zaterdag 7 december 2013

Geen ivoormeeuw, maar wel een mooie dag!

De afgelopen weken worden er her en der in Noordelijk Europa ivoormeeuwen waargenomen. Omdat het de afgelopen dagen vanuit het Noorden aardig heeft gewaaid was er de hoop dat deze zeer zeldzame meeuw ook in ons land gevonden zou worden. Dus werd er op het forum van waarneming het plan opgezet om lang heel de Nederlandse kust opzoek te gaan naar de ivoormeeuw. 

Vanochtend stapte ik om kwart voor acht bij Jorrit Vlot en Thijs Fijen in de auto, waarna we richting de kwade hoek reden. Het was nog koud en nat, maar ja, wat doe je er aan? Met de positieve gedachten, alles wat nu valt, valt straks niet meer, kon de moed er in gehouden worden. Toen we aankwamen in de haven van Stellendam, was het nog aardig nat buiten. Maar gelukkig konden we hier vanuit de auto de meeuwen goed afkijken. Meeuwen zat, maar helaas geen ivoormeeuw, of iets wat er dan ook op moet lijken.
Wel zaten er nog een aantal steenlopers en dodaarsjes. 
Toen we zeker wisten dat de haven 100% ivoormeeuwloos was, gingen we verder naar de pier. Dit was de plek waar in 1990 de laatste ivoormeeuw van Nederland was gezien. Zoals verwacht natuurlijk ook hier geen glimp van de soort. Wel zagen we aan de andere kant van de pier 3 lepelaars, 1 roodkeelduiker, honderden steltlopers als bonte en drieteen strandlopers, zilverplevieren, rosse grutto's (waarvan een nog in zomerkleed) en tureluurs. 
Na de boel grondig doorzocht te hebben, werd de tocht vervolgd naar het strand. Bij de parkeerplaats spullen uitgeladen, en lopen maar! Door het hoge water van afgelopen weken, was het pad aardig met een moeras te vergelijken. Maar na wat springen en ploeteren werd het strand nog met blote voeten bereikt!
Het zoeken naar meeuwen kon beginnen. Op het strand zaten weinig meeuwen, maar wat verder op zee was het een stuk drukker. Omdat het te ver was om te determineren, werden  er pogingen gedaan om dichter bij te komen. Als springend over het slik, wisten we iets dichter bij te komen. Maar ook dit leverde geen gewenst resultaat op. Wel zaten er honderden bonte strandlopers, en vloog er een vrouw blauwe kiekendief langs. 

                                          Kwade hoek

Er werd besloten om maar naar de Brouwersdam te gaan. Het hele tafereel van springen en glibberen herhaalde zich weer, maar ook nu wist ik zonder natte schoenen de auto te bereiken. 
Bij de Brouwersdam aangekomen, zagen we dat de dam afgesloten was voor verkeer door hoge waterstand. Dus besloten we om te rijden, en de auto binnengaats van de spuisluis te zetten. Vanaf hier konden we via een tunnel onder de weg door. Op de sluis de scoopen weer opgezet, en speuren maar. De zee zat vol met brilduikers, middelste zaagbekken, eiders en zwarte zee-eenden. Maar na beter zoeken werden soorten als roodkeelduiker, kuifduiker, roodhalsfuut, topper en als klapper de ijsduiker gevonden!!! Na een poosje getuurd te hebben, weer terug naar de auto. Binnengaats zwommen nog 2 zeehonden, waarvan een de grijze en de ander de gewonde zeehond was. Blijft altijd leuk om zeehonden te zien!

                                          Rechts grijze, en links gewone zeehond. 

We reden verder naar de andere kant van de dam, in de hoop hier wel de dam op te kunnen rijden. Ook was dit helaas niet mogelijk, dus werd de volgende stop de Neeltje Jans. Hier aangekomen begonnen met het zoeken naar meeuwen. Aan meeuwen was het erg rustig, en wat er zat, en tussen de meeuwen die er zaten zat ook niks geks. Na een melding van ijseend aan de andere kant van de Neeltje Jans, de auto weer ingestapt. Om vervolgens aan de andere kant weer uit te stappen. Hier vond Thijs al snel een groepje van 4 sneeuwgorzen. Gewapend met camera slopen Jorrit en ik langzaam dichterbij. De vogels waren totaal niet schuw, en lieten zich ook echt prachtig bekijken. Heb zelf nog maar weinig zo mooi de sneeuwgors gezien!






                                          Sneeuwgorzen

Onder het genieten en fotograferen werd Jorrit gebeld door Thijs. Hij zij dat er zonet een raaf over vloog!! Voor zeeland een uiterst zeldzame soort!!! Met grote haast speerde we naar de dijk, maar helaas te laat.
Omdat hier ook aan aantal meeuwen zaten, werd er geprobeerd om met brood de meeuwen dichterbij te lokken. Helaas hadden ze weinig interesse voor het brood. Als troost vloog er dan wel een drieteenmeeuw in winterkleed langs! De vogel had helaas last van een olievlek . 

                                          Drieteenmeeuw in winterkleed

Omdat er geen beweging in de meeuwen zat en er op zee ook niet echt veel te zien viel, besloten we maar om weer richting huis te gaan. Bij Ouddorp zag ik nog een vrouw blauwen kiekendief vanuit de auto. Bij de Brouwersdam toch maar even gekeken of je er met de auto nou wel lang kon. Dit was ook het geval. We zagen hier weer het gebruikelijke, en een paarse strandloper voor de daglijst. 

Helaas geen ivoormeeuw, maar ja het blijft natuurlijk een uiterst zeldzame verschijning. Ook in de rest van het land geen meldingen van deze soort. Maar met een prachtig groepje sneeuwgorzen, ijsduiker, topper, drieteenmeeuw enz. Hebben we natuurlijk helemaal niks te klagen!! Buiten de waarnemingen viel het weer ook helemaal mee, bijna geen regen, en zelfs zo nu en dan de zon!
Jorrit en Thijs, BEDANKT!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten