donderdag 22 mei 2014

Een heerlijke twitch.

Toen ik vanmiddag rustig op de bank achter de tv hing, begon me mobiel ineens als een malle te trillen. Kortom, we hebben een beller! Na beleefd opgenomen te hebben hoorde ik aan de andere kant van de lijn de stem van meneer molenaar. Hij zij dat ze deze avond ergens heen wouden gaan, alleen nog niet wisten waarheen. Ik had ongeveer een half uurtje de tijd om mee te denken, en kwam uit op de roodmus bij het Oostvoornse meer. De Molenaartjes hadden het zelfde idee, dus stond de planning van de avond al weer snel vast.

Rond kwart over 7 werd ik opgepikt bij de boerenbond, waarna we koers richt het Oostvoornse meer zetten. Na een kleine 3 kwartier in de auto gezeten te hebben, werd de auto op plaats van bestemming in de berm gedouwd, werden de spullen uitgepakt, camera's ingesteld, en lopen maar! 
Ik was zelf nog nooit in dit gebied geweest, maar wat is het hier mooi! We waren nog niet eens de trap af, of we waren al overgoten door een orkaan aan vogelzang. Vooral bosrietzangers, kleine karekieten, grasmussen en cetti's zangers lieten toch wel heel duidelijk weten wie er hier de baas was. 

Bij een kruising liepen we naar links, dit leverde een mooie roodborsttapuit, cetti's zangers, bruine kiekendief en een prachtig veld vol grote ratelaars op. Maar de roodmus liet tot nu toe nog zijn snavel. Daarom besloten we maar om weer richting de kruising te lopen, en nu het rechter pad eens te proberen. Leuk waren 2 goudvinken die in het warme avondlicht voor ons uit de struiken vlogen. 
Het nemen van het rechter pad bracht ons op het rechte pad, want al vrij snel hoor de we een soort van 'pleased to meet you', alleen dan in het vogels. Kortom, roodmus is binnen! 
We liepen steeds meer in de kant van de vogel. En bij de kijkhut besloten we maar te gaan zoeken. De vogel liet zich wel fantastisch horen, alleen zien was nog een ander verhaal. Voor een geluidsopname klik hier.
De eer was aan Jacob om de vogel als eerst in beeld te krijgen. Al snel had ik de vogel ook in beeld, wat een PRACHTIG beest! Hij zat voor ons in een struik, en het warme avondlicht scheen adembenemend mooi op de knalrode borst van de roodmus. Wat een onbeschrijfelijk moment was dit! De foto's van Jacob laten heel mooi zien hoe de prachtige kleuren naar voren komen. 

                                          roodmus

                                          Roodmus, foto's Jacob Molenaar

Toen de vogel naar een prachtige zangvoorstellen we vloog, namen we eens de tijd om het gebied af te speuren. Jacob ontdekte op enige afstand een aparte fuut op het meer. Al snel was het duidelijk dat dit om een adulte roodhalsfuut in zomerkleed ging!! Erg gaaf om deze prachtige futen soort eens in volop zomerkleed te zien! 


                                          Roodhalsfuut, foto Jacob Molenaar

Voor de rest was het met 3 grote sterns, 3 kleine zilverreigers, groenpootruiters en broedende kluten en visdieven heel goed te toeven!


                                          Het gebied. 

Al genietend van de vele vogels en het prachtige landschap vloog de tijd voorbij. Op een gegeven moment zag meneer molenaar een grote vogel aanvliegen. Als eerst werd het een rover genoemd, snel daarna een ooievaar, en als volgt een kraanvogel! De vogel zagen we van voren, waardoor de lange poten en nek eerst niet goed te zien waren, maar na een beeld in de kijker was kraanvogel niet meer uit te sluiten! De vogel kwam vanuit het niets laag over, en nam zelfs nog een poging om te landen. De visdieven, pikte dit natuurlijk niet, en joegen de grote indringer al snel weer weg. Na een aantal rondjes over het meer schroefde de vogel hoog op, waarna hij in Noorderlijk richting verdween. Erg gaaf en ook erg onverwacht!!!



                                          Kraanvogel

Toen de vogel helemaal uit beeld was nog even het water over gespeurd, en daarna rustig aan weer richting de auto gelopen. Na een heerlijke koek en wat drinken werd de motor gestart, en stond ik ongeveer 3 kwartier later weer bij de boerenbond.

Het was weer eens een zeer geslaagde avond, met een prachtige roodmus als lifer en hoop mooie extra's als kraanvogel, roodhalsfuut, goudvink, grote stern, kleine zilverreiger enz!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten