zondag 29 december 2013

Brouwersdam

Omdat het vandaag nog heerlijk weer was, besloten we om met het gezin naar de Brouwersdam te gaan. We kwamen als eerst aan in het Haventje, op waarneming.nl las ik dat hier al een poosje de zwarte zeekoet zit. De soort scheen erg moeilijk te vinden  zijn, maar ja nooit geschoten is altijd mis.
Gewapend met de scoop speurde we de zee af. In 3 kwartier zoeken  helaas geen spoor van de zeekoet gevonden. Wel de gebruikelijke soorten voor de brouwersdam als: roodhalsfuut, kuifduiker, ijseend, zwarte zee-eend, roodkeelduiker, drieteenstrandloper, steenloper, paarse strandloper enz. Niet heel bijzonder, maar wel leuk. Omdat we de vogel niet konden vinden zijn we verder gereden richting de Spuisluis. Net iets voor de sluis zag ik opeens net voor de kant een prachtige zeekoet opkomen! Snel camera gepakt, en samen met jefta uit de auto gevlogen. De vogel liet zich echt prachtig bekijken, en we waren zonder dat we het door hadden ruim een halfuur bij dit beest. Ik heb deze soort in Nederland nog nooit zo mooi en van zo dichtbij kunnen zien. 





                                          Zeekoet in winterkleed

Omdat me ouders al op de sluis stonden, liepen we er ook maar naar toe. Onderweg nog even gestopt voor een aantal steenlopers, die zich als gewoonlijk weer leuk lieten zien. Blijven geweldige vogeltjes om naar te kijken!

                                          Steenloper

Op de sluis nog even snel de zee met de scoop afspeuren, ook hier weer het zelfde. Maar toppers en 7 ijseenden zijn toch nog wel even het noemen waard. Omdat me ouders het onderhand wel gezien hadden, en de zon steeds sneller onder ging, hadden we geen tijd meer om naar de ijsduiker te zoeken. 
Op de terugweg nog even bij de Grevelingen gestopt, hier zagen we nog een kleine zilverreiger, bokje, steenlopers, grote zaagbekken, smelleken, watersnip en rotganzen. Een vrouwtje blauwe kiekendief speurde het riet af, opzoek naar een hapje. 


                                          Vrouw blauwe kiekendief

Toen het onderhand te donker was om nog te vogelen, begonnen we weer de weg naar Bleskensgraaf. Jammer van de zwarte zeekoet en ijsduiker, maar als troostprijs een prachtige zeekoet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten