar een heuse afrikaanse woestijngrasmus!!! Echt een knaller van de eerste orde! Niet alleen was deze soort een nieuwe voor Nederland, maar ook nog maar de 3e voor NW Europa! Samen met vele Nederlandse maar ook Franse, Engelse, Vlaamse en Duitse vogelaars stonden we met volle teugen te genieten van mega zeldzame maar ook mega mooie zangertje, fantastisch!

                                          Bonte tapuit. Zoeterwoude 11-11
                                          Afrikaanse woestijngrasmus. Alphen ad Rijn 29-11

December had voor mij geen nieuwe soorten meer in petto. Dus de Afrikaanse woestijngrasmus was een mooi slotstuk aan de rij mer de 33 lifers van 2014.

En ja, dan hebben nog die witkruintapuit die werd ontdekt in de Nieuwbouwwijken van Oestgeest. Op 10 oktober hebben Bert de Jong en ik de vogel fraai gezien op een daktuin in het licht van de lantaarns. Het is alleen de vraag of hij wel echt wild is. Al is het een wilde, dan is het net als de Afrikaanse woestijngrasmus ene knaller van de eerste orde, en zou het de 34e lifer van het jaar zijn. De vogel toonde alleen wel een raar verenkleed, kromme tenen enz. Dit kan wijzen op een escape. Of er antwoord komt op de vraag of hij wel wild is weet ik niet. Een ding weet ik echter wel, ik heb genoten van dit prachtige vogeltje.
Na 3 december is de vogel niet meer gevonden. Waarschijnlijk is het een exotisch hapje geworden voor een van de vele katten die daar al vele malen naar de Afrikaan zaten te loeren. Het was gewoon een kwestie van tijd.....

                                          Witkruintapuit in licht van de lampen. Oestgeest.

Nou is nog 1 andere waarneming die meteen in me op komt als ik aan 2014 moet denken. Het gaat hier om 2 nachtzwaluwen in de Biesbosch! Op 18 september stonden Arie-Willem, Jefta, Ed, Mary en ik oog in oog met 2 ongekend gave nachtzwaluw op een wel heel onverwachte plek, namelijk de Brabantse Biesbosch! De vogels zaten vlak voor ons op de weg, en lieten zich in het licht van de koplampen fantastisch bekijken! Ook zagen we de vogels zo nu en dan jagen, wat een luchtacrobaten zijn het dan! Echt een ongekend gave waarneming om nooit meer te vergeten! Ook is het nog maar de 2e keer dat ik deze fantastische soort zag!

                                          Nachtzwaluw. Brabantse Biesbosch18-09

Nu we de nieuwe aanwinst in heel Nederland gehad hebben, zoemen we een stukje in op de kaart, en dan wel op de Alblasserwaard. Voor dit jaar had ik hier een doel voor ogen, namelijk om mijn eigen jaarlijstrecord van 170 soorten te verbreken. Ik kan jullie tot mijn grote blijdschap vertellen dat dit ruimschoots gelukt is! Blijkbaar had ik een mooi jaar gekozen, want de lijst kwam uit op niet minder dan 187 soorten!
Tussen deze 187 soorten zaten ook nog eens 12 nieuwe soorten voor de Alblasserwaard. Hier onder zal ik kort even de 12 lifers doornemen.

Het begon allemaal op 2 februari. Van Richard kreeg ik een belletje dat een zeearend richting me huis vloog. Helaas week de vogel af, en vloog over polder Oud-Alblas. Maar een geluk bij een ongeluk is dat de zeearend nou geen ukkie, dus ondanks de afstand kreeg ik de vogel toch in de scoop! Een mooie waarneming was het niet, maar goed +1! Gelukkig zag ik later dit jaar ook nog een prachtige jongen vogel over Sliedrecht vliegen.
De 2e Nieuwe soort voor de Waard kwam 10 dagen later tijdens een meeuwen rondje met Cornelis. Tussen de vele kok en stormmeeuwen vonden we deze dag namelijk 2 pontische meeuwen! Ook al vind ik het een achterlijke term, toch was dit eigenlijk wel een zogenoemde 'schaamsoort' voor mij in de Alblasserwaard. In de loop van het jaar kwam nog eens 3 van deze fraaie meeuwen soorten tegen!

                                          Pontische meeuw. Alblasserdam 12-02

De 3e lifer voor de Alblasserwaard was zelfs een nieuwe voor op de levenstlijst. Namelijk de al eerder genoemde siberische tjiftjaf die op 1 maart in Hardinxveld-Giessendam kon twitchen. Wat was het toch een leuk vogeltje! Het leukste van de twitch waren misschien wel de verbaasde en suffe blikken van de buurtbewonders, die niet wisten wat ze mee maakte toen er een horde vogelaars in het smalle brandgangetje in een achtertuin stonden te gluren! Totaal heb ik de vogel 3 keer hier gezien. Een lekkere voor op de Alblasserwaardse lijst! En voor de ontdekker Merijn Loeve een prachtige tuinsoort!

                                          Siberische tjiftjaf. Hardinxvel-Giessendam 06-03

Na deze Siberische dwaalgast was het tijd voor een Amerikaan. Nadat ik de ringsnaveleend met Ed en Mary in Vlaardingen had getwicht, werd er op de zelfde dag een amerikaanse smient tussen de honderden smienten op de grote plas in de Hoge Boezems van de Overwaard gemeld! Samen met Jefta snel op de fiets gesprongen, en richting Alblasserdam gecrost. Vanaf een brug over de boezem kon je de eenden in de plas aardig overzien. Ondanks de afstand deze gave soort toch leuk gezien! Weer een harde soort voor de Waard binnen!
Toen ik op 15 maart naar de ringsnaveleend in Vlaardingen zat te kijken, had ik niet verwacht dat ik 14 dagen later naar de waarschijnlijk zelfde vogel zat te kijken, midden in Papendrecht! Terwijl ik met Richard een tegekke slangen dag op de Veluwe had, werd de vogel ondertussen in Papendrecht gemeld. Op de terugweg meteen langs gegaan! Wat liet hij zich toch fantastisch zien! Zonder twijfel me beste soort in de Alblasserwaard, en al weer de 2e Amerikaanse eend in de Waard dit jaar!

                                          Ringsnaveleend. Papendrecht 29-03

Dit jaar was er een invasie van zwarte ibissen. Gelukkig mochten we hier in de Alblasserwaard ook een graantje van mee pikken. Op 21 april zagen we onder het trektellen vanaf Kinderdijk opeens een zwarte ibis aanflappen, en even later leek hij in te vallen op de Ijsbaan van Nieuw-Lekkerland. Na de telling even langs gereden, en hij zat er!! Een paar weken later had hij op nog steeds de zelfde locatie ook nog eens een soortgenoot gevonden! Wat een geweldige vogels waren het! Leuk was om te zien dat de meerkoet nou niet bepaald blij waren met deze buitenlanders. Zo dra een van de vogels naar zijn idee te dicht bij het nest kwam, zette deze sacherijn meteen de aanval in. De ibissen leken dan net kleine kinderen, en maakte er eens spelletje van. Telkens weer probeerde ze weer dichterbij te komen, totdat de meerkoet weer ingreep. En dit ging dan een paar keer achter elkaar door.

                                          Zwarte ibis met een kwade meerkoet op de hielen.

Ook van de vele steltkluten in Nederland konden wij hier in de Alblasserwaard mee genieten. Zo hadden we in de Zouweboezem zelfs een succesvol broedgeval van deze sierlijke steltlopers! Zelf was het hoogste aantal dat ik hier zag 4. Maar er zijn een keer zelfs 10 vogels hier gezien, bizar! Buiten de vogels in de Zouwe zag ik ook nog eens een door Jorrit ontdekte vogel op de plas van Langebroek!

                                          Steltkluten. Zouweboezem

De 2e week van mei stond in het kader van de steltlopers. Samen met Ed en Mary ben ik verschillende avonden wezen zoeken op Plas-dras Langebroek. Dit was niet voor niets, want het leverde namelijk 2 lifers in de vorm van 2 kleine strandlopers en 2 zilverplevieren! Buiten deze 2, zagen we ook nog goede Waardsoorten als: rosse grutto, temminck strandlopers en bontbekplevieren!

Terwijl Corné en ik samen met de jeugdclub van de NVWA bezig waren met trektellen op de Gasunie, kon ik onverwacht me 10 nieuwe Waardsoort van het jaar noteren, namelijk een overvliegende Klapekster!

Nog zo'n onverwachte lifer was een vrouwtje middelste zaagbek dat ik tijdens stage opeens aantrof in de Avelingen. Voor in de Alblasserwaard nog maar het 8e geval, en mijn 1e!

Dan eindigen we de lijst van de 12 nieuwe Waardsoorten met een ijsgors. Terwijl ik op 10 november gewoon een rondje door Kinderdijk fietste, zag ik een groepje veldleeuwerikken met een gorsachtige aankomen vliegen. Toen ze net boven me vlogen, bleek het om een ware ijsgors te gaan! Een voor mij al langverwachte soort in de Alblasserwaard!

Deze 12 lifers waren natuurlijk een welkome aanwist voor mijn poging om het eigen jaarlijst record in de Alblasserwaard te verbreken. Maar ook maakte een hoop andere leuke soorten het mogelijk dat ik mocht eindigen met een jaarlijst van 187 soorten. Hier onder een aantal leuke jaarsoorten voor de Alblasserwaard.
Helaas ontbraken de kwartels dit jaar in de Alblasserwaard. Daar in tegen is het dit jaar wel gelukt om de patrijzen in Gorinchem op de jaarlijst te zetten. Ook waren 2 roepende porseleinhoenders tijdens een excursie voor de Vogelweek een welkome verrassing!

                                          Patrijs. Gorinchem

De ganzen werkte dit jaar ook prima mee. Naast de jaarlijkse roodhalsganzen waren een dwergans en rotgans een mooie aanvulling op de jaarlijst. De ringsnaveleend en amerikaanse smient waren natuurlijk het pronkstuk op het gebied van eenden, maar de 5 krooneenden dit jaar waren ook zeker wel het noemen waard.
Het jaar was op het gebied van reigers helemaal fantastisch! Zo zag ik dit jaar 3 verschillende koereigers in onze vertrouwde Alblasserwaard! 2 van hen waren in zomerkleed en zaten in Nieuw-Lekkerland en Bleskensgraaf. De 3e was in winterkleed, en hing bijna de hele herfst in verschillende polders, waarna hij iedere nacht weer sliep in de eendenkooi Oud-Alblas. Wat zijn het toch geweldige reigers! Vooral hoe ze altijd zo sneaky kunnen sluipen, prachtig!

                                          Koereiger. Bleskensgraaf Noord 03-07

Een ander leuke reiger was de Kwak die Piet van Meerkerk in zijn tuin in Streefkerk ontdekte. De vogel liet zich echt fantastisch zien! Voor mij ook nog maar de 2e in de Alblasserwaard!

                                          Kwak. Streefkerk 21-05

Met zeearend, visarend, rode wouw, zwarte wouw, ruigpootbuizerd en wespendief was het ook op het gebied van rovers een prachtige jaar in de Alblasserwaard. Het mooiste was nog wel een rode wouw die kort boven de rietvelden van de Zouweboezem jaagde, terwijl we naar de steltkluten zaten te kijken.
Met kleine strandlopers, temmincks strandlopers, rosse grutto, bokje, houtsnip, zilverplevier, bontbekplevier, kluut en steltklutten was het op het gebied van steldlopers echt een topjaar!

                                          Rosse grutto. Plas-dras Langebroek 12-05

Meeuwen en sterns waren ook leuk aanwezig dit jaar. Zo zag ik in het totaal 3 geelpootmeeuwen, 5 pontische meeuwen en 14 zwartkopmeeuwen. Leuk was dat dit jaar ook weer eens een witvleugelstern tussen de broedkolonie op Kinderdijk zat. Man, wat is dit toch een prachtige soort!

                                          2e kj Pontische meeuw. Papendrecht 12-2
                                          Zwartkopmeeuw. Achterwaterschap 15-03
                                          Witvleugelstern. Kinderdijk 29-05

Ook in de Alblasserwaard was het goede uilenjaar duidelijk te merken. Zo zag ik dit jaar uitzonderlijk veel bos, steen, rans en kerkuilen. Buiten deze algemene soorten zag ik in het totaal nog 3 prachtige velduilen! Wat een gave soort!

                                                       Ransuil. Zijdebrug
                                          Velduil. Polder Kortebroek 28-10

Op het gebied van zangvogels was het ook niet slecht dit jaar. Gek genoeg heb ik ondanks veel zoekwerk geen sprinkhaanzanger op de Alblasserwaardse jaarlijst kunnen zetten. Maar andere leuke soorten als Bladkoning, draaihals, siberische tjfitjaf, grote karekiet, 5 beflijster, appelvink, goudvink, 5 buidelmezen, ijsgors en een kleine barmsijs konden wel op de lijst gezet worden.

                                          Draaihals. Nieuwland.

Met het lezen van deze terugblik op 2014 hoop ik dat u net als zult zien dat 2014 een top vogeljaar was! Ben benieuwd wat 2015 gaat opleveren!
Ik wens jullie allemaal een gezond, mooi en natuurrijk 2015 toe. Bedankt voor het lezen van mijn blog, en wie weet tot ziens in het veld!

Groeten,
Jonathan.


1 opmerking:

  1. Mooi man! Jij hebt de steppeklapekster er ook mooi op gekregen! Mooi ook de nachtzwaluw! Geweldig.

    Gr. John

    BeantwoordenVerwijderen