zaterdag 28 december 2013

Buffelkopeend eindelijk op jaarlijst.

Het einde van 2013 begint nu wel heel dichtbij te komen, en de jaarlijst word zo langzaam aan afgerond. Zowel bij Bastiaan als bij mij ontbreekt de buffelkopeend nog aan de jaarlijst. Men zecht altijd dat de jeugd van tegenwoordig lui is, zo ook deze 2 jeugdige vogelaars. Want Bastiaan had 2 gratis dagkaarten van Ariva kunnen regelen. Waarom fietsen als je ook een hoop energie kunt besparen door met de bus te gaan ;)
Zo stapte we rond 12:15 vanuit Alblasserdam in de bus. We hebben beide nog bijna nooit met de bus gereist, maar gelukkig hebben we een mond om dingen te vragen, en een chouffeur om te antwoorden. Na wat overstappen en de weg vragen kwamen we ong. anderhalf uur (met de fiets zou je er 3 kwartier over doen :p) later aan bij de Gaatkensplas in Barendrecht.

                                          De gaatkensplas

We hadden een uur om de vogel te vinden, dus begonnen we maar gouw met zoeken. Vanaf de brug werd de plas zorgvuldig met de kijker afgespeurd, waarna ik al snel de vogel boven zag komen. Wel heel ver weg, maar deze kleine en op afstand bijna helemaal witlijkende eend is al snel te herkennen.
Dit was voor mij de 3e keer dat ik de vogel zag, maar de voorgaande keren alleen maar verweg gezien.
In de hoop om de vogel nu eens een keer beter te kunnen bekijken liepen we lang het water verder. In de luwte van het riet ruste een grote groep kuif en tafeleenden, zie zich aardig op de foto lieten zetten. Ik vind tafeleenden echt prachtige vogels blijven!



                                          Tafeleenden

Op de steiger een stukje verderop zagen we de vogel al een aardig stukje dichterbij, maar alsnog aardig ver. Maar met wat geduld kwam het snelle duikeendje steeds dichterbij. Een stukje verder op de steiger konden we samen met 2 andere vogelaars de vogel erg mooi bekijken. Net voordat we weer weg wouden gaan liet de vogel zich nog even prachtig bekijken tussen een groepje kuifeenden!



                                          Buffelkopeend

Helaas begon de tijd te dringen, en verlieten we deze mooie eend. Blij met de verbeterde waarneming liepen we weer richting de bushalte, waar we na ong. 5 minuten geduld in de bus konden stappen, en een ruim uur later weer in Alblasserdam konden uitstappen.
Met de buffelkop op de jaarlijst en een busavontuur achter de rug konden we weer tevreden richting huis gaan. De jaarlijst staat nu op 244 soorten, dat is 11 meer als vorig jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten