maandag 5 mei 2014

Steltkluut in de Alblasserwaard!

Gisteren werd via de whatsapp de hele vogelwerkgroep ff flink wakker geschut, er kwam namelijk het bericht dat er 2 steltkluten in de Zouweboezem gezien waren. Voor de Alblasserwaard een erg mooie soort, die bij vooral veel jonge vogelaars nog op de lijst ontbrak.

Ook bij mij was dit het geval, en nou mocht ik dank net het geluk hebben dat de vader van Jacob vrij had, en met ons naar de Zouweboezem wilde rijden. Dus zo stonden Jefta en ik dan op de maandagochtend bij de Boerenbond, waar we bij de Molenaartjes en Bastiaan konden instappen.

Voordat dat we naar de Zouwe zouden rijden, namen we eerst nog een kijkje op plas-dras Langenbroek, in de hoop de voor Bastiaan, Jacob en Albert nieuwe Waardsoort in de vorm van temmincks strandloper te kunnen scoren. Helaas liet de vogel zich niet vinden, dus verder gereden.

Aangekomen in de Zouweboezem hoorde meteen al een orkest van vele rietzangers, kleine karekieten, grasmussen en rietgorzen. Ook snorde de snor en zong de blauwborst zo nu en dan eens door het orkest van zangertjes.
De vlonders van de zwarte sterns waren al weer bewoond, niet alleen door de sterns, maar ook de kuifeenden hadden blijkbaar wel interesse in de vlonders.

Na een korte sportieve wandeling kwamen we aan bij het kijkscherm. Zoals altijd was het weer puzzelen om te zorgen dat iedereen kon kijken, dit scherm is namelijk nogal onhandig als het gaat om kijkgaten........
Al snel zagen we een waterral die voor ons het water overstak. Blijft altijd leuk om deze soort eens goed te zien!
Na een poosje speuren was het de eer aan Bastiaan een van de steltkluten te ontdekken! En zo stond er opeens weer een nieuwe soort op me Alblasserwaardse lijstje! Niet veel later kwam ook het 2e exemplaar erbij. Tot onze grote verbazing sprong het mannetje opeens op zijn vrouwtje! Dit is natuurlijk een aanwijzing dat de soort hier zomaar eens zou kunnen broeden, erg gaaf!! Later op de dag waren de vogels ook gezien met nestmateriaal, en mogelijk op een nest!! Dat zit dus wel goed.




                                          Selkluten

Toen we met grote ogen de kluten stonden te gapen, hoorde we opeens vanuit een hoekje een enthousiaste maar zacht roepje in de vorm van 'rode wouw!'. Dit roepje was afkomstig van Jefta, de stille jongen, maar die wel altijd op scherp staat! En ja hoor, hij had keurig een prachtige rode wouw gevonden.
De vogel vloog boven de plas, en ever later met een bruine kiekendief. Na een aantal rondjes over het gebied schroefte de rover op, en vloog langzaam maar gestaagd richting Noord. Erg gave waarneming!!!

                                          Rode wouw

Omdat we de stelkluten binnen hadden, en er nog tijd over was, reden we richting Gorinchem voor de grote karekiet. Eenmaal daar uitgestapt hoorde Bastiaan de vogel al meteen zingen! Dat ging lekker snel! De vogel liet zich mooi haren, maar ondanks ons geduld, liet de vogel zich niet zien. Maar goed, we hebben natuurlijk niets te klagen ;)
Ook erg leuk waren 10 bruine korenbouten die daar ook op de dijk zaten! Dit is pas mijn 2e keer dat ik deze soort in de Alblasserwaard zie!



                                                        Bruine korenbout

Een zoektocht naar de gister gemelde rosse grutto in de Avelingen leverde niet meer dan wat oeverlopers, tuinfluiters, cetti's zanger en mijn eerste gekraagde roodstaart voor de Waard dit jaar op.

Rond een uur of 12 werden we afgezet bij de Boerenbond, en een uur later stond ik er weer. Dit keer om samen met Bastiaan naar de Tongplaat te gaan.
Onderweg tikte we al soorten als gekraagde roodstaart, grasmus, tuinfluiter, nachtegaal, lepelaar en Cetti's zanger binnen. Ook kwamen we nog een slootje tegen waar het bomvol zat met kikkers!!



                                          Kikker orkest

Op de Tongplaat aangekomen kwamen we Leo Boon tegen. Samen met hem heel het gebied afgespeurd. Het was helaas vrij rustig, maar bosruiter, groenpootruiter, zomertaling, lepelaar en Zeearend waren het noemen wel waard. Bijna heel de middag daar heerlijk in het zonnetje op een bankje gezeten, en gewoon genieten van het heerlijke weer en het prachtige gebied.


                                          Lepelaar

Op de terugweg zijn we nog even bij een bosuilen nest wezen kijken, waar we een van de jongen mooi bovenin een wilg aantroffen!


                                                       Bosuil

Omdat snackbar de Spoorbrug niet open was scheidde onze wegen weer in Papendrecht.
Alles bij elkaar maakt het een prachtige dag, met een mooi rondje in de Alblasserwaard, en een heerlijk middagje genieten op de Tongplaat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten