vrijdag 2 mei 2014

Koereiger in de waard en steppeklapekster opnieuw.

Gisteren kreeg ik van Bastiaan de vraag of ik vandaag met hem en zijn vader mee wilde naar de Maasvlakte. Dit zijn dan de momenten waarop je antwoord 'nee zeggen is onbeleefd'.

Dus zo stapte ik rond kwart over 7 op de fiets richting Alblasserdam. Onderweg kwam er over de whatsapp groen van de vogelwerkgroep dat er een koereiger in polder Nieuw-Lekkerland zat. De waarneming kwam via derden, maar de beschrijving klonk goed. Reden te meer dat iemand ging zoeken, en laat dit nou juist onze fanatieke Bastiaan zijn.
Toen ik bij Bastiaans huis aankwam zijden zijn ouders dat hij aan het zoeken was naar de koereiger. In een sms liet hij weten dat hij er nog zat. Mooi herontdekt dus!
Snel op de fiets gesprongen en even gekeken. De reiger liep er gelukkig nog steeds, en liet zich prachtig zien in een gemaaid weiland. De vogel was compleet in zomerkleed, en dus op zijn mooist! Erg gaaf!

                                          Koereiger

Na wat foto's snel weer op de fiets gesprongen richting Bastiaan. Daar bijna meteen de auto ingestapt, en op naar de Maasvlakte.

Aan het begin van de Stuifdijk werden we gedropt. De steppeklapekster was op het moment niet in beeld, dus werd het zuiken. We waren helemaal de dijk uitgelopen, dit leverde een geelpootmeeuw, tapuit, grasmus en braamsluiper op, maar hoe we ook zochten geen braamsluiper.
Toen we op het punt stonden via de andere kant terug te lopen kwam er een vogelaar met zijn mobiel in de hand aanrennen. Hij melde dat de vogel zonet helemaal vooraan de dijk was gemeld. Dus konden we weer helemaal teruglopen. Na een aardige wandeling kwamen we dan eindelijk aan het begin van de dijk aan. We zagen al een aantal vogelaars staan, dus het was een  kwestie van aanschuiven. Eenmaal aangeschoven zag ik opeens dat de klapekster net voor me zat! Echt enorm gaaf!!! De vogel liet zich echt GE-WEL-DIG zien! Regelmatig hipte hij voor langere tijd als een tapuit over de grond, een gedrag dat je niet snel zou verwachten bij een klauwier! Ook zocht hij regelmatig hoge uitkijkpunten als bijv. een hek, paal, steen of bosje op om de omgeving te verkennen en een braakballetje te dumpen.

Jammer was echter wel dat er wat fotografen bij waren die ondanks de zeer korte afstand alsnog niet tevreden waren, en de vogel voortdurend opjaagde voordat mensen met wat minder goeie camera's een foto konden maken. Het ergste vond ik dan nog wel dat dit de mensen waren met de mega toeters. Mij lijkt het logisch dat deze mensen de anderen met wat mindere camera's voor laten, inplaats van zelf een ondoordringbare muur te vormen.

Maar goed, daardoor laat een gave waarneming als dit natuurlijk niet verpesten!










                                          Fotoserie Steppeklapekster

Nadat we de vogel ruim anderhalfuur lang bewonderd hadden zijn we nog even wezen struinen over het Luzerneveld. Dit leverde nog een tiental tapuiten en een grote groep kneuen op.

Rond 1 uur stapte we weer in de auto richting Alblasserdam. Eenmaal daar nog even langs de koereiger en de zwarte ibis geweest. Wat blijven het beide toch enorm fraaie soorten!
Ook leuk was dat we een bekende Belgische fotograaf Ronny Bollen tegenkwamen, had hem al lang niet meer gezien.

Ook vandaag was weer een super dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten